چرا نباید از مایکروویو برای گرم کردن چای استفاده کرد؛ علم توضیح می دهد

ديجياتو/ دستگاه هاي مايکروويو به خاطر سرعت عمل بالايي که دارند اين روزها بسيار پرکاربرد شده اند و برخي حتي براي دم کردن چاي نيز از آنها استفاده مي کنند. البته هواداران چاي معتقدند که اين نوشيدني وقتي در کتري حاضر شود طعم ديگري دارد و حالا پژوهشي انجام شده که نشان ميدهد اين گفته چندان هم بي پايه نيست و نبايد چاي را از طريق مايکروويو گرم کرد.
در واقع وقتي آب درون يک کتري و روي اجاق گاز گرم مي شود فرايندي به نام همرفت رخ مي دهد؛ بدان معناي که آب در بخش انتهايي کتري که گرم شده و تراکم کمتري دارد به تدريج شروع به حرکت به سمت بخش بالايي ظرف مي کند. در نتيجه اين اتفاق آب سردتري که در بخش بالايي کتري است پايين مي آيد و شروع به گرم شدن ميکند. به همين خطر نيز آب به صورت يکنواخت گرم مي شود و چاي شما دماي يکساني دارد.
محققان دانشگاه علوم برق و فناوري چين دريافته اند که آب در نزديکي سطح ظرفي که درون مايکروويو قرار داده شده است به مراتب داغ تر از آبي است که در بخش پاييني ظرف قرار دارد. علت هم اين است که برخلاف کتري، کل ليوان يا فنجان چاي شما درون مايکروويو گرم مي شود و حرارت صرفا به بخش پاييني آن وارد نمي شود. بنابراين اصطلاحا در چند قلپ اول آب گرمتر است و بعد وقتي به انتهاي نوشيدني مي رسيد سرد مي گردد.
با اين همه، محققان اين پژوهش خاطرنشان کردند که راه اندک دشواري براي گرم کردن چاي در ماکروويو وجود دارد. به گفته آنها با قرار دادن نوعي صفحه خاص ساخته شده از نقره در نزديکي ديواره هاي مايکروويو به نحوي که حکم سپر را براي آب ايفا کند ميتوان جلوي گرم شدن آب از سطح بالايي ليوان را گرفت. در نظر داشته باشيد که از قرار دادن فلزات درون مايکروويو در منزل خودداري کنيد.
دانشمندان براي جلوگيري از جرقه زدن و آتش گرفتن صفحه نقره درون مايکروويو محاسبات هندسي بسيار دقيقي را پياده کردند. آنها بعد از طراحي سازه فلزي ياد شده در اندازه مناسب آن را در بخشي از مايکروويو قرار دادند که ميدان ضعيف تري در آن قرار داشت و امکان آتش گرفتن صفحه فلزي در آن پايين بود.
انتظار مي رود که در آينده از اين يافته محققان در حوزه هاي وسيع تري به غير از گرم کردن چاي استفاده شود. آنها در حال حاضر تلاش مي کنند با کمک يافته هاي خود لوازم جانبي جديدي براي گرم کردن مايعات در مايکروويو بسازند.
با اين حال ساختن ظروفي که غذا را به صورت يکنواخت در مايکروويو گرم کنند به مراتب دشوارتر است. غذاهاي جامد مانند مايعات پيرو قانون همرفتي نيستند و از طرفي روشهاي ابداعي براي گرم کردن يکنواخت غذا در اين دستگاه ها بسيار گران تمام مي شود.