ايسنا/ قديميترين جدول تناوبي عناصر دنيا که در سال 1885 به چاپ رسيده و در سال 2014 در دانشکده شيمي دانشگاه سنت اندروز کشف شده است، بازيابي شد.
کهنهترين جدول تناوبي شناخته شده تاريخ پس از يک تلاش بزرگ به منظور حفاظت، بازيابي و ترميم شد.
اين جدول در سال 2014 در دانشکده شيمي دانشگاه سنت اندروز(St Andrews) اسکاتلند توسط دکتر "آلن آيتکن"(Alan Aitken) در پي تميز کردن قفسههاي قديمي کشف شد.
قدمت اين جدول تناوبي که در کلاس درس استفاده ميشده است، به سال 1885 بازميگردد و به طور دقيقي نشاندهنده سطح دانش در زمان چاپ خود است.
جدول تناوبي عناصر را هر دانشآموزي که در کلاس شيمي شرکت کرده باشد، ميشناسد. اين جدول يکي از شگفتترين تلاشها براي سازماندهي مجموعهاي از حقايق در تاريخ علم است.
اگر چه چندين تلاش براي ايجاد جدولي از عناصر در سال 1789 انجام شد، اما اين تلاشها سرانجام به دست "ديميتري مندليف" شيميدان روس در سال 1869 به نتيجه رسيد و براي اولين بار جدول تناوبي عناصري را که امروزه ميبينيم تدوين کرد.
اگر چه روشهاي مختلفي براي ارائه جدول تناوبي وجود دارد و همه آنها ظاهر نامنظمي دارند، اما روابط بين عناصر و خواص آنها که مبناي جدول مندليف را تشکيل ميدهد، يک کشف قابل توجه بود.
دانشمندان دريافتند که روش تنظيم جدول تناوبي مندليف سازماندهي نشده و خودسرانه نيست، بلکه بازتاب واقعيتهاي عيني است. به طوري که يک شيميدان ميتواند با پيدا کردن جاي يک عنصر در جدول و بدون حتي در اختيار داشتن نمونهاي از آن عنصر، خواص و اطلاعات مختلف آن را دريابد و بغهمد که آن عنصر فلز، گاز نجيب يا فلز قليايي است.
همچنين ميتواند اطلاعات نحوه واکنش آن عنصر با عناصر ديگر را از روي جدول حدس بزند.
همين روش تنظيم مندليف بود که دانشمندان بعد از خود را به خواص عناصري تا آن زمان کشف نشده بودند، آگاه کرد، چرا که جاهاي خالي در جدول مندليف وجود داشت که بعد از وي پر شد.
طبق گفته دانشگاه سنت اندروز، جدول کشف شده مشابه نسخه دومي است که مندليف در سال 1869 کشيد اما اختلافاتي وجود دارد. گاليم و اسکانديم که به ترتيب در سالهاي 1875 و 1879 کشف شدهاند در اين جدول ذکر شدهاند، اما ژرمانيوم که در سال 1886 کشف شده است، نيست.
هنگامي که اين جدول پيدا شد، در يک پارچه کتان سنگين پيچيده شده بود و داراي کاغذي فرسوده و شکننده بود که به علت اکسيداسيون و پوشش اسيدي در الياف پارچه به اين شکل درآمده بود.
با دريافت کمک مالي از صندوق ملي حفاظت از نسخ خطي(NMCT) گروههاي ويژه با همکاري "ريچارد هاوکس" از موسسه حفاظت از آثار هنري، اقدامات حفاظتي و ترميمي خسته کننده را انجام دادند.
طبق گفته دانشگاه، اين ترميم شامل برداشتن ضايعات به وجود آمده از روي جدول، برداشتن کتان چسبيده به پشت جدول، شستن آن در آب ديونيزه شده با pH طبيعي، خنثيسازي اسيدي با استفاده از حمام هيدروژن کربنات، اصلاح آن با کاغذ کوزوي ژاپني و خمير نشاسته گندم و نگهداري آن به درستي تحت شرايط کنترل شده بود.
از آنجا که نسخه اصلي اين جدول براي نمايش عمومي بيش از حد شکننده است، دانشکده شيمي دانشگاه سنت اندروز يک رونوشت کامل از آن تهيه کرد.
پروفسور "ديويد اوهاگان" رئيس سابق دانشکده شيمي دانشگاه سنت اندروز ميگويد: کشف قديميترين پوستر کلاسي جدول تناوبي در دانشگاه سنت اندروز قابل توجه است. اين جدول براي تحقيق و نمايش در دانشگاه در دسترس خواهد بود و ما تعدادي از رويدادها را براي سال 2019 که توسط سازمان ملل متحد در سال جدول تناوبي تعيين شده است و مصادف است با 150امين سالگرد ايجاد جدول توسط ديميتري مندليف، برنامهريزي کردهايم و برگزار خواهيم کرد.
بازار