ايسنا/ پژوهشگران سوئدي در بررسي جديدي توانستند ويژگيهاي مربوط به يک داروي ضد افسردگي را نشان دهند.
دانشمندان "موسسه کارولينسکا"(KI) سوئد، مکانيسم جديدي را کشف کردهاند که ويژگي ضد افسردگي داروي موسوم به "کتامين"(Ketamine) را نشان ميدهد. آنها در اين پژوهش، به بررسي بيماران مقاوم در برابر داروي ضد افسردگي پرداختند و دريافتند که اثرات درماني کتامين، نتيجه تعامل آن با نوع خاصي از گيرنده "سروتونين"(serotonin) است.
بسياري از پژوهشگران تاکنون براي مشخص کردن مکانيسمهاي خاص وراي اثر ضدافسردگي کتامين تلاش کردهاند. اين دارو که بيش از ۵۰ سال پيش به عنوان يک داروي بيهوشي ساخته شد، اثرات منحصر به فردي بر مغز دارد که اکنون توسط دانشمندان کشف و توضيح داده شده است.
سطح پايين سروتونين در مغز، با اختلالات روحي از جمله افسردگي در ارتباط است. دانشمندان در اين پژوهش، از ميان ۱۴ نوع متفاوت گيرنده سروتونين در مغز، بر يک نوع خاص آنها موسوم به "سروتونين۱بي" (serotonin ۱B) تمرکز کردند.
"ميکائيل تيگر"(Mikael Tiger)، نويسنده ارشد اين پروژه گفت: ما تصميم گرفتيم در اين پژوهش که بزرگترين نمونه در نوع خود است، به بررسي اثرات کتامين به واسطه گيرنده سروتونين۱بي بپردازيم. ما و يک گروه پژوهشي ديگر، پيشتر توانستيم تراکم پايين گيرندههاي سروتونين۱بي را در مغز افراد مبتلا به افسردگي نشان دهيم.
دانشمندان در اين پژوهش، يک گروه ۳۰ نفره از بيماران مقاوم در برابر داروي ضد افسردگي را مورد بررسي قرار دادند. آنها پيش و پس از تزريق کتامين به اين بيماران، با روش پتاسکن از مغز آنها تصويربرداري کردند. دانشمندان با استفاده از يک ردياب راديواکتيو که به گيرندههاي سروتونين۱بي متصل ميشود، دريافتند که پس از تزريق کتامين به بيماران، گيرندههاي سروتونين۱بي که به هيپوکامپ متصل ميشوند، افزايش مييابند.
اين پژوهش نشان ميدهد اتصال گيرندههاي سروتونين۱بي که حاصل از کتامين است، انتشار "دوپامين"(dopamine) را افزايش و سطح سروتونين را کاهش ميدهد. فرضيه دانشمندان اين است که اين مکانيسم جديد کتامين، ميتواند در مزاياي درماني آن نقش داشته باشد.
"جان لاندبرگ"(Johan Lundberg)، از پژوهشگران اين پروژه گفت: ما براي نخستين بار نشان دادهايم که درمان با کتامين، تعداد گيرندههاي سروتونين۱بي را افزايش ميدهد. کتامين، عملکرد سريعي دارد اما در عين حال ميتواند به اعتياد منجر شود؛ در نتيجه اگر اين گيرنده بتواند به کشف داروهاي جديد و موثري کمک کند که عوارض جانبي کتامين را ندارند، موضوع جالبي براي پژوهشهاي آينده خواهد بود.
اين پژوهش، در مجله " Translational Psychiatry" به چاپ رسيد.
بازار