ايسنا/ در پژوهش مشترک دکتر بهنام آزادگان دانشيار گروه فيزيک دانشگاه حکيم سبزواري و پژوهشگران مرکز ملي تحقيقات در انکولوژي(OncoRay ) دانشگاه صنعتي درسدن آلمان، اثر تابش پروتون برروي بيماران درمان شده بررسي شد
دکتر بهنام آزادگان در تشريح اين پژوهش گفت: پروژه تحقيقاتي که مشغول به تحقيق بر روي آن هستيم هدايت پرتوهاي پروتون با دقت بالا در قسمتي از حجم مغز موش است.
دانشيار دانشگاه حکيم سبزواري با اشاره به اينکه هدف از اين تحقيق شبيهسازي تابش باريکه پروتوني ۹۰ مگاالکترون ولتي با مغز موش و مقايسه نتايج شبيهسازي با نتايج بهدست آمده از اندازهگيري جهت اطمينان به تابش مغز موش است، گفت: در ابتدا هندسه آزمايش طراحي شد و مرحله به مرحله بعد از اضافه شدن هر وسيله جديد به هندسه نتايج شبيهسازي با نتايج دوز اندازهگيري شده در فانتوم آب مقايسه شد و هندسه مورد تاييد قرار گرفت.
وي ادامه داد: نهايتاً بعد از اعتبار سنجي نتايج شبيهسازي با نتايج اندازهگيري دوز تابشي در فانتوم آب، براي شبيهسازي دوز عمقي در مغز موش از سيتي موش که در داخل يک محفظه نگهدارنده ثابت شده بود استفاده شد.
دکترآزادگان با اشاره به اينکه دادههاي سيتي موش به کد مونت کارلو داده شد و توزيع دوز تابشي در مغز موش از طريق شبيهسازي مونت کارلو محاسبه شد و با دادههاي تجربي مقايسه شد، افزود: نتايج به دست آمده صحت نتايج اندازه گيري تجربي را تاييد ميکند و در ادامه پروژه تحقيقاتي موشهاي زيادي مورد تابش با دوزهاي تابشي متفاوتي با هندسه مذکور قرار خواهند گرفت و پاسخ مغز بعد از دوز دريافتي از طريق MRI و CT مورد مطالعه قرار خواهند گرفت.
وي ادامه داد: رفتار موشها بعد از دريافت تابش نيز مورد مطالعه قرار خواهد گرفت. توزيع دوز عمقي و مقايسه نتايج تجربي با نتايج شبيهسازي در شکل زير آمده است. هدف اصلي اين پژوهش مطالعه اثر تابش پروتون روي بيماران درمان شده است.
دکتر آزادگان يادآور شد: از آنجا که انجام چنين تحقيقاتي روي انسان ممکن نيست از موشهاي آزمايشگاهي استفاده ميشود.
بنا بر اعلام روابط عمومي وزارت علوم، نتايج اين تحقيق در مجله Radiotherapy and Oncology در مقالهاي با نام High-precision image-guided proton irradiation of mouse brain sub-volumes منتشر شده است.
بازار