ايسنا/ افرادي که به شغل فضانوردي علاقهمند هستند به جز سلامت جسماني و تحصيلات ويژه و پشت سرگذاشتن انواع آزمايشها و دورههاي تمريني بايد از سلامت رواني مطلوبي برخوردار باشند.
دارا بودن زمينه افسردگي، استرس، پرخاشگري، خشونت و مواردي از اين دست ميتواند منجر به انتخاب نشدن فرد در آزمونهاي فضانوردي شود.
سفر به فضا و بازگشت از ماموريتهاي فضايي، اقامت طولاني مدت در ايستگاه فضايي با تمامي خطرهاي آن، دوري از اعضاي خانواده، کره زمين، دسترسي بسيار محدود به امکانات پزشکي، تاخير در برقراري ارتباط با زمين و صدها مشکل ديگر پيش روي فضانوردان قرار دارد.
در ايستگاه فضايي بين المللي فضانوردان، فضاي بسيار کمي براي پرداختن به کارهاي مختلف دارند و درعين حال بايد همکاري مستمري با ديگر فضانوردان از آژانسهاي فضايي بين المللي داشته باشند به همين دليل توانايي غلبه بر احساسات، تحمل وضعيت قرنطينه و زندگي تنهايي در فضا و حفظ روحيه از الزامات شغل فضانوردي است.
اسکات کلي فضانورد ناسا يکي از فضانورداني است که نزديک به يک سال به همراه فضانورد آژانس فضايي روسيه در ايستگاه فضايي بين المللي به تنهايي زندگي کرده است.
اين فضانورد زندگي در فضا را مانند وضعيت قرنطينه اين روزهاي بسياري از کشورهاي جهان ميداند. همانطور که افراد نميتوانند از خانه خارج شوند، فضانوردان هم نميتوانند به سادگي از ايستگاه فضايي بين المللي خارج شوند. تنها در زمان انجام ماموريتهاي پياده روي يا بازگشت به زمين فضانوردان ميتوانند از بخش دروني ايستگاه خارج شوند و در اين حالت خطرهاي بسياري از جمله تابشهاي سرطان زاي اشعههاي کيهاني سلامت آنها را تهديد ميکند.

فضانوردان شاغل در ايستگاه فضايي بين المللي به کارهاي مختلفي ميپردازند از جمله انجام آزمايشهاي علمي، ورزش روزانه، تدوين و ارائه گزارش، تعمير تجهيزات و مواردي از اين دست، آنها مانند مردم در کره زمين بازه زماني معيني براي کار دارند و بخشي از شبانه روز براي انجام کارهاي شخصي، استراحت و تفريح اختصاص دارد.
در ايستگاه فضايي به دليل محدوديت مکاني، فضانوردان در اوقات فراغت به انجام ورزش، مطالعه کتاب، تماس با اعضاي خانواده و يا تماشاي فيلم و سريال ميپردازند تا سلامت جسمي و رواني خود را در سطح بالايي نگهداري کنند.
با وجود آنکه ايستگاه فضايي هر ۹۰ دقيقه يک بار به دور کره زمين گردش ميکند، فضانوردان بازه مشخصي براي خوابيدن درنظر ميگيرند تا ساعت بيولوژيک بدن آنها به هم نريزد.
بنا به اعلام محققان، برهم خوردن ساعت بيولوژيک بدن ميتواند سبب ابتلاي افراد به انواع بيماريها ازجمله ديابت، سرطان و چاقي شود.
فضانوردان قادر به خروج از ايستگاه فضايي نيستند و درفضا گرانش وجود ندارد تا حرکت پاي خود را حس کنند به همين دليل براي حفظ سلامت و جلوگيري از تحليل رفت عضلهها به انجام ورزش با تردميل ميپردازند. افرادي که اکنون در قرنطينه خانگي به سر ميبرند ميتوانند به قدم زدن در خانه بپردازند تا به سلامت استخوان هايشان کمک کنند.

مطالعه کتاب، نوشتن خاطرات، گوش دادن به کتابهاي صوتي و مواردي از اين دست جزو سرگرميهاي فضانوردان در زمان زندگي طولاني مدت درفضاست. فضانوردان در زمان حضور در فضا به انجام کارهايي، چون تمرين سازهاي موسيقي يا عکس برداري و يادگيري مهارتهاي جديد ميپردازند.

بيشتر فضانوردان درماموريتهاي ۶ ماهه به فضا ميروند هرچند که برخي از آنها مانند اسکات کلي يا خانم کريستنا کوخ براي ثبت رکورد طولانيترين اقامت انسان درفضا و انجام آزمايشهاي علمي بازه زماني بيشتري درفضا زندگي ميکنند.
ارسال انسان به فضا و بازگرداندن سالم فضانوردان پس ازپايان ماموريت به زمين يکي از کارهاي سخت و پيچيده براي دانشمندان است. اين کار به انجام محاسبههاي علمي فراوان، داشتن تيمي ازمحققان و امکانات سخت افزاري و نرم افزاري و آموزش کارکنان و خدمه پرواز نياز دارد به همين دليل پرتاب موشک حاوي کپسول فضايي هر ۶ ماه يک بار از زمين انجام ميشود.

هرچند سازمان هايي، چون ناسا، اسپيس ايکس و بوئينگ در نظر دارند با ساخت کپسولهاي فضايي هوشمند زمان ارسال انسان به فضا و بازگرداندن او را کوتاهتر کنند.
با وجود فاصله بين ۳۳۰ تا ۴۳۵ کيلومتري ايستگاه فضايي با سطح زمين و بروز اختلال و تاخير در برقراري ارتباط با زمين، فضانوردان ارتباط خود با اعضاي خانواده و دوستان را حفظ ميکنند و درجريان وضعيت سلامت و زندگي روزمره اطرافيان خود قرار دارند.
بسياري از فضانوردان داراي خانواده بر روي زمين هستند و به گفته محققان برقراري ارتباط حتي به شکل مجازي با اطرافيان در بهبود سلامت روان افراد اثر گذار است.
فضانورد اسکات کلي به افرادي که دچار کسالت و بي حوصلگي به دليل اقامت در خانه شده اند توصيه ميکند در کنار رعايت تمامي موارد براي حفظ سلامت جسم و روان به توصيههاي بهداشتي و کشفيات علمي جديد درباره راههاي مقابله با ويروس کرونا توجه ويژه داشته باشند تا خود و اعضاي خانواده شان دچار ابتلا به بيماري نشوند.
بازار