مهر/ دکتر جليل توکل افشار با اشاره به اهميت سلولهاي بنيادي و پزشکي باز ساختي در علوم پزشکي و درمان بيماريها خاطر نشان کرد: سلولهاي بنيادين امروز به عنوان علم نوين در درمان بيماريها به کار گرفته ميشود و دانشگاه علوم پزشکي مشهد نيز با رويکرد توسعه علم ستاد پژوهش و کاربرد سلولهاي بنيادين را ايجاد کرد.
رئيس ستاد سلولهاي بنيادين دانشگاه علوم پزشکي مشهد با تاکيد بر اينکه ، ستاد سلولهاي بنيادين تلاش دارد تا آزمايشگاه اتاق تميز (clean room) را با استاندارد gmp در دانشگاه ايجاد کند، گفت: در اين آزمايشگاه محققان ميتوانند تحقيقات خود را در شرايط کاملاً استاندارد انجام دهند. تهيه نقشههاي اتاق تميز توسط سازمان غذا و دارو و با کمک خيرين انجام ميگيرد.
تشويق اعضاي هيئت علمي براي تأسيس شرکتهاي دانش بنيان
وي با اشاره به اينکه اعضاي هيأت علمي را براي تأسيس شرکتهاي دانش بنيان تشويق ميکنيم تا اين پژوهشها در قالب توليد ثروت کاربرد داشته باشد، افزود: تعداد شرکتهايي که در زمينه سلولهاي بنيادين فعاليت ميکنند اندک است، از همين رو بايد تلاش کنيم تا در آينده شرکتهاي دانش بنيان بيشتري در اين حوزه ايجاد کنيم.
کاربرد سلولهاي بنيادين در علوم دنداني
توکل افشار با اشاره به کاربرد سلولهاي بنيادين در علوم دنداني گفت: جدا سازي سلولهاي بنيادي پالپ دندان از سلولهاي بنيادي پي دي ال يکي از پروژههاي ستاد است که فرآوردههاي آن را دندان پزشکان ميتوانند استفاده کنند، از همين رو در نظر داريم تا بانک سلولهاي بنيادين پالپ دندان را در مشهد راه اندازي کنيم که اين اقدام در مرحله نگارش پروژه و آزمايشات اوليه است.
وي با بيان اينکه ستاد سلولهاي بنيادين در بخش اطفال چند پروژه را به سرانجام رسانده است، گفت: در خصوص بيماران اتيسم پروژه مشترکي با بيمارستان ابن سينا و گروه اعصاب و روان اطفال انجام شده است، علاوه بر اين با گروه نوزادان نيز بر روي کودکان فلج مغزي پروژهاي انجام شده و به صورت کاربردي مورد استفاده قرار گرفت.
عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشکي مشهد گفت: از همين رو در سال آينده يک برنامه استارت آپ در زمينه سلولهاي بنيادي پزشکي باز ساختي از سوي ستاد برگزار خواهد شد.
وي افزود: چند سالي است که بر روي بيماريهاي آرتروز، آرتريت تحقيقاتي انجام شده که دستاورد اين پژوهشها نيز منجر به کاربرد سلولهاي بنيادي در درمان شده است. همچنين در بيماريهاي خود ايمن از جمله «لوپوس»، «ام اس»، «اي ال اس» بيماران معرفي ميشوند و براي درمان بيماريها از سلولهاي بنيادين استفاده ميکنند.
برنامه حوزه بازساختي سلولهاي بنيادين براي رفع نقصهاي مادرزادي
توکل افشار اضافه کرد: در حوزه بازساختي سلولهاي بنيادين نيز پروژهاي با گروه جراحي اطفال در دست اقدام است و براي نوزاداني که با نقص مادرزادي به دنيا مي آيند، بخشي از اين نقصها را ميتوان با استفاده از سلولهاي بنيادي بازسازي کرد و جراحان ميتوانند اين فرآوردهها را جايگزين کنند.
رئيس ستاد سلولهاي بنيادين دانشگاه علوم پزشکي مشهد خاطرنشان کرد: در حال حاضر در بسياري از مراکز دانشگاهي از نظر موضوع علمي سلولهاي بنيادين به حد خودکفايي رسيديم، حتي از کشورهاي پيشرفته دنيا نيز عقب نيستيم و در منطقه نيز از لحاظ علمي وضعيت خوبي داريم؛ تنها از نظر امکانات و ارائه خدمت به بيماران با يکسري محدوديتهاي قانوني روبرو هستيم.
وي افزود: در نيمه دوم سال جاري وزارت بهداشت آئين نامهاي در خصوص ايجاد بخشهاي سلول درماني به تمام مراکز درماني ابلاغ کرد که اين پيوند بين دانشگاه و بيمارستانها ميتواند در خدمت رساني به موقع به بيماران مؤثر باشد؛ علاوه بر اين در دانشگاه علوم پزشکي مشهد و در بيمارستان امام رضا (ع) براي ايجاد بخشي به نام بخش سلول درماني صحبتهاي اوليه انجام شده است و بيمارستان رضوي نيز از اين موضوع استقبال کرده است.
بازار