مجله ايلياد/ دانشمندان شکل جديدي از رباتها را از موادي غير از فلز، پلاستيک و بدون استفاده از سيم و فقط با استفاده از سلولهاي زنده ساختهاند. اين کشف خارقالعاده، توسط محققين دانشگاههاي ورمونت و تافتس در مجلهي PNAS گزارش شده است. آنها در مقالهي خود شرح دادهاند که چگونه ماشين زندهي خود را با استفاده از سلولهاي برداشته شده از جنين قورباغه، ساختهاند.
اين هيولاهاي مينياتوري و ريز بهنام «زنوبوت» شناخته ميشوند و طراحي آنها بر اساس الگوريتمهاي شبيهساز نيروهاي طبيعي انجام شده است. «جاشوا بونگارد» بهعنوان نويسندهي اول مقاله از دانشگاه ورمونت، ميگويد: «اين ماشينهاي زنده بسيار خلاقانه و نوآورانه هستند. اينها مانند رباتهاي مرسوم نيستند و گونههاي حيواني معمولي نيز نيستند، بلکه کلاس جديدي از دستسازهها هستند؛ اُرگانيسمهاي زندهي قابل برنامهريزي.»
«مايکل لوين» بهعنوان رئيس مرکز زيستشناسي پيشرفتهي دانشگاه تافتس، ميگويد: «اگر به سلولهايي که ما ماشين خود را با استفاده از آنها ساختهايم نگاه کنيد، ميفهميد که ژنوم قورباغه دارند. بله ۱۰۰ درصد دياناي اين ماشينها از قورباغه است، ولي در واقع اين ماشينها را نميتوان قورباغه ناميد. اين پرسش پيش ميآيد که پس اين سلولهاي چه هستند که ميتوان با استفاده از آنها ربات ساخت؟»
اين رباتهاي مينياتوري بسيار ريز هستند و در حدود ۶۵۰ تا ۷۵۰ ميکرون اندازه دارند؛ ولي با اين حال توانايي انجام کارهاي خاص را دارند. يکي از اينها ميتواند با استفاده از دو شاخي که دارد از درون آب به جلو حرکت کند و ديگري به خاطر داشتن جيب ميتواند محمولههاي کوچک را به مقصد برساند. با داشتن اين تواناييها، ميتوان از اين ماشينها براي رساندن دارو به اقصي نقاط بدن بيمار استفاه کرد و يا ميتوان آلودگيهاي دريا را با استفاده از آنها زدود.
رباتهاي زنده مزيتهاي زيادي نسبت به رباتهاي مرسوم دارند. طبيعت نشان داده است که سيستمهاي زنده بسيار قدرتمندتر هستند. بهعنوان مثال، زنوبوت را ميتوان به نحوي توسعه داد که بتواند خود را تکثير کند و آسيبهاي خود را برطرف کند. آنها کاملاً تجزيهپذير هستند.
دانشمندان با استفاده از طراحي انجام شده توسط هوش مصنوعي و همچنين به وسيلهي سلولهاي پوست و ماهيچهي قلب قورباغهي آفريقايي، به زنوبوت رسيدند. اين کشف ميتواند کاربردهاي فراواني داشته باشد که مهمترين آن احتمالاً کمک به رمزگشايي از زندگي روي زمين است. لوين ميگويد: «بزرگترين پرسش زيستشناسي اين است که بتوانيم الگوريتمهاي تعيين کنندهي شکل و عملکرد سلولهاي زنده را درک کنيم. شايد ساخت اين رباتها بتواند در اين زمينه به کمک ما بيايد.»
بازار