2 میلیارد نفر انگل مغزی دارند؛ اما چرا متوجه نمیشوند؟

ايسنا/ بيش از دو ميليارد نفر به يک انگل مغزي که توسط گربهها و گوشتهاي آلوده پخش ميشود آلوده هستند، اما بدن بيشتر اين افراد هرگز واکنشي يا علائمي نشان نميدهد.
محققان "دانشکده پزشکي دانشگاه ويرجينيا" در مطالعه اخيرشان توضيح دادهاند که چرا اين اتفاق رخ ميدهد و ميتواند سبب چه بيماريهايي شود. يافتههاي اين مطالعه ميتواند بينش محققان از عفونتهاي مغزي، بيماريهاي عصبي و بيماريهاي خود ايمني را افزايش دهد.
محققان طي اين مطالعه دريافتند که اين انگل که "توکسوپلاسما گوندي"(Toxoplasma gondii) نام دارد توسط مدافعان مغزي به نام "ميکروگليا" تحت کنترل قرار ميگيرد. دانشمندان کشف کردند که اين ميکروگليا يک مولکول ايمني منحصر به فرد موسوم به "IL-۱a" را آزاد ميکند که قدرت سلولهاي ايمني بدن را براي کنترل انگل در مغز افزايش ميدهد. اين فرآيند در مغز به خوبي عمل ميکند اما باز هم چند علائم که اين انگل سبب ايجاد آن ميشود در برخي افراد مشاهده ميشود.
توکسوپلاسما گوندي يک انگل اجباري درون سلولي است که ميزبان عمده آن گربه است و قابليت انتشار آن توسط مدفوع گربه ميباشد اما قدرت آلوده کردن انواع مهره داران و پستانداران و پرندگان را نيز دارد و در برخي کشورها در سرم خون تا يک سوم افراد بالغ آنتيبادي اين انگل مشاهده ميشود که اين امر نشان دهنده شيوع بالا و قدرت آلودگي اين انگل است.
درک نقش ميکروگليا ضروري است زيرا آنها معمولاً تنها سلولهاي ايمني بدن در مغز هستند. يافته جديد نشان ميدهد که چگونه مغز از آنها در صورت لزوم کمک ميگيرد و اين کشف ميتواند براي ايجاد درمان موثر در هر شرايط مغزي از جمله آسيب مغزي، بيماري عصبي، سکته مغزي، ام اس و موارد ديگر مورد استفاده قرار گيرد.
دکتر "تاجي هريس"(Tajie Harris) محقق اين مطالعه گفت: ميکروگليا بايد براي نجات مغز از شر اين عفونت بميرد. در غير اين صورت ، IL-۱a در داخل ميکروگليا گير کرده و به سيستم ايمني بدن هشدار نخواهد داد که چيزي در حال رخ دادن است.
ميکروگليا(Microglia) يا ريزپيبانها ياختههايي کوچک و غيرعصبي و ميانبافتي با منشأ ميانپوستي هستند که بخشي از ساختار حمايتي دستگاه عصبي مرکزي را تشکيل ميدهد. ميکروگليا ۵ تا ۲۰ درصد کل جمعيت سلولهاي گليايي را تشکيل ميدهند. اين سلول ها اولين جمعيت از سلولهاي دستگاه عصبي مرکزي ميباشند که در مقابل آسيبها، عفونتها و واکنشهاي التهابي مغزي نظير بيماري آلزايمر، مالتيپل اسکلروزيز(ام اس)، انسفالوپاتي و بيماريهاي پريوني پاسخگو ميباشند.
محققان طي اين مطالعه اعلام کردند که ميکروگليا پشت سر هم از سلولهاي ايمني به نام ماکروفاژها براي کنترل عفونت توکسوپلاسما گوندي استفاده ميکند و يافتههاي اين مطالعه توضيح ميدهد که چرا اکثر مردم در کنترل انگل مشکلي ندارند در حالي که برخي ديگر خصوصاً افرادي که ايمن سازي شده اند بسيار بيمار ميشوند.
محققان گفتند: درک مسيرهايي از اين دست ميتواند به درک ساير بيماريهاي مرتبط با التهاب عصبي به ما کمک کند. درک اين امر ميتواند به ما در به دست آوردن اطلاعات جامع ما از بيماريهايي نظير ام.اس کمک کند.
در آينده محققان اين مطالعه قصد دارند دريابند که چگونه ميکروگليا انگلهاي موجود در مغز را تشخيص ميدهد. آنها قصد دارند دريابند ميکروگليا ميتواند حضور انگل را به طور مستقيم تشخيص دهد يا آنها ميتوانند آسيب به بافت مغز را که پديده اي است که در بسياري از بيماريها رخ ميدهد، تشخيص دهند.
محققان گفتند: سيستم ايمني بدن بايد براي مقابله با عفونتهاي خطرناک وارد مغز شود. ما اکنون تا حدودي ميدانيم که چگونه ميکروگليا زنگ خطر را براي محافظت از مغز به صدا در ميآورد.