ايسنا/ محققان مرکز ملي ذخاير ژنتيکي و زيستي ايران با همکاري محققان داخلي و بين المللي موفق به کشف و معرفي گونه جديد گياهي جديد با نام Allium schisticola از جنس Allium شدند.
تنوع زيستي ايران در دنيا کم نظير است، به طوري که تا کنون نزديک به 8000 گونه و زير گونه گياهي از کشورمان گزارش شده است. نزديک به 1700 تاکسون بومي فلور ايران هستند که به عبارتي فقط در محدوده جغرافيايي مرزهاي کشور پراکنش دارند.
دکتر عليرضا دولتياري از متخصصان گياهشناس مرکز ملي ذخاير ژنتيکي و زيستي ايران در خصوص اين گونه جديد گياهي که اخيرا کشف شده است، گفت: يافتن گونه جديد در قلمرو گياهان براي دنيا به دليل حجم زياد تحقيقات صورت گرفته و همچنين به دليل نياز به تخصص بالا کاري بسيار دشواري است.
وي گفت: خوشبختانه در نتيجه فعاليت ميداني و هرباريومي محققان مرکز ملي ذخاير ژنتيکي و زيستي ايران يک گونه جديد از جنس پياز (Allium) کشف شد. مطالعات مولکولي و فيلوژني اين کار با همکاري پژوهشگراني از دانشگاه فردوسي مشهد و IPK آلمان انجام شد و نهايتا با فراهم کردن شواهد مورفولوژيکي، سيتولوژيکي، مولکولي و تبارشناسي گونه جديد گياهي از جنس پياز با نام Allium schisticola از ايران شرح و به عنوان گونه اي جديد براي دنيا در مجله معتبر بين المللي Phytotaxa چاپ شد.
دولتياري افزود: جمع آوري، شناسايي، طبقه بندي و بررسي روابط فيلوژني زمينه کاري همه پژوهشگران علوم تنوع زيستي است. گاهي اوقات نمونهاي در طبيعت يافت ميشود که با هيچ کدام از کليدهاي شناسايي موجود براساس دادههاي ريخت شناسي قابل شناسايي نيست. در اين شرايط محقق از دادههاي کاريولوژيکي و مولکولي براي تعيين روابط فيلوژني و حصول اطمينان از شک علمي خود استفاده ميکند. چنانچه همه اطلاعات، جديد بودن نمونه را براي دنياي علم تاييد کند، آنگاه محقق آن نمونه را به عنوان يک گونه جديد براي دنيا معرفي ميکند.
بنا بر اعلام روابط عمومي مرکز ملي ذخاير ژنتيکي و زيستي ايران، اين گونه جديد با کد IBRC P1009984 و نمونه تيپ آن با کد هرباريومي 3385 در بانک گياهي ثبت و نگهداري ميشود.
بازار