ديجياتو/ دستگاه هايي نظير دوربين ديجيتال، نور را به شکل الکترونيکي مي سنجند و اين روش براي اکثر کاربردهاي کنوني کفايت مي کند. حالا دانشمندان روش جديدي را براي اين کار ابداع کرده اند که تقريباً تمام انواع نور را پوشش مي دهد.
محققين دانشگاه اورگن به تازگي نوعي سنسور ابداع کرده اند که نور را به شکل مکانيکي اندازه گيري مي کند. اين دستگاه «بلومتر نانومکانيکي گرافين» نام دارد و به ترامپولين شبيه است. روش مکانيکي براي سنجش نور، کاربردهاي بيشتري در حوزه هاي مختلف خواهد داشت.
صفحه متحرک اين حسگر از يک ورقه گرافيني تشکيل شده، ورقه اي که فقط به اندازه يک لايه اتم کربن ضخامت دارد. اين لايه به شدت رساناست و لبه هاي آن به يک تکه سيليکون چسبانده شده است. کل اين مجموعه يک دهم موي انسان ضخامت دارد.
![](http://app.akharinkhabar.ir/AndroidOnlineNewsImage.aspx?id=19898&type=imgCenter)
زماني که نور به اين صفحه برخورد مي کند، گرافين به سرعت گرم و منبسط مي شود و الگوي ارتعاش آن تغيير مي کند. چنين وضعيتي در برخورد صدا به طبل هم رخ مي دهد که البته به ضخامت و کشش صفحه وابسته است. در واقع با اندازه گيري مقدار تغيير ارتعاش صفحه گرافيني، مي توان مقدار نوري که به بلومتر برخورد کرده را با دقت بسيار بالا تعيين کرد.
اين فناوري را مي توان در آينده در حوزه هايي مثل نجوم يا تصويربرداري پزشکي استفاده کرد و نورهايي با طول موج بلند مثل فروسرخ را اندازه گيري نمود. چنين نورهايي را نمي توان با سنسورهاي الکترونيکي مرسوم سنجيد. از طرفي بلومتر مورد بحث در دماهاي بسيار بالا يعني در حدود 2000 درجه سانتيگراد هم کار مي کند و مي توان از آن در شرايط خاص استفاده کرد.
پروفسور بنجامين المن، مدير اين پروژه مي گويد «ما اميدواريم اين وسيله به دانشمندان کمک کند تا اسرار خورشيد و ستارگان را کشف کنند، تشخيص پزشکي از طريق تصويربرداري حرارتي را بهبود بخشند و به آتش نشان ها براي نجات جان انسان ها ياري رسانند.»
نتايج اين پژوهش در ژورنال Nature communications منتشر شده است.
بازار