سيناپرس/ محققان تايواني، در پژوهشي جالبتوجه موفق به ساخت نوعي لنز از تارهاي عنکبوت شدهاند که ميتوان از آن براي ثبت تصاوير بسيار باکيفيت از نمونههاي زيستي استفاده کرد.
تار عنکبوت داراي کاربردهاي مختلفي در علوم پزشکي زيستي است. اين ماده خصوصيات مکانيکي بسيار برتري نسبت به فيبرهاي مصنوعي در مهندسي بافت دارد و بهعلاوه، براي سلولهاي زنده، سمي يا مضر نيست.
اما اخيراً و در يک تحقيق جالب مشخص شده است که يکي از کاربردهاي غيرقابل انتظار تار عنکبوت، استفاده از آن براي توليد لنزهاي سازگار با مواد زيستي براي انواع تصويربرداري از نمونههاي زنده است.
تيمي از پژوهشگران تايواني از دانشگاه تامکانگ و دانشگاه ملي يانگ-مينگ اين کشور در پژوهشي که اخيراً نتايج آن را به چاپ رساندهاند، ممکن بودن توليد لنزهاي کارا به کمک ويژگيهاي منحصربهفرد تار عنکبوت را توصيف کردهاند.
به گفته اين محققان، عنکبوت ميتواند چند نوع تار مختلف را توليد کند که هر يک داراي ويژگيها و عملکردهاي مخصوص به خود است. ولي اين موجودات براي ايجاد شبکههاي معروف خود، از تارهاي موسوم به تار خطکشي استفاده مي کنند.
پژوهشگران مجري اين تحقيق ميگويند: «تار خطکشي، به دليل خواصي که دارد، يکي از جالبترين مواد طبيعي است. قدرت کششپذيري بسيار زياد، سفتي و قابليت انعطاف بالا ازجمله اين خواص محسوب ميشوند. درواقع استحکام تار خطکشي با توجه به وزنش، از فولاد هم بيشتر است!».
محققان تايواني در مطالعه خود، تارهاي خطکشي نرم و يکنواخت نوعي عنکبوت موسوم به «بابالنگ دراز» را جمعآوري کرده و قطرهاي رزين روي آنها چکاندند. پسازآن که اين قطره روي تارها متراکم شد، اين مجموعه تار به دليل خواص مربوط به ترشدگي، شکلي شبيه به يک گنبد پيدا کرد و محققان فوق آن را به عنوان يک لنز، مورد استفاده قرار دادند.
آنها سپس نور ليزر را به اين لنز تاباندند و مشاهده کردند که لنز فوق، نوعي از اشعه نوري بسيار باکيفيت به نام نانوجت فوتونيک توليد ميکند که قادر است امکان تصويربرداري از نمونههاي زيستي را با رزولوشن و کيفيتي بالا فراهم آورد.
محققان دريافتند، با تغيير زماني که تارها زير قطره رزين ميمانند، ميتوان سايز گنبد لنز را تغيير داده و آن را براي نوع خاص تصويربرداري مد نظر، بهينهسازي کرد.
اين محققان که نتايج پژوهش خود را در نشريه بينالمللي Journal of Applied Physics منتشر کردهاند، اظهار داشتهاند: «اين لنز، قابليت تصويربرداري از هدفهاي با مقياس نانو را در عمقهاي مختلفي از بافتهاي زيستي دارد».
گفتني است نشريه فوق که اين نتايج شگفت را به چاپ رسانده است، متعلق به انستيتوي فيزيک آمريکا است.
بازار