ايسنا/ محققان ميگويند از فناوري موسوم به "کريسپر" ميتوان وراي اصلاح ژن و مثلا براي آزمايش فوق سريع خون استفاده کرد.
بخشهايي از جامعه علمي اميدوارند که ابزار ويرايش ژن با نام "کريسپر"(CRISPR)، يک معجزه علمي باشد که بيماريها را ريشه کن و با انواع سرطان مبارزه کند.
برخي ديگر نيز اميدوارند از آن براي ايجاد نوزادان سالم و رويين تن و پر کردن شکاف نابرابري جنسيتي استفاده شود.
اکنون محققان دانشگاه "کيس وسترن ريزرو"(Case Western Reserve) در حال کار بر روي استفاده متفاوتي از کريسپر هستند تا يک وسيله پزشکي جديد به نام "زيست سنجش جهاني" ابداع کنند که بتواند ويروسها را به سرعت و با کارآمدي بالا تشخيص دهد.
محققان به منظور توسعه اين دستگاه، سيگنال آنزيمي تشخيصي کريسپر را به يک سيگنال الکتريکي تبديل کردند. اين امر به آنها اجازه ميدهد تا از اين طريق براي شناسايي نشانگرهاي زيستي براي ويروسهايي مانند ويروس پاپيلوم انساني(HPV) يا پارووويروس(parvo) استفاده کنند.
ويروس پاپيلوم انساني يا HPV ويروسي است که بيشتر از همه در زمان آميزش جنسي و از طريق تماس مستقيم بين پوست افراد انتقال مييابد. بيش از ۱۰۰ نوع مختلف از HPV وجود دارد. اکثر مردان و زناني که دچار اين عفونت هستند از اين موضوع بياطلاع ميباشند، زيرا در بدن آنها علائم يا مشکلات بهداشتي ايجاد نميشود. اما در برخي از موارد، انواع خاصي از HPV ميتوانند در قسمتهاي مختلف بدن باعث ايجاد زگيل (توده غيرطبيعي و غير سرطاني بر روي پوست) يا زگيل تناسلي بشوند. در موارد ديگر، انواع خاصي از HPV ميتوانند ضايعات پيش سرطاني(يعني نواحي داراي بافتهاي غيرطبيعي) يا سرطان ايجاد نمايند.
پارووويروسها(Parvovirus)، سادهترين ويروسهاي دياناي دار جانوري هستند. آنها داراي DNA تک رشتهاي و خطي به اندازه ۵۰۰۰ نوکلئوتيد ميباشند. اندازه آنها بين ۱۸ تا ۲۶ نانومتر است. آنها به شکل ۲۰ وجهي بوده و فاقد پوشش ميباشند. بيشتر پارووويروسها براي ميزبانهاي خود اختصاصي هستند.
"يفان داي" سرپرست اين مطالعه گفت: اين روش ممکن است روزي به يک وسيله مراقبت ساده و دقيق و مقرون به صرفه براي شناسايي ويروسهاي مختلف از يک قطره خون تبديل شود. ضمن اينکه بسيار سريع نيز خواهد بود.
همانطور که "داي" توضيح ميدهد، آزمايشهاي موجود براي شناسايي ويروسها تا حصول نتيجه در حال حاضر تا پنج روز طول ميکشد و ميتواند هزينه بالايي نيز داشته باشد. در حالي که پيش بيني شده است که اين حسگر زيستي ميتواند در کمتر از يک ساعت نتايج دقيقي فراهم کند.
اين روش به خصوص در مورد ويروسهايي مانند "Parvovirus B۱۹" مفيد است، چرا که در هر ۱۰ نفر آلوده به اين ويروس هيچ علامتي وجود ندارد. همچنين در مورد ويروس HPV که ويروسي شايع است و ميتواند منجر به شش نوع سرطان شود.
در حالي که فناوري کريسپر تاکنون عمدتا براي برش و ويرايش دياناي مورد آزمايش قرار گرفته است، ايکريسپر(E-CRISPR) يا همان الکتروکريسپر نامي است که داي و همکارانش روي دستگاه سنجش بيولوژيکي خود گذاشتهاند.
اين دستگاه به دقت از تکنيک کريسپر براي شناسايي ويروسها در جريان خون شخص با راندمان باورنکردني استفاده ميکند.
بازار