ايسنا/ پژوهشگران موسسه "ام.آي.تي" و دانشگاه "هاروارد" با رهبري "پرديس ثابتي"(Pardis Sabeti) پژوهشگر ايراني در مطالعه اخيرشان موفق به توسعه سيستمي موسوم به "کاروِر"(CARVER) شدهاند که ميتواند ويروسهاي شناسايي شده در بدن انسان را از بين ببرد.
تيمي از پژوهشگران به رهبري "پرديس ثابتي" پژوهشگر ارشد ايراني سيستمي را براي از بين بردن ويروسهاي مبتني بر آر.ان.آي مانند "ابولا" در سلولهاي انساني ايجاد کردند. برخي از شايعترين و کشندهترين ويروسهاي انساني ، مبتني بر آر.ان.آي هستند. براي حل اين مسئله، تيمي از محققان موسسه ام.آي.تي و "هاروارد" يک ماده ضد ويروس ايجاد کردند که ميتواند ويروسهاي مبتني بر آر.ان.آي پنهان شده در سلولهاي انساني را پيدا کرده و از بين ببرد.
کمبود داروهاي از بين برنده ويروسهاي آر.ان.آي
طي اين مطالعه که در مجله "Molecular Cell" منتشر شد، پژوهشگران به سرپرستي پرديس ثابتي پژوهشگر ارشد ايراني و استاد دانشگاه هاروارد و "کاترين فريج"(Catherine Freije) دانشآموخته دانشگاه "هاروارد" و "کمرون ميرولد" (Cameron Myhrvold) پژوهشگر فوق دکترا موفق شدند يک آنزيم برش "آر.ان.آي کريسپر"(CRISPR RNA) را به يک عامل تبديل کنند که ميتواند ويروسهايي مانند ابولا، زيکا و آنفولانزا را از بين ببرد.
پژوهشگران اظهار کردند در صورتيکه داروها به اندازه کافي در از بين بردن عفونتها موفق نباشند، از اين روش استفاده خواهند کرد. به گفته محققان طي ۵۰ سال گذشته ۹۰ داروي ضد ويروسي مورد تأييد باليني ايجاد شدهاند اما آنها فقط ۹ بيماري را درمان ميکنند. محققان خاطرنشان کردند که تنها براي ۱۶ ويروس واکسن وجود دارد و آن واکسنها نيز توسط اف.دي.اي تأييد شده است.
محققان پيش از اين نيز موفق به توسعه آنزيم Cas۱۳ که ابزاري براي برش و ويرايش آر.ان.آي و شناسايي ويروسها و باکتريها در سلولهاي انساني است، شده بودند. اکنون آنها از Cas۱۳ يا سيستم کريسپر استفاده ميکنند تا آنها به عنوان يک ضد ويروس در سلولهاي انساني عمل کنند. محققان قابليتهاي Cas۱۳ را در يک سيستم ترکيب کردهاند که در آينده ميتواند اين عفونتها را تشخيص داده و درمان کند. سيستمي که آنها توسعه دادهاند "کارور" نام دارد.
"پرديس ثابتي" که پژوهشگر "مؤسسه پزشکي هاورد هيوز"(HHMI) نيز است، گفت: پاتوژنهاي ويروسي انسان بسيار متنوع هستند و به طور مداوم با محيط خود سازگار ميشوند. طي اين مطالعه ما سيستم کارور که يک فناوري تشخيصي و ضد ويروسي قدرتمند است را توسعه داديم که ميتواند طيف گستردهاي از ويروسها را از بين ببرد.
ابزار محققان سلولهاي آر.ان.آي ويروسي را ۴۰ برابر کاهش داده است. محققان براي آزمايش اثربخشي سيستم کارور آن را در سلولهاي انساني که داراي "ويروس کوريومننژيت لنفاوي"(LCMV) ، "ويروس اي آنفلوانزا"(Influenza A virus) و "ويروس استوماتيت وزيکولار"(VSV) بودند، آزمايش کردند. ۲۴ ساعت پس از قرار دادن ژن Cas۱۳ و آر.ان.اي راهنما به داخل سلول، محققان اين سلولها را در معرض ويروس قرار دادند. پس از ۲۴ ساعت، آنزيمهاي Cas۱۳، سطح آر.ان.اي ويروسي در سلولها را تا ۴۰ برابر کاهش دادند.
"کاترين فريج" يکي ديگر از پژوهشگران اين مطالعه گفت: ما از Cas۱۳ به عنوان يک ابزار تحقيقاتي براي کشف بسياري از جنبههاي زيست شناسي ويروسي در سلولهاي انساني استفاده ميکنيم. همچنين ميتوان از آن به عنوان يک ابزار باليني نيز استفاده نمود جايي که ميتوان از اين سيستمها براي تشخيص يک نمونه، معالجه عفونت ويروسي و سنجش اثربخشي درمان استفاده کرد.
"پرديس ثابتي" پژوهشگر اين مطالعه کيست؟
پرديس ثابتي سال۱۳۵۴ در تهران متولد شد. وي زيستشناس محاسباتي، ژنتيکدان پزشکي و ژنتيکدان فرگشتي است که روشي آماري بيوانفورماتيکي را توسعه داده است که بخشهاي در معرض انتخاب طبيعي را مشخص ميکند. زيستدادهورزي يا بيوانفورماتيک دانش استفاده از علوم کامپيوتر و آمار و احتمالات در شاخه زيستشناسي مولکولي است. در ۱۹۹۷ مدرک کارشناسي خود در رشته زيستشناسي را از موسسه فناوري ماساچوست دريافت کرد و سپس دکتراي ژنتيک را در سال ۲۰۰۲ از دانشگاه آکسفورد دريافت کرد پس از آن در سال ۲۰۰۶ او موفق به اخذ مدرک دکتراي پزشکي خود از دانشکده پزشکي هاروارد شد. وي هماکنون استاد تمام دانشگاه هاروارد است.
بازار