باشگاه خبرنگاران/ تا کنون به اين فکر کرده ايد که چرا وقتي به آسمان نگاه مي کنيد علت وجود نور هاي سبز رنگ در آسمان چيست؟ سال ها پژوهشگران براي پيدا کردن اين علت پديده مرموز درخشش آسمان تلاش کرده اند. اکنون بعد از مدت تلاش نتيجه حاصل شده است.
استيو مخفف عبارت افزايش سرعت تابش حرارتي قوي يا Strong Thermal Emission Velocity Enhancement است. اين پديده هر سال آسمان را روشن ميکند و نزديک به خط استوا رخ مي دهد. اين در حالي است که شفق قطبي همان طور که از نامش پيداست در قطب اتفاق ميافتد. تفاوت ديگر اين دو پديده در آن است که شفق قطبي بهصورت يک نوار سبز رنگ ديده ميشود در حالي که استيو يک نوار ارغواني رنگ است که از سمت شرق به غرب کشيده ميشود. گاهي هم خطوطي عمودي و سبز رنگ در کنار آن ظاهر ميشود.
کشف علت وقوع اين پديده به کمک تصاوير و دادههاي ماهوارهاي مربوط به وضعيت حرارتي ذرات جو ممکن شد. دادهها نشان ميدهند افزايش حرارت ذرات جوي باعث اين پديده ميشود. ولي داستان خطوط عمودي آن متفاوت است. اين خطوط به دليل بارش الکترونهاي فضايي ظاهر ميشوند.
سالهاست افراد زيادي ناظر رويداد سالانه استيو بودهاند. با اين حال تا کنون هيچ کس موفق به درک علت درخشش آسمان نشده بود. اين کشف از آن جهت براي ما مهم است که بهتر ميتوانيم اثرات تغييرات شرايط فضايي را بر روي جو زمين و نهايتاً خود کره زمين درک کنيم. بهعلاوه تغييرات شرايط فضا بر عملکرد و سيگنالهاي ماهوارهاي تأثير زيادي ميگذارد.
لکههاي بنفش رنگ استيو به علت جريان درخشان پلاسما به سمت غرب اتفاق ميافتد. ذرات باردار پلاسما سرعتي حدود 5 کيلومتر بر ثانيه دارند. زماني که اين ذرات به جو کره زمين برخورد ميکنند، جو را ملتهب کرده که باعث تابش نوري بنفش رنگ ميشود. ترکيبات مختلف موجود در جو هنگام ملتهب شدن نورهاي رنگي متفاوتي از خود ساطع ميکنند. بهطور مثال بارش الکترونها از فضا در صورتي که اکسيژن را مورد هدف قرار دهد، تابش به رنگ سبز خواهد بود. اينکه چرا درخشش آسمان در پديده استيو بنفش رنگ است هنوز مشخص نيست. با اين اوصاف، تکليف خطوط عمودي همراه با استيو مشخص است چرا که رنگ آنها بر خلاف خود نوار اصلي، سبز رنگ است.

طبق گفته محققان فرآيند تشکيل استيو با فرآيند پديده شفق قطبي يکسان است. فقط يک مسئله باقي ميماند. اينکه بارشهاي الکتروني در استوا بهطور طبيعي نبايد اتفاق افتد. ميدان مغناطيسي زمين بهطور معمول الکترونها را به سمت قطبها منحرف ميکند که باعث پديده شفق قطبي ميشود. ظاهراً به دلايلي که فعلاً نميدانيم، زمين به بخشي از الکترونها اجازه ورود به جو و ملتهب کردن ذرات را ميدهد.
بازار