ايسنا/ محققان دانشگاه "بن"(Bonn) آلمان و "آکادمي علوم روسيه" موفق شدند يک ستاره غيرمعمول و نادر را در وسط يک ابر گازي رصد کنند.
اين ستاره عجيب "J۰۰۵۳۱۱" نامگذاري شده و ۱۰ هزار سال نوري از زمين فاصله دارد.
به نظر ميرسد که اين ستاره پس از برخورد دو ستاره مرده با ستارهاي ديگر در صورت فلکي ذاتالکُرسي، از يک گودال کيهاني برخاسته است.
يافتههاي منتشر شده در اين مطالعه ماهيت ستارهي عجيب "زامبي" و ويژگيهاي غيرمعمول آن را بيان ميکند.
محققان در اين پروژه از يافتههاي "کاوشگر نقشهبردار فروسرخ ميدان وسيع" ناسا و پس از آن از يک تلسکوپ زميني در رصدخانه تخصصي نجوم روسيه براي رصد ستاره استفاده کردند.
" کاوشگر نقشهبردار فروسرخ ميدان وسيع"، تلسکوپ فضايي فروسرخ اخترشناسي ناسا است که در دسامبر ۲۰۰۹ به فضا فرستاده شد.
زماني که عمر يک ستاره کوچک تمام ميشود و تمام سوخت آن به اتمام ميرسد، به ستاره "کوتوله سفيد" که کوچک، چگال و مرده است، تبديل ميشود.
ماده تشکيل دهنده کوتولههاي سفيد به اندازهاي به هم فشرده است که يک فنجان از آن صدها تن وزن دارد. کوتولههاي سفيد که تعدادشان در کهکشان ما نسبتاً زياد است، آخرين مرحله تکامل بسياري از ستارهها هستند.
محققان دانشگاه "بن" تابش منتشر شده از اين ستاره عجيب را آزمايش کردند و دريافتند که "هيدروژن" و "هليوم" در اين ستاره کم است. عناصري که معمولاً در کوتوله سفيد وجود دارند.
بنا بر سيگنالهاي غيرمعمولي تابشهاي " J۰۰۵۳۱۱"، محققان دريافتند چيزي که رصد کردهاند، نتيجه يک ادغام کيهاني ميان دو ستاره "کوتوله سفيد" است.
"گاتز گرافنر"(Gotz Gräfener) محقق ارشد پروژه اظهار کرد، چنين پديدهاي در کيهان نادر است.
وي ادامه داد، احتمالاً وجود چنين اجرامي در کهکشان "راه شيري" حتي به ۱۲ عدد هم نميرسد که ما يکي از آنها را کشف کرديم.
به طور کلي برخورد ستارههاي کوتوله سفيد با ظهور " ابرنواخترها" به پايان ميرسد. ولي ستارهي "J۰۰۵۳۱۱" انفجار پيدا نکرده است. در عوض دوباره احيا شده و شروع به سوختن کرده است.
اين ستاره تازه کشف شده ۴۰ هزار برابر روشنتر از خورشيد است، يک ميدان مغناطيسي قوي دارد و بادها و جريانهاي ستارهاي آن در هر ثانيه با سرعت ۱۶ هزار کيلومتر در حال حرکت هستند.
از ويژگيهاي ديگر ستاره اين است که ۳۶۰ هزار درجه فارنهايت حرارت دارد و فوقالعاده گرم است.
اين مطالعه روز گذشته در مجله "نيچر"(Nature) انتشار يافت.
بازار