ايسنا/ پژوهشگران آمريکايي با همکاري دکتر "مازيار اعتمادي" دانشمند ايراني موفق شدند براي تشخيص به موقع سرطان ريه از هوش مصنوعي استفاده کنند.
شايد يادگيري ماشيني بتواند تودههاي بدخيم ريه را با سرعتي بيش از راديولوژيستها شناسايي کند.
پژوهش جديدي که با همکاري گوگل و پژوهشگران "دانشگاه نورثوسترن" (NU) آمريکا صورت گرفته نشان ميدهد که سيستم يادگيري ماشيني ميتواند يک سيستم ارزيابي تصويري ارائه دهد که قابليت تشخيص به موقع سرطان ريه را دارد. در مقايسهاي که ميان اين سيستم يادگيري ماشيني و راديولوژيستها صورت گرفت، مشخص شد که عملکرد اين سيستم در برخي موارد بيش از انسان است.
دکتر "مازيار اعتمادي" (Mozziyar Etemadi)، استاديار هوشبري دانشگاه نورثوسترن و از نويسندگان اين پژوهش گفت: راديولوژيستها معمولاً صدها تصوير دوبعدي را در يک سيتي اسکن مورد بررسي قرار ميدهند اما اين سيستم يادگيري ماشيني ميتواند ريهها را در يک تصوير بزرگ سهبعدي مورد بررسي قرار دهد. هوش مصنوعي براي بررسي تصاوير سهبعدي ميتواند نسبت به انسان، حساسيت بيشتري داشته باشد و سرطان ريه را به موقع تشخيص دهد. براي بررسي سيتي اسکن توسط هوش مصنوعي، به يک سيستم رايانهاي گسترده در مقياس بزرگ نياز داريم و گوگل ميتواند اين نياز را برطرف کند. اين ايده، مفهوم جديدي را مطرح ميکند و مهندسي آن نيز به خاطر مقياس بزرگ آن، جديد است.
اعتمادي با انجام دادن اين پژوهش سعي دارد امکان عبور از موانع فني و ارتباطي ميان حوزه سلامت و مهندسي را فراهم کند تا افراد فعال در اين حوزه از جمله مهندسان، پرستاران و پزشکان با يکديگر در ارتباط باشند.

دانشمندان گوگل، مدل يادگيري عميقي را ابداع کردند و آن را براي بررسي ۶۷۱۶ تصوير سيتي اسکن که توسط پژوهشگران دانشگاه نورثوسترن تهيه شده بود، به کار گرفتند تا دقت آن را در تشخيص نشان دهند. آنها دريافتند که اين سيستم مبتني بر هوش مصنوعي ميتواند در برخي موارد، تودههاي بدخيم ريه را زودتر و دقيقتر از راديولوژيستها تشخيص دهد.
"شراويا شتي"(Shravya Shetty)، از مديران فني گوگل گفت: اين حوزه از پژوهش، از اهميت بسياري برخوردار است زيرا سرطان ريه، بالاترين آمار مرگ و مير را در ميان همه انواع سرطان به خود اختصاص داده است و چالشهاي بسياري در زمينه بررسي اين بيماري به چشم ميخورد. پژوهش ما، روشهاي مورد استفاده هوش مصنوعي را براي بهبود تشخيص سرطان ريه مورد بررسي قرار ميدهد تا بتواند به کارايي بيشتر برنامههاي تشخيصي کمک کند. نتايج اين پژوهش، اميدوارکننده هستند و ما قصد داريم کار خود را با همکاران بيشتري ادامه دهيم.
آزمايشهاي باليني نشان ميدهند که آزمايش قفسه سينه ميتواند سرطان ريه را شناسايي کند و خطرات آن را کاهش دهد اما سطح بالاي خطا و ارزيابي محدود به آزمايش موجب ميشود که اين سرطان تا پيش از رسيدن به مراحل پيشرفته ناشناخته بماند و درمان آن دشوار باشد.
اين سيستم يادگيري ماشيني، نتايج سيتي اسکن ابتدايي و جديد بيمار را مورد بررسي قرار ميدهد. بررسي سيتي اسکن ابتدايي، براي تشخيص سرطان ريه بسيار کارآمد است زيرا رشد تودههاي بدخيم ريه را مشخص ميکند. پژوهشگران، اين سيستم يادگيري ماشيني را با استفاده از سيتي اسکنهاي قفسه سينه آموزش دادند و سيستم توانست هم ناحيه داراي توده و هم نواحي که امکان ابتلاء به سرطان در آنها وجود داشت، مشخص کند.
اعتمادي افزود: اين سيستم ميتواند بيماري را با دقت و به صورت تخصصي دستهبندي کند. اين کار نه تنها به تشخيص بهتر فرد مبتلا به سرطان کمک ميکند بلکه ميتواند پزشکان را در شناسايي فردي که مبتلا به سرطان نيست اما احتمال ابتلاء به آن در او وجود دارد، ياري دهد. استفاده از اين سيستم، نياز به بافتبرداري تهاجمي خطرناک و پر هزينه را نيز رفع ميکند.
اين پژوهش، در مجله " Nature Medicine" به چاپ رسيد.
بازار