مجله ايلياد/ کوتولههاي قهوهاي در واقع ستارههاي کوچکي هستند که فرآيند گداخت اتمهاي هيدروژن در آنها، بهطور کامل انجام نميشود تا تبديل به ستارههاي تمام عيار شوند. جرم اين نوع ستارهها، عموماً ۱۳ تا ۷۵ برابر جرم مشتري است و بنابراين ميتوان آنها را چيزي بين ستارهها و سيارههاي غولپيکر بهحساب آورد. پرسشي که در اينجا حل نشده باقي ميماند، اين است که گذار از سيارههاي غولپيکر به ستارهها به چه نحوي است؟ اکنون مطالعهاي انجام شده که پاسخي براي اين پرسش يافته است.
نتايج اين مطالعهي جديد، در مجلهي The Astronomical Journal منتشر شده است. تيمي از ستارهشناسان طي اين مطالعه، فرآيندهاي شکلگيري سيارههاي غولپيکر و کوتولههاي قهوهاي را بررسي کردهاند. آنها ۲۷ سيستم ستارهاي را مورد مطالعه قرار دادهاند. ترکيب رصدهاي انجام شده با مدلهاي طراحي شده، نشان داده است که سيارههاي غولپيکر و کوتولههاي قهوهاي در نحوهي شکلگيري با يکديگر تفاوت دارند. سيارههاي غولپيکر، در مدارهاي دايرهايتر شکل ميگيرند و رشد آنها به صورت پايدار، ولي با سرعت کم است؛ در صورتي که کوتولههاي قهوهاي با واپاشي ابرهاي گاز و گرد و غبار شکل ميگيرند و به همين خاطر مدارات آنها شکل عجيب و غريبي به خود ميگيرد.
رصدهاي انجام شده براي اين پروژه، در زماني طولاني انجام شده است. اين اجرام در فواصل دور از ستارهي ميزبان خود قرار داشتهاند و محققين سالانه و به مدت چند دهه، از آنها تصويربرداري کردهاند تا بتوانند مدارهاي آنها را کشف کنند. آنها رصدهاي انجام شده را با مدلسازيهاي کامپيوتري ترکيب کردهاند و مدارهاي ممکن را بهدست آوردهاند. به اين ترتيب، تيم محققين نشان دادهاند که کدام جرم مانند سيارهها رفتارها ميکند و کدام جرم رفتاري مانند ستارهها دارد. «اريک نيلسون» از اعضاي تيم محققين، ميگويد: «هر چند اين اجرام ميليونها سال عمر دارند، ولي رفتار امروزهي آنها نشان دهندهي نحوهي شکلگيري آنها است.»
محققين اذعان دارند که اين مطالعه اعتبار محدودي دارد، زيرا فقط ۲۷ جرم آسماني را مورد بررسي قرار داده است و به همين خاطر، آنها برنامهريزي کردهاند تا با استفاده از ماهوارهي گالا، متعلق به آژانس فضايي اروپايي، تحقيقات خود را گستردهتر کنند.
بازار