ايسنا/ دانشمندان آمريکايي باتري جديدي ساختند که ميتواند حتي غلظتهاي بسيار کم از دي اکسيد کربن را نيز از جريان هوا يا هر گاز ديگري جداسازي کند.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني موسسه فناوري ماساچوست (MIT)، ابداع يک روش جديد براي جداسازي دي اکسيد کربن از جريان هوا ميتواند ابزار مهمي در مبارزه عليه تغييرات اقليمي فراهم کند.
اين سيستم جديد که به دست محققان دانشگاه ام-آي-تي طراحي شده امکان جذب و جداسازي هر غلظتي از دي اکسيد کربن حتي غلظتهاي پاييني چون ۴۰۰ بخش در ميليون (ppm) که در جو زمين يافت ميشوند، را نيز دارد.
در بيشتر روشهاي جداسازي دي اکسيد کربن از جريان هوا به غلظتهاي بالاتري نياز است. چندين روش ابداع شدهاند که ميتوان از آنها براي کار بر روي غلظتهاي پايين دي اکسيد کربن موجود در هوا استفاده کرد اما به گفته محققان اين روش جديد هم مقرون به صرفهتر است و هم انرژي کمتري استفاده ميکند.
در اين تکنيک جديد هوا از ميان صفحاتي از سلولهاي الکتروشيميايي عبور داده ميشود.
اين دستگاه در واقع يک باتري بزرگ مخصوص است که همزمان با شارژ شدن دي اکسيد کربن را از هوا يا ديگر جريانهاي گازي که از الکترودهاي آن عبور ميکنند، جذب کرده و سپس همزمان با دشارژ اين گاز را در حالت خالص آزاد ميکند. در اين عمليات، با ورود هواي تازه يا گاز دميده شده به سيستم، اين دستگاه دائما بين شارژ شدن و دِشارژ تغيير وضعيت داده و به اين ترتيب کربن دي اکسيد را از گاز ورودي جدا ميکند.
در مرحله شارژ باتري واکنشي الکتروشيميايي در سطح هر دسته از الکترودها اتفاق ميافتد. اين تودههاي الکترودي با ترکيبي موسوم به پلي آنتراکوئينون اندوده شدهاند که با نانولولههاي کربني ترکيب شده است. اين الکترودها يک کشش طبيعي به دي اکسيد کربن دارند و بيدرنگ با اين مولکولها موجود در هوا يا گاز وارد شده، واکنش ميدهند، حتي اگر غلظتشان خيلي پايين باشد.
واکنش برگشت همزمان با دِشارژ باتري اتفاق ميافتد. در اين مرحله دستگاه بخشي از توان مورد نياز براي کل سيستم را تامين ميکند و در اين فرآيند جرياني از دي اکسيد کربن خالص را خارج ميکند.
اين سيستم در دماي اتاق و در فشار عادي هوا کار ميکند.
محققان راهاندازي شرکتي به نام ورداکس (Verdox) را براي تجاري سازي اين طرح ترتيب دادهاند.
مقالهاي مشروح از جزئيات اين پروژه در مجله Energy and Environmental Science منتشر شده است.
بازار