مجله ايلياد/ انسانها در حال غرق شدن در پلاستيک هستند. در آمريکا در سال ۲۰۱۷ بالغ بر ۳۵.۴ ميليون تُن پلاستيک توليد شده است. اگر بخواهيد نقش خود را در اين زمينه کاهش دهيد، احتمالاً به فکر بازيافت اين پلاستيکها ميافتيد. ولي واقعاً چه اتفاقي براي پلاستيکهاي بازيافتي ميافتد؟
متاسفانه نتيجهي اين بازيافتها آنچنان که مردم فکر ميکنند نيست و همهي پلاستيکهاي بازيافت شده در منازل به زندگي دوباره برنميگردند. سال ۲۰۱۷ در آمريکا تنها ۸.۴ درصد از پلاستيکها بازيافت شدهاند. اين مقدار اصلاً چيزي نيست که مردم به خاطر آن تشويق به بازيافت پلاستيکها شوند. عليرغم تبليغات فراوان، ولي زيرساخت اين کار در اکثر کشورهاي دنيا فراهم نيست. گزارشاتي که در آمريکا توسط سازمانهاي مردمنهاد تهيه شده است، نشان ميدهد که وضعيت بازيافت بطريهاي پلاستيکي بهتر از بقيهي پلاستيکها است.
همهي پلاستيکها به يک شکل توليد نميشوند. اگر زير بطريهاي سس و مواد شوينده را نگاه کنيد عدد ۱ را درون يک مثلث ميبينيد که نشان ميدهد اين بطريها از «PET» يا همان پلياتيلن ترفتالات، ساخته شدهاند. برخي از بطريهاي خشکتر علامت ۲ درون مثلث دارند و نشان ميدهد که از «HDPE» يا پلياتيلن با چگالي بالا، ساخته شدهاند. در کارخانههاي بازيافت، پلاستيکها بر اساس اين علائم که از عدد ۱ تا ۷ درون مثلث نوشته شدهاند، دستهبندي ميشوند. شمارههاي ۱ و ۲ نسبتاً قابل بازيافت هستند. اين مواد ذوب ميشوند و به توليد کنندهي اين مواد فروخته ميشوند. از اين مواد ميتوان در ساخت فرش، لباس و بستهبنديهاي پلاستيکي استفاده کرد. بازيافت پلاستيکهاي داراي اعداد بالاتر پيچيدهتر است. اين پلاستيکها ۶۹ درصد کل پلاستيکها را شامل ميشوند. بازيافت اين مواد، مصرف انرژي بالاتري نيز دارد. در گذشته کارخانههاي بازيافت، پلاستيکهاي پيچيده را به چين صادر ميکردند، ولي دو سال پيش تا کنون چين واردات اين پلاستيکها را ممنوع کرده است.
به همين خاطر، برخي از کارخانههاي بازيافت اين نوع پلاستيکها را زير خاک مدفون ميکنند. برخي از متخصصين ميگويند که راه حل اين مساله در ايجاد کارخانههاي پردازش اين نوع پلاستيکها است، ولي دوستداران محيط زيست ميگويند که توليد اين نوع پلاستيکها بايد به طور کل متوقف شود.
کارشناسان ميگويند که بازيافت پلاستيکهاي نوع ۱ و ۲ اقتصادي است و اخيراً بازاري براي بازيافت پلاستيکهاي نوع ۵ نيز ايجاد شده است، ولي براي ديگر انواع پلاستيک بايد فکر جدي کرد.
بازار