مهر/ محققان ايراني مقالهاي در مجله Biosensors and Bioelectronics به چاپ رساندند که در آن جزئيات مربوط به ساخت دستگاهي براي تشخيص زودهنگام کرونا با استفاده از اندازهگيري ميزان گونههاي اکسيژن فعال (ROS) در خلط درج شده است.
محمد عبدالاحد محقق آزمايشگاه ادوات نانوبيوالکترونيک دانشکده مهندسي برق و کامپيوتر دانشگاه تهران گفت: در اين مقاله نشان داديم که چگونه ميتوان از گونههاي اکسيژن فعال براي تشخيص بيماريهاي مربوط به ريه استفاده کرد. افزايش گونههاي اکسيژن فعال در خلط يکي از شاخصهايي است که ميتواند نشان دهنده بيماري کرونا باشد.
وي افزود: در بيماران کرونايي، حتي زماني که هنوز علائم بيماري مشخص نشده است، ميزان گونههاي اکسيژن فعال در خلط بيمار تغيير ميکند که اين حسگر با استفاده از اين شاخص ميتواند وجود بيماري را مشخص کند. دليل افزايش گونههاي اکسيژن فعال در خلط را ميتوان به عملکرد التهابي بدن در برابر حضور ويروس نسبت داد. همچنين فعاليتهاي سلولي نيز در زمان درگيري با ويروس موجب تشکيل گونههاي اکسيژن فعال ميشوند.
عبدالاحد درباره توسعه اين فناوري و تجاريسازي آن خاطر نشان کرد: اين پروژه در مرحله تجاريسازي است و تاکنون اين فناوري روي بيش از ۶۰۰ بيمار در بيمارستانهاي امام خميني، بيمارستان لقمان حکيم، بيمارستان امام حسين و نورافشار مورد آزمايش قرار گرفته و نتايج مثبتي به دست آمده است. در حال حاضر اين فناوري در شرکتي در حال تجاريسازي است. نتايج آزمونهاي به دست آمده از اين دستگاه براي دريافت مجوزهاي لازم به سازمانهاي مربوطه ارسال شده است.
عضو هيئت علمي دانشکده مهندسي برق و کامپيوتر دانشگاه تهران خاطر نشان کرد: اين دستگاه تنها براي تشخيص ويروس کوويد ۱۹ نيست، بلکه براي تشخيص بيماريهاي ريوي قابل استفاده است. برخي از بيماريها نظير آسم و سل نيز ميتوانند در خلط بيمار تغييراتي ايجاد کنند که با استفاده از اين دستگاه قابل رهگيري هستند.
وي ادامه داد: اين دستگاه ميتواند براي تشخيص زودهنگام بيماري کرونا استفاده شود. در واقع اگر کسي توسط اين دستگاه مشکوک به کرونا تشخيص داده شد بايد براي تستهاي تکميلي اقدام کند. اين دستگاه براي پايش جمعي و عام مناسب است تا افراد کرونايي بي علامت را مشخص کند.
به گفته عبدالاحد انتشار اين مقاله در دومين نشريه مهم در حوزه الکتروشيمي نشان از اهميت و تاثيرگذاري اين فناوري دارد.
دکتر محمد عبدالاحد درجه کارشناسي فيزيک را از دانشگاه علم و صنعت، کارشناسي ارشد فيزيک را از دانشگاه صنعتي شريف و دکتراي مهندسي نانوالکترونيک را از دانشکده مهندسي برق و کامپيوتر دانشگاه تهران دريافت کرده و به عنوان عضو هيئت علمي در دانشکده مهندسي برق و کامپيوتر دانشگاه تهران فعاليت دارد. در طي چهار سال گذشته وي موفق به ثبت بيش از ۲۰ اختراع در آمريکا و انتشار بيش از ۵۰ مقاله در معتبرترين مجلات علمي دنيا شده که بيشتر آنها به روشهاي تشخيص سرطان مربوط است.
اين مقاله با عنوان Real-time diagnosis of reactive oxygen species (ROS) in fresh sputum by electrochemical tracing; correlation between COVID-۱۹ and viral-induced ROS in lung/respiratory epithelium during this pandemic براي انتشار در مجله Biosens Bioelectron مورد پذيرش قرار گرفته است.
بازار