ايسنا/ گروهي از محققان با استفاده از تک لايه اتمي از جنس کربن، تراشهاي حساس ساختند که قادر است مواد نشانگر بيماري را با حساسيت بالا شناسايي کند.
اين گروه تحقيقاتي از گرافن براي توليد ساختاري طبل مانند استفاده کردند که ميان گرافن و بستر زيرين يک ميکرومتر فاصله است. اين ساختار طبلي شکل قادر است مواد نشانگر بيماري نظير پروتئين را در سيالهاي بدن گير انداخته و شناسايي کند. نتايج اين پروژه در نشريه Nanoscale Advances به چاپ رسيده است.
نشانگر، با استفاده از گرافن جذب شده و موجب تغييراتي در ساختار گرافن ميشود و آن را به صورت گنبدي شکل در ميآورد. اين گروه با استفاده از خواص تداخل نور، قادر به تشخيص ميزان تغيير شکل هستند و اين کار با تغيير رنگ اتفاق ميافتد. اين حسگر، توانايي بررسي خون، ادرار و بزاق را داشته و با کمک آن ميتوان بيماريهاي مختلفي را شناسايي کرد.
اين ابزار براي اندازهگيري زيستشناساگرها و تشخيص دقيق بيماريها اهميت زيادي دارند؛ چرا که ميتوانند اثرات دارويي و درماني را براي بررسي عود و متاستاز مشخص کند. اگر بتوان با مقدار بسيار کمي از سيالات بدن نظير ادرار، خون يا بزاق وضعيت فيزيکي بيمار را تشخيص داد، کنترل سريع و ارزان بيماري ميسر ميشود.
پيش از اين، گرافن بهعنوان پل استفاده شده بود تا فرآيند شناسايي را انجام دهد اما اين ساختار به سادگي آسيب ميديد. در اين پروژه جديد، محققان يک ساختار طبل مانند ساختند که در آن گرافن بهگونهاي قرار دارد که ميتواند شرايط سيال محيط واکنش را تحمل کند. سطح گرافن با استفاده از آنتيبادي پوشش داده ميشود تا بهعنوان يک حسگرزيستي عمل کند و زيستنشانگر را تشخيص دهد.
به دليل فاصله يک ميکرومتري گرافن با بستر نيمههادي، رنگ ساختار عوض ميشود و درصورت قرار گرفتن زيستنشانگر روي سطح گرافن، رفتار نوري بستر تغيير ميکند که از روي آن، زيستنشانگر قابل تشخيص است.
بازار