ايرنا/ محققان دانشگاه صنعتي اصفهان با دستيابي به دانش فني اصلاح ضايعات موکت به عنوان سبکدانه خواص فيزيکي و مکانيکي بتن را بهبود دادند.
ضايعات موکت و فرش ميتوانند براي کاهش وزن محصولات بتني همچون بتنهاي پليمري و سيماني به عنوان يک پرکننده ارزان قيمت مورد استفاده قرار گيرند. از آنجا که در توليد بتن پليمري به دليل قيمت بالاي رزين مصرفي ملاحظاتي از نظر اقتصادي وجود دارد، با افزودن مواد پليمري دورريز مانند ضايعات موکت اصلاح شده ميتوان اين مشکل را تا حدودي رفع کرد. اين مواد ميتوانند به عنوان يک سبکدانه ارزان و در دسترس براي ساخت بتنهاي سيماني با خواص فيزيکي و مکانيکي بهبود يافته نيز مورد استفاده قرار گيرند.
در همين راستا، محققان دانشگاه صنعتي اصفهان در طرحي پژوهشي با پشتيباني صندوق حمايت از پژوهشگران و فناوران معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري با استفاده از ضايعات موکت اصلاح شده، خواص مکانيکي بتن را بهبود دادند. ضايعات موکت به عنوان يک سبکدانه ميتواند منجر به توليد يک بتن پليمري سبک وزن شده تا در کاربردهاي مختلف ساختماني که نياز به استحکام بالا به همراه وزن کمتر دارند، مورد استفاده قرار گيرد.
حسين فشندي مجري طرح پژوهشي «بررسي اثر ضايعات نساجي (موکت) به عنوان سبکدانه در بتن پليمري» بيان کرد: هر سال ميزان زيادي ضايعات نساجي (موکت) در کارخانههاي توليدي اين محصول ايجاد ميشود. موکت و فرش از جمله موادي هستند که از نظر حجمي و وزني درصد بيشتري از ضايعات نساجي را در بر ميگيرند که مقدار زيادي از آنها قابل برگشت به چرخه توليد نيست.
**اصلاح خصوصيات فيزيکي و مکانيکي ضايعات موکت
عضو هيئت علمي دانشگاه صنعتي اصفهان ادامه داد: بنابراين در محلهاي دفن زباله دور انداخته ميشوند يا درصد کمي از آنها براي مصرف در صنايع مختلف بازيافت ميشوند. به لحاظ زيست محيطي و اقتصادي استفاده دوباره از اين نوع ضايعات نساجي يا برگشت آنها به چرخه توليد از اهميت بسيار بالايي برخوردار است.
حميد رضا پاکروان مجري ديگر اين طرح نيز عنوان کرد: بنابراين، اين طرح پژوهشي براي اصلاح خصوصيات فيزيکي و مکانيکي ضايعات موکت تعريف شد تا با استفاده از آن اثربخشي اين ضايعات را بهبود دهيم و همزمان خواص فيزيکي و مکانيکي بتن را بهبود بخشيم. موکت به دليل ساختار اليافي و فشرده آن، نوعي سازه پليمري است که خواص مناسبي همچون چگالي پايين دارد و ميتواند به توليد محصولات بتني سبکتر کمک کند. در اين طرح، اصلاح سطح بر روي قطعات برش خورده موکت انجام شد تا علاوه بر افزايش ثبات ابعادي اين سازه اليافي، درگيري آن با ماتريس بتني افزايش يابد.
وي همچنين عنوان کرد: در نهايت اصلاح ضايعات موکت براي تقويت خصوصيات بتن انجام شد و به دانش فني آن دست يافتيم. ساخت بتنهاي سبک، تغيير رفتار شکنندگي بتن و افزايش باربري در کنشهاي بيشتر و دستيابي به سنگدانه سبک بر پايه ضايعات نساجي؛ از اهداف اين طرح پژوهشي بود.
بازار