ايسنا/ برخي تخصصهاي زيرمجموعه دندانپزشکي از جمله بيماريهاي دهان، فک و صورت پلي ميان رشتههاي پزشکي، داروسازي و دندانپزشکي هستند. بنابراين دانش تمام اين رشتهها را ميتوان براي درمان جامع به کار برد. همين امر، ضرورت ايجاد يک سيستم ارجاع ميان اين رشتهها را الزامي مي دارد.
اختلالات گيجگاهي فکي يکي از شايعترين دلايل مراجعه بيماران به کلينيکهاي دندان پزشکي است، با توجه به آناتومي پيچيده اين مفصل و مجاورت آناتوميک با گوش، بيماريهاي مفصل گيجگاهي فکي علت بسياري از اختلالات گوش شامل درد، وزوز گوش، احساس پري در گوش و سرگيجه شناخته شده است. فاطمه سهيلي پور، دانشجوي رشته دندانپزشکي مقطع دستياري و رشته بيماريهاي دهان و فک و صورت در دانشگاه آزاد اسلامي اصفهان در رساله خود به بررسي "تأثير ليزرهاي کم توان در درمان درد و وزوز گوش با منشأ مفصل گيجگاهي فکي" پرداخت.
وي در گفتوگو با ايسنا، اظهار کرد: بسياري از دردهاي مفصل فک، ارجاعي به گوش هستند و در بسياري از موارد بيماراني که از وزوز گوش رنج ميبرند به متخصصان گوش و حلق و بيني مراجعه ميکنند و در صورت عدم علتيابي صحيح اين دردها، بايد علت درد ميان چند تخصص بررسي شود.
وي افزود: اين رساله ارتباط علمي ميان رشتههاي دندان پزشکي فک و دهان، گوش، حلق و بيني را بررسي ميکند. در اين رساله براي نخستينبار پيرامون اين موضوع يک تحقيق کلينيکال ترايال انجام شد. دادههاي آماري پژوهش از بين بيماران که بتوان شرايط درد و وزوز گوش با منشأ مفصل گيجگاهي فکي را در آنها مشاهده کرد، به دست آمد.
سهيلي ادامه داد: در اين رساله، تعداد ۳۳ بيمار داراي شرايط درد و وزوز گوش با منشأ مفصل گيجگاهي فکي به تشخيص متخصص گوش و حلق و بيني نمونه آماري اين مطالعه را تشکيل دادند. جمعآوري آن حدود يک سال و نيم طول کشيد و اين تعداد از بيماران بيشتر از مطب پزشکان متعدد گوش، حلق و بيني جمع آوري شدند.
اين دندان پزشک تصريح کرد: پس از کسب رضايت بيماران از ليزرهاي کم توان با طول موج ۶۶۰ نانومتر براي درمان آنان استفاده شد. يک گروه ۱۶ نفره به عنوان گروه کنترل انتخاب شدند و اين آزمايش در حالت بلايند (دوسو کور) انجام گرفت. يعني هم آزمايشگر و هم بيمار از روشن يا خاموش بودن دستگاه ليزر بيخبر بودند. طي ۱۲ جلسه درمان نتايج تحقيق بررسي شد.
سهيلي پور خاطرنشان کرد: نتايج جلسات درمان بيماران در گروه کنترل که ليزرها براي آنان خاموش بود و تنها از بيماران تست پلاس بو (بيمار حس کند بر روي او آزمايش انجام ميشود) گرفته شد و نيز در گروه درمان که با استفاده از ليزر روشن و يک روز در ميان آزمايش انجام و پس از اتمام براي تحليل به متخصصان آمار داده شد. نتايج تحقيق براي گروه درمان معنادار بود و درد و وزوز گوش آنها کاهش يافته بود.
اين مطالعه توانست ميان بيماريهاي گوش، حلق و بيني، دهان و دندان و فک و صورت ارتباط به وجود آورد. در گذشته ميان اين سه رشته ارتباط به وجود آمده بود، اما درمان درد و وزوز گوش با منشأ مفصل گيجگاهي فکي در نوع خود جديد است.
وي در ارتباط با رشته دهان، فک و صورت، گفت: بيماريهاي دهان، فک و صورت زير مجموعه از رشته دندان پزشکي است که حدود ۳۰ سال پيش وارد رشتههاي تخصصي دندان پزشکي شد. اين رشته پلي ميان رشتههاي دندان پزشکي، پزشکي و داروسازي است. به عنوان نمونه بيماريهاي سيستميک دندان پزشکي، زخمها و ضايعات مخاط دهان توسط دندان پزشکان براي درمان به اين زير مجموعه ارجاع داده ميشوند. بنابراين براي مواردي که بايد پزشک و دندان پزشک با يکديگر مشورت کنند، بهتر است بيمار به يک متخصص دهان، فک و صورت ارجاع داده شود.
اين دندان پزشک افزود: برخي تخصصهاي زيرمجموعه دندان پزشکي از جمله بيماريهاي دهان، فک و صورت پلي ميان رشتههاي پزشکي، داروسازي و دندان پزشکي هستند. بنابراين دانش تمام اين رشتهها را ميتوان براي يک درمان جامع به کار برد. يک سيستم ارجاع ميان اين رشتهها بايد به وجود آيد.
سهيلي پور در ارتباط با تأثير مدل دستگاههاي ليزر در درمان درد و وزوز گوش با منشأ مفصل گيجگاهي فکي، اظهار کرد: مطالعه ديگري انجام دادم که تأثير طول موج ۸۱۰ نانومتر را بررسي ميکرد و نتايج آن در دانشگاه آخن آلمان مورد استقبال قرار گرفت. تأثير طول موج ۸۱۰ نانو متر نيز معنادار بود. بنابراين بسته به طول موجهاي اينفرارد مورد استفاده در درمان، طول موج ۶۶۰ تا ۹۱۰ نانومتر مطابق با فيزيک ليزر ميتواند در بافتهاي ملتهب نفوذ و atpسلول را زياد کند. هنگامي که atpسلول افزايش يابد، مانند اين است که سوخت وارد سلول شود. بنابراين سلول فعالتر شده و التهاب را رفع ميکند. نکته جالب اين مطالعه اين است که براي نخستين بار از طول موجهاي ۶۶۰ و ۸۱۰ نانومتر در درمان دردهاي ارجاعي از دهان استفاده شد.
وي با اشاره به نتايج طرح و آينده اين تحقيق، خاطرنشان کرد: دندان پزشکي يک رشته بين رشتهاي ميان پزشکي و داروسازي است. بنابراين تمام اين رشتهها را ميتوان در يک درمان جامع به کار برد. يک سيستم ارجاع ميان اين رشتهها بايد به وجود بيايد. به عنوان نمونه هنگامي که يک متخصص گوش، حلق و بيني بيمار خود را معاينه کرد و از نظر آناتومي و فيزيولوژيک سلامت بيمار را تأييد کرد، ميتواند بيمار را به يک متخصص دندان پزشکي براي بررسي مفصل فک ارجاع دهد. همچنين اگر دردهايي در عضلات فک که مرتبط با عضله تراپزيوس (عضلات پشت گردن) است وجود داشته باشد، اين درد ميان رشتههاي دندان پزشکي و رشته فيزيوتراپي مشترک است. برخي بيماران که عضلات مسنتر فکي آنها ملتهب ميشود و درد ارجاعي به گوش و دهان دارند، امکان دارد تحت درمان اشتباه عصب کشي دندان قرار گيرند.
اين دندان پزشک با بيان اينکه دستگاههاي ليزر در رشتههاي فيزيوتراپي بيشتر از دندان پزشکي شناخته شده است، تاکيد کرد: در فلوشيپ ليزر دندان پزشکي نيز در چند سال گذشته از طول موجهاي ليزر در جراحيهاي بدون نياز به بخيه، خون ريزي در بافتهاي نرم و سخت و نيز درمان التهابهاي دهاني استفاده ميشود. پس از اين رساله تحقيقات ديگر در ادامه آن انجام شد و تأثير ساير طول موجها و بيماريهاي ارجاعي فک در ناحيه سر بررسي شد. بنابراين اين تحقيق بستري را براي ساير پژوهشها فراهم کرد.
اين رساله با راهنمايي امير منصور شيراني، سعيد سهيلي پور و احمد مقاره عابد در دانشگاه آزاد اسلامي اصفهان دفاع شد.
بازار