نوانديش/ محققان در چين يک ويروس جديد از رشته ويروسهاي آنفلوآنزا پيدا کردهاند که توان بالقوه براي تبديل شدن به يک همهگيري جهاني را دارد. آنها ميگويند اين ويروس اخيرا در ميان خوکها ظهور کرده است اما امکان سرايت آن به انسانها هم وجود دارد.
آنها گفتهاند اين ويروس آنفلوآنزا "تمامي ويژگيهاي لازم" براي سازگار کردن خود با ايجاد عفونت در ميان انسانها را دارد و بايد به دقت تحت نظر گرفته شود و از آنجا که جديد است ممکن است بدن انسانها توان مقابله اندکي در برابر آن داشته باشد.
دانشمندان چيني ميگويند نگران تغيير و جهش ژنتيکي اين ويروس هستند که به آن توان سرايت گستردهتر و انتقال انسان به انسان را خواهد داد؛ ويژگي که ميتواند علت زمينهساز يک اپيدمي جهاني شود.
سايه تهديد يک همهگيري جهاني ديگر
ظهور يک آنفلوآنزا جديد از مهمترين نگرانيهاي کارشناسان بهداشت عمومي در جهان است و اين بار اين نگراني همزمان شده با همهگيري جهاني ويروس جديد کرونا که تاکنون بيش از ۱۰ ميليون نفر را آلوده و جان ۵۰۰ هزار نفر را گرفته است.
آخرين بار که يک آنفلوآنزا جديد همهگيري جهاني پيدا کرد به سال ۲۰۰۹ باز ميگردد که يک نوع جديد آنفلوآنزاي خوکي از مکزيک آغاز شد اما کمي بعد معلوم شد که آن قدرها هم خطرناک نيست چرا که افراد بزرگسال در برابر آن نوعي ايمني از خود نشان دادند که ميتوانست ناشي از تجربه سيستم ايمني بدن آنها از مواجهه با ويروسهاي قبلي بوده باشد.
اکنون واکسن مقابله با آن ويروس که آ/اچ۱ان۱پيديام ۰۹ نامگذاري شد در ترکيب واکسنهاي فصلي آنفلوآنزا قرار دارد و افراد با تزريق سالانه واکسنها آنفلوآنزا در برابر آن ايمني مييابند.
آن طور که دانشمندان چين ميگويند اين ويروس جديد هم شباهتهايي به همان ويروس آنفلوآنزاي خوکي سال ۲۰۰۹ دارد اما کمي تغييرات جديد در ساختار ژنتيکي آن ديده ميشود.
اين ويروس تاکنون تهديد بزرگي رقم نزده اما پروفسور کين چاو چانگ و همکارانش که اين ويروس را مطالعه کردهاند ميگويند بايد حسابي مراقب آن بود.
نام اين ويروس جي۴يياِي-اچ۱ان۱ گذاشته شده است.
افراد آلوده به اين ويروس تاکنون در سلاخيخانهها و کارگران مزارع خوکداري در چين مشاهده شدهاند.
واکسنهاي فعلي آنفلوآنزا در برابر اين ساختار جديد ويروسي بياثر گزارش شدهاند اما محققان ميگويند امکان تغيير ساختاري واکسنها براي سازگار شدن با مشخصات اين ويروس وجود دارد.
پروفسور کين چو چانگ که در دانشگاه ناتينگهام بريتانيا تدريس ميکند به بيبيسي گفته: "در حال حاضر همه ما -به درستي- روي ويروس کرونا متمرکز شدهايم اما اين موضوع نبايد باعث غفلت ما از ديگر ويروسهاي جديد بالقوه خطرناک شود".
"با وجود اين که اين ويروس جديد يک تهديد فوري محسوب نميشود، اما نبايد آن را ناديده بگيريم."
اين گروه از محققان که نتايج مطالعه خود را در ژورنال علمي "مقالات آکادمي ملي علوم ايالات متحده آمريکا" منتشر کردهاند ميگويند اقدامات و تهميدات جدي براي تحت نظر گرفتن اين ويروس در خوکها و کساني که در صنعت پرورش خوک کار ميکنند، در نظر گرفته و اجرا شود.
پروفسور جيمز وود، رئيس دپارتمان دامپزشکي دانشگاه کمبريج ميگويد اين مطالعه نشان ميدهد که "ما بايد به طور دائم نگران خطرات ظهور يک ويروس و عامل بيماريزاي جديد باشيم و آگاه باشيم مزارع پرورش حيوانات که انسانها بسيار بيشتر از دنياي وحش با آن در ارتباطند، همواره پتانسيل اين را دارد که منبع توليد و تکثير ويروسي براي همهگيري جهاني شود".
از آخرينهاي کرونا چه خبر؟
در همين حال، تدروس ادهانوم گبريسوس، رئيس سازمان جهاني بهداشت روز دوشنبه، ۲۹ ژوئن، هشدار داد که همهگيري جهاني ويروس کرونا هرگز رو به افول و پايان نيست و ممکن است در صورت رعايت نکردن توصيهها وخيمتر شود.
او امروز اعلام کرد که باوجود پيشرفت در برخي کشورها، همهگيري سرعت گرفته و بدترين وضعيت هنوز در پيشروست.
او گفت که در ماههاي آينده جهان به انعطافپذيري، صبر و سخاوت بيشتر نيازمند است.
دکتر گبريسوس به کشورهايي مانند کرهجنوبي، آلمان و ژاپن اشاره کرده و گفت که اين کشورها نشان دادند که چطور از ابزارهاي موجود براي سرکوب و نابود کردن شيوع استفاده کردند.
از زمان شناسايي اولين بيمار مبتلا به کرونا در چين، طبق آمار رسمي بيش از نيم ميليون نفر در سراسر جهان در اثر اين بيماري جان خود را از دست دادهاند.
تعدد مبتلايان به اين ويروس هم اکنون از مرز ۱۰ ميليون نفر گذشته است.
آمريکا همچنان با ۱۲۵ هزار مرگ و بيش از دو و نيم ميليون ابتلا، با اختلافي بسيار در صدر کشورهاي آلوده به ويروس کرونا قرار دارد اما در چند هفته گذشته آمريکي جنوبي به ويژه برزيل و آفريقا با شتابي فزاينده به کانونهاي جديد اين همه گيري تبديل شدهاند.
بازار