ايسنا/ نتايج يک پژوهش نشان ميدهد استعمال سيگار ميتواند در کاهش شنوايي شغلي حاصل از صدا در محيط کار نقش مهم و اساسي داشته باشد.
سيستم شنوايي به عنوان يکي از اجزاي اصلي ارتباط در جوامع انساني و شغلي محسوب ميشود و آسيب دستگاه شنوايي يکي از دغدغههاي متخصصان طب کار و بهداشت حرفهاي است. محققان در پژوهشي با عنوان بررسي ارتباط بين سيگار و افت شنوايي در مواجهه با صدا در يک صنعت خودروسازي به نقش استعمال سيگار در افت شنوايي کارکنان پرداختهاند.
در اين پژوهش که ايرج عليمحمدي، دانشيار گروه مهندسي بهداشت حرفهاي، فاطمه سليمي، دانشجوي کارشناسي گروه مهندسي بهداشت حرفهاي دانشگاه علومپزشکي سبزوار، کاظم رحماني، دانشجوي کارشناسي ارشد گروه اپيدميولوژي و آمار زيستي دانشکده بهداشت دانشگاه علومپزشکي ايران، راضيه سلطاني گردفرامرزي، دانشجوي کارشناسي ارشد بهداشت حرفهاي مرکز تحقيقات بيماريهاي ناشي از صنعت دانشگاه علوم پزشکي شهيد صدوقي يزد و همچنين فخرالدين احمدي کانرش، دانشجوي کارشناسي ارشد گروه مهندسي بهداشت حرفهاي دانشکده بهداشت دانشگاه علومپزشکي ايران انجام دادهاند، آمده است: «اگر چه افت شنوايي ناشي از صدا ميتواند تحت تأثير عواملي چون جنس، سن، ويژگيهاي نژادي، محدوده فرکانسي صوت و ضايعات سيستم انتقالي گوش مياني باشد اما مطالعات صورت گرفته نشان ميدهند که عوامل ديگري همراه با صدا و به طور مستقل در افت شنوايي دخيل هستند که يکي از اين عوامل، استعمال سيگار است.»
در اين پژوهش آمده است: «اين مطالعه مورد- شاهدي در جهت بررسي اثر سيگار کشيدن بر افت شنوايي کارگران کارخانه خودروسازي در سال ۱۳۹۶ اجرا شد. شرکتکنندگان در مطالعه شامل کليه کارگران مرد شاغل در قسمتهاي مختلف کارخانه خودروسازي بودند که از طريق سرشماري وارد مطالعه شدند. نمونهها به دو گروه افراد غيرسيگاري و سيگاري طبقهبندي شدند.»
احمدي کانرش و همکارانش در اين پژوهش ميگويند: «جهت تهيه اطلاعات دموگرافيک، پرسشنامهاي شامل اطلاعات مربوط به سن، سابقه اشتغال به کار فعلي، سابقه مصرف سيگار و معيارهاي خروج (شامل سابقه ابتلاء به بيماريهاي سيستميک نظير ديابت، اختلال تيروئيدي و غيره و همچنين سابقه مصرف داروهاي اتوتوکسيک، سابقه ابتلاء به عفونتهاي شديد يا مکرر گوش، سابقه مواجهه با سروصدا در شغل دوم يا شغل قبلي، مواجهه با حلالهاي آلي و سابقه ضربه شديد به سر) تهيه و توسط پرسشگر تکميل شد.»
محققان در اين پژوهش ميگويند: «در سالنهاي مختلف اين کارخانه، ۵۵۰ کارگر مشغول به کار بودند که پس از لحاظ کردن معيارهاي ورود و خروج، ۱۳۳ نفر به عنوان گروه مورد (کارگران سيگاري) و ۱۱۷ نفر به عنوان گروه شاهد (کارگردان غيرسيگاري) در اين مطالعه تحت بررسي قرار گرفتند که به منظور کاهش خطاهاي پژوهشي و افزايش اعتبار نتايج اين مطالعه، افراد شاهد از بخشهايي از کارخانه انتخاب شدند که افراد گروه مورد انتخاب شده بودند. که در اين راستا ميزان مواجهه با صدا و ساير عوامل فيزيکي و شيميايي محيط کار همسان ميشدند.»
بر اساس آنچه که در اين مطالعه آمده است ميانگين تراز فشار صوت در سالنهاي صنعت خودروسازي ۸۶ دسيبل بود. به طور کلي ۲۵۰ نفر در اين مطالعه شرکت کردند که شيوع مصرف سيگار در کارگران ۵۳.۲۰ درصد بود و ۴۶.۸۰ درصد از کارگران نيز سيگار مصرف نميکردند. بر اساس اين پژوهش، کاهش شنوايي در تمام فرکانسها، در گوش راست در افراد سيگاري بيشتر از افراد غيرسيگاري است.
در اين پژوهش آمده است: «نتايج نشان داد که افراد سيگاري نسبت به غيرسيگاريها داراي ريسک بالايي جهت ايجاد افت شنوايي هستند. اما با اين حال افت شنوايي به تفکيک گوش چپ و راست با وضعيت سيگاري بودن افراد ارتباط معنيداري نداشت.»
محققان در اين پژوهش ميگويند: «مصرف سيگار ميتواند در کاهش شنوايي شغلي حاصل از صدا در محيط کار نقش مهم و اساسي داشته باشد، بنابراين اتخاذ استراتژيهاي کاري در جهت کاهش مصرف سيگار به منظور کاهش آسيبهاي شنوايي در صنعت ميتواند بسيار کمککننده باشد.»
اين پژوهش در سومين شماره دهمين جلد فصلنامه علمي تخصصي "طب کار يزد" منتشر شده است.
بازار