سيناپرس/ سازمان فضايي روسيه اخيراً طرحي را در دستور کار خود قرار داده که بر اساس آن قرار است ميزان مشارکت زنان در مأموريتهاي فضايي بيشتر شود. اين موضوع داراي دلايل متعددي ازجمله مسائل روحي و رواني و همچنين شرايط فيزيکي زنان است.
ديميتري روگوزين (Dmitry Rogozin) مدير ارشد سازمان فضايي روسيه روز گذشته در نشستي که با حضور اعضاي فوروم ماشوک (Mashuk forum) برگزار ميشد اعلام کرد: «فضانوردان تيم جديدي که اکنون آماده انجام مأموريت است، بهزودي در فضاي بيروني اتمسفر زمين فعاليت خواهند کرد. فعاليت اعضاي اين گروه، فقط منحصر به مأموريتهاي پيشبينيشده در ايستگاه بينالمللي فضايي نبوده و آنها قرار است در مأموريتهاي مختلفي به کار گرفته شوند.»
مدير سازمان فضايي روسيه تأکيد کرد که در اين ميان، زنان نقش مهمي در آينده فضانوردي داشته و بايد در تمامي تيمهاي فضايي حضور فعالي داشته باشند. وي در توضيح اين مسئله اعلام کرد که بحث بهکارگيري زنان در مأموريتهاي فضايي، ارتباطي با مباحث جنسيتي و برابري حقوق زن و مرد نداشته و اين موضوع از منظر ديگري بايد مدنظر قرار گيرد. مأموريتهاي فضايي بسيار دشوار بوده و شرايط خاصي بين اعضاي يک تيم برقرارشده و اين افراد بايد در شرايط دشوار روحي و مدتي طولاني بهصورت دائم با يکديگر در تماس و همکاري باشند.
گفتني است مسائل فني و اقتصادي نيز در استفاده بيشتر از زنان در مأموريتهاي فضايي دخيل است و براي نمونه استفاده از زنان به دليل دارا بودن وزن کمتر، بهطور خاص در گروههاي چندنفره ميتواند تأثيري به سزا در هزينههاي مأموريت فضايي داشته باشد. بهطورکلي ميزان غذاي موردنياز زنان کمتر از مردان بوده و اين موضوع در فضاي خارج از اتمسفر زمين که تأمين غذا بسيار دشوار و پرهزينه است نيز مسئله مهمي به شمار ميرود. مدير سازمان فضايي روسيه اظهار اميدواري کرد که در آينده از تعداد بيشتري فضانورد زن در مأموريتها استفاده شود. اين موضوع در حالي است که سازمان فضايي روسيه بهطورجدي کار استخدام و آموزش زنان فضانورد را آغاز کرده و بهاينترتيب شاهد حضور بسيار پررنگتر زنان در مأموريتهاي آتي فضايي خواهيم بود.
البته حضور زنان در مأموريتهاي فضايي، امري جديد نبوده و پيشازاين چهار زن در ليست فضانوردان کشور روسيه جاي گرفتند که هرکدام نقش مهمي در اين زمينه داشتهاند.
فضاپيماي سايوز (Soyuz) يک فضاپيماي سرنشين دار در اوايل دهه شصت ميلادي بود که زير نظر سرگئي کاراليف (Sergei Pavlovich Korolev) مورداستفاده قرار گرفت. اين فضاپيما فضانوردان شوروي سابق و ساير کشورها را به ايستگاه ساليوت و آلماز مي برد.
يلنا سرووا (Yelena Serova) اولين فضانورد زن روسي بود که به مجموعهاي از پروازهاي فضايي طولانيمدت در 20 سال گذشته دست پيدا کرد. پيشازاين، تنها سه فضانورد زن، بانامهاي والنتينا ترشکوا Valentina Tereshkova (1963)، سوتلانا ساويتسکايا Svetlana Savitskaya (1982، 1984) و يلنا کنداکاوا Yelena Kondakova (1994، 1997) به نمايندگي از اتحاد جماهير شوروي سابق و روسيه به فضا رفتند.
بازار