ايسنا/ نتايج نهايي طرحهاي پژوهشي محققان مرکز مطالعات علم و فناوري دانشگاه تربيت مدرس حاکي از آن است که بيش از ۳۰ درصد بيماران مبتلا به کرونا ويروس علايم عصبي دارند.
دکتر سعيد سمنانيان، رييس مرکز مطالعات علم و فناوري دانشگاه تربيت مدرس ضمن بيان اين مطلب به نتيجه مطالعات پژوهشي در خصوص عوارض کرونا ويروس اشاره کرد و گفت: بيماري کوويد ۱۹ که ناشي از آلودگي انسان توسط نوعي کرونا و ويروسي به نام سارس کوويد ۲ است، معمولا با علائمي نظير تب، سرفههاي خشک، گاهي مشکلات تنفسي شناخته ميشود، اما تحقيقات اخير تنفسي نشان داده است که در بيش از ۳۰ درصد بيماران علاوه بر سيستم تنفسي، عفونت در سيستم عصبي نيز ايجاد ميشود.
به گفته وي، ساختارهاي ويژهاي از سيستم اعصاب مرکزي، بهويژه مغز، در مقابل عفونتهاي ويروسي محافظت ميکنند، با اين حال ويروس کرونا ميتواند از راههايي که به درستي شناخته نشده است، خود را به سيستم عصبي برساند که يکي از اين محتملترين راهها از طريق بيني است.
رييس سابق دانشگاه تربيت مدرس، ادامه داد: در بخش فوقاني بيني لايه مخاطي وجود دارد که حاوي سلولهاي گيرنده بويايي است، اين سلولها مستقيما با سلولهاي عصبي مسير بويايي در ارتباط بوده و از اين طريق پيام بويايي را به مغز ميرسانند، بنابراين اگر فردي در محيطي آلوده قرار گيرد ويروس کرونا به دنبال استنشاق وارد بيني ميشود، اين احتمال وجود دارد که ويروس از طريق مخاط بويايي خود را به سيستم اعصاب مرکزي رسانده و عفونتهاي مغزي را ايجاد کند.
به گفته اين پژوهشگر، يکي از مهمترين نواحي مغز که به وسيله اين دسته از ويروسها دچار عفونت ميشود، ناحيهاي در قسمت پايين مغز به نام "بصلالنخاع" است. اين ناحيه حاوي نورونهايي است که در کنترل عملکرد سيستم تنفس و قلب و عروق نقش دارد.
رييس مرکز مطالعات علم و فناوري دانشگاه تربيت مدرس، اظهار کرد: ايجاد عفونت و در نتيجه اختلال در عملکرد نورونها ميتواند مشکلات تنفسي بيماري مبتلا به کرونا را تشديد کند، از طرفي ديگر در نتيجه آسيبي که ويروسها به سيستم تنفسي وارد ميکنند، کارايي اين سيستم براي تبادل گازهاي تنفسي کاهش يافته و به دنبال آن ميزان اکسيژن خون کم ميشود.
وي تاکيد کرد: کمبود اکسيژن خون ميتواند منجر به اختلال در عملکرد مغز شود، از جمله علائم ناشي از آسيب سيستم عصبي در بيماران مبتلا به کوويد ۱۹ شامل سردرد، اختلال در هوشياري، سرگيجه، تشنج، کاهش حسهاي چشايي و بويايي، گزگز اندامها و اختلالات عروق مغزي ميشود.
سمنانيان خاطر نشان کرد: اختلال در کارکرد سيستم عصبي و مغز ممکن است اثراتي درازمدت به دنبال داشته باشد و اين آثار حتي پس از بهبود نشانههاي بيماري در فرد ديده ميشود، به همين جهت توصيه ميشود هنگام شيوع ويروس کرونا و به هنگام حضور در محلهاي آلوده از ماسک استفاده شود تا علاوه بر حفاظت سيستم تنفسي جلوي مهمترين مسير ويروس به سيستم عصبي مرکزي نيز گرفته شود.
بازار