ايسنا/ محققان دانشگاه تهران با استفاده از ريزجلبکها روشي نوين و کم هزينه براي حذف نيترات از آب آلوده ارائه دادند.
فريبا رضواني مجري اين طرح پژوهشي گفت: چاههاي آب اطراف تهران حاوي نيترات بالايي هستند که اين طرح با هدف حذف نيترات از آب انجام شد. گرچه روشهاي گوناگون شيميايي، فيزيکي و بيولوژيکي براي حذف اين عنصر از آب وجود دارد اما هر يک از آنها مزايا و معايب خود را دارد. به عنوان مثال در روش فيزيکي پس از تصفيه آب، شورآبي توليد ميشود که خود حاوي نيترات است و رهاسازي آن در محيط زيست آلودگي ايجاد ميکند.
وي ادامه داد: روش بيولوژيک يکي از راهکارهاي ديگر براي حذف نيترات است که از منابع کربن آلي مانند الکلها در آن استفاده ميشود تا ميکروارگانيسمها با مصرف آن نيترات را حذف کنند اما در اين روش نيز هالومتان که مادهاي سرطان زا است توليد ميشود. اگر چه در اين روش به علت مصرف نيترات توسط ميکروارگانيسمها حذف آن کامل انجام ميشود اما مشکلات خود را دارد. در اين روش منبع کربن و انرژي يکي است.
رضواني همچنين بيان کرد: اما در نوع ديگري از روش بيولوژيک منبع انرژي و کربن متفاوت است و از دي اکسيد کربن به عنوان منبع کربن و هيدروژن منبع انرژي استفاده ميشود. در اين طرح نيز از اين روش به عنوان پايه کار استفاده شد. در اين طرح از ترکيب ريزجلبکها، ميکروارگانيسمهاي اتوتروف مصرف کننده هيدروژن و دي اکسيدکربن در مجاورت نور نيترات در کمترين زمان ممکن حذف شد.
به گفته وي، نور به صورت پيوسته اعمال نشد و سيکل روشنايي و تاريکي را در آن داشتيم. يکي از مزاياي آن حذف دي اکسيد کربن است. البته براي جداسازي راحتتر و سريعتر اين ميکروارگانيسمها از مرحله تصفيه و پس از آن از روش گرانول سازي استفاده شد. پايلوت طرح با موفقيت انجام شد و اکنون در مراحل ثبت بين المللي اختراع قرار داريم.
بازار