مجله ايلياد/ دانشمندان توانستهاند مغز يک نوع ميمون را با تزريق يک ژن انساني به جنين آن بزرگتر کنند. شايد اين کار فانتزي به نظر بيايد، ولي انجام آن دانشمندان را به اين نتيجه رسانده است که ژن مورد استفاده را بيشتر مورد توجه قرار دهند. نتايج اين مطالعه در مجلهي Science منتشر شده است.
دانشمندان موسسهي ماکس پلانک، با تزريق ژن انساني به جنين ۱۰۱ روزهي (۵۰ روز قبل از تولد) ميمون دريافتند که قشر مغز جنين ميمون بزرگتر از معمول ميشود؛ اين بخش از مغز در انسانها به نسبت ديگر حيوانات بزرگتر است و مسئول تواناييهاي شناختي و زبان است.
ژن مورد بررسي «ARHGAP11B» است که با تحريک سلولهاي بنيادي مغز باعث بزرگتر شدن قشر مغز ميشود. از آنجا که اين ژن در توسعهي مهارتهاي شناختي انسانها نقش بهسزايي ايفا ميکند، تصور دانشمندان بر اين است که در تاريخچهي تکاملي انسانها نيز نقش مهمي داشته است. اين ژن مخصوص انسانها است و زماني در آنها بروز کرده است که از شامپانزهها منشعب شدهاند. بروز اين ژن قبل از انشعاب از نئاندرتالها و دنيسووانها بوده است و به همين خاطر، ميتوان گفت اين خويشاوندان دور انسانها نيز ژن بزرگ بودن مغز را داشتهاند.
در مطالعات گذشته اين ژن بر روي موشها آزمايش شده بود، ولي در اين مطالعه براي اولين بار بر روي ميمونها آزمايش شد و نتايج قابل قبولي در بزرگ کردن مغز آنها داد. دکتر «مايکل هيده» بهعنوان نويسندهي اول اين مطالعه، ميگويد: «ما براي اولين بار بزرگتر شدن قشر مغزي ميمون در اثر ژن انساني را ديديم. ما مشاهده کرديم که در لايههاي بيروني مغز اين ميمونها، تعداد بيشتري نورون بهوجود ميآيد. اين افزايش نورون باعث فرگشت انسانها در طول تاريخ شده است.»
دانشمندان حدس ميزنند که اين جهش ژني در انسانها بين ۱.۵ ميليون تا ۵۰۰،۰۰۰ سال پيش رخ داده است. اينگونه جهشهاي ژني در انسانها به وفور رخ داده است، ولي به اعتقاد دانشمندان جهش ژن ARHGAP11B تاثير سريعي بر روي فرگشت انسان داشته است.
محققين تاکيد دارند که در اين مطالعه اصول اخلاقي را کاملاً رعايت کردهاند و از به دنيا آمدن ميمون با مغز بزرگتر جلوگيري کردهاند. آنها اذعان دارند که به دنيا آمدن اينگونه موجودات، به خاطر عدم اطلاع از رفتارهاي آتي آنها ميتواند مشکلات متعددي را در پي داشته باشد.
بازار