همشهري آنلاين/ پژوهشگران در ميانه شيوع کرونا نوع جديدي از ويروس آنفلوانزاي خوکي را کشف کردهاند که ميتواند انسانها را هم آلوده کند و بالقوه عامل پاندمي يا همهگيري جهاني بعدي باشد.
اين ويروس با نام G4 از تبار ويروس آنفلوانزاي خوکي يا H1N1 است که در سال ۲۰۰۹ باعث پاندمي شد.البته ژنهاي دو گونه ويروس ديگر آنفلوانزا هم در اين ويروس مشاهده شدهاند.
اين پژوهشگران در آزمايشگاه نشان دادهاند که اين ويروس توانايي آلوده کردن سلولهاي کشت دادهشده پوششي مجاري هوايي انسان را دارد.
بررسيها همچنين نشان دادهاند که اين ويروس ميتواند موشخرماها را آلوده کند و از حيواني به حيوان ديگر هم منتقل شود. موشخرما اغلب بهعنوان مدل حيواني آنفلوانزاي انساني به کار ميرود و علائم مشابه بيماري انساني بروز ميدهد.
آزمايشهاي خون کارکنان کشتارگاهها در چين هم نشان دادهاند که بيش از ۱۰ درصد از آنها آنتيبادي ضد اين ويروس را دارند. بررسيها ديگر در ميان مردم عادي در چين هم نشانگر قرار گرفتن ۴.۴ درصد مردم عادي در معرض اين ويروس بوده است.
بنابراين ويروس G4 قبلاً توانايي انتقال از حيوان به انسان را پيدا کرده است، اما هنوز شاهدي در دست نيست که اين ويروس بتواند از انساني به انسان ديگر سرايت کند.
بيماريهاي جديد مشترک ميان حيوان و انسان (زونوزها) هميشه انسانها را در معرض خطر قرار ميدهند و بهعنوان منبعي براي ظهور ويروسهاي ايجادکننده پاندمي عمل ميکنند.
دانشمندان چيني که ويروس G4 را کشف کردهاند، ميگويند اين ويروس شاخصهاي اساسي براي يک ويروس عامل پاندمي را دارد، اما به گفته آنها اين ويروس فعلاً خطري فوري براي سلامت جهاني نيست.
يک نکته ديگر اين است که واکسنهاي موجود آنفلوانزا نميتواند باعث محافظت جمعيت انساني در برابر ويروس G4 شوند.
کارشناسان ميگويند حتي در ميانه بحران جهاني شيوع کرونا لازم است بايد مراقب ساير بيماريهاي عفوني هم بود، چراکه هيچکس نميخواهد پاندمي ديگري به پاندمي قبلي اضافه شود.
بازار