زیر سطح سیاره کوتوله «سرس» احتمالاً یک اقیانوس پنهان شده است

ديجياتو/ مطالعات جديد نشان ميدهند که زير سطح سياره کوتوله «سرس» (Ceres) دريا قرار دارد. تا پيش از اين تصور ميشد اين جرم که بزرگترين سيارک منظومه شمسي به شمار ميرود، خشک است.
سرس با قطر ۹۴۵ کيلومتر بزرگترين سيارک در کمربند سيارکي بين مريخ و مشتري به شمار رفته و سال ۱۸۰۱ توسط يک اخترشناس ايتاليايي به نام جوزپه پياتسي کشف شد. کاوشگر فضايي دان (Dawn) متعلق به ناسا از سال ۲۰۱۵ در حال عکسبرداري از سطح اين سيارک است.
حال گروهي از محققان با تحليل تصاويري که از ارتفاع ۳۵ کيلومتري از دهانه برخوردي «اوکاتور» (Occator) در سطح اين سيارک گرفته شدهاند، از وجود ذخاير گسترده آبنمک (Brine) در زير بستر آن خبر دادهاند. قطر و عمق اين دهانه به ترتيب ۹۲ و ۴ کيلومتر بوده و قدمت آن حدوداً ۲۰ ميليون سال تخمين زده شده است.
نمايي از ذخاير نمک موجود در دهانه برخوردي اوکاتور در سرس.
محققان با بررسي تصاوير فروسرخ گرفته شده از سرس به وجود ترکيبي به نام «هيدروهاليت» (Hydrohalite) در آن پي بردند. اين ماده به وفور در يخ درياها يافت ميشود اما تاکنون به غير از زمين در سياره ديگري يافت نشده بود. محققان مؤسسه ملي اخترشناسي ايتاليا (INAF) ميگويند کشف هيدروهاليت در سرس نشان ميدهد که اين سيارک در گذشته دريا داشته است.
محققان ميگويند ذخاير نمک سرس ظاهراً در ۲ ميليون سال گذشته شکل گرفتهاند که در مقايس کيهاني همانند پلک زدن محسوب ميشود. به گفته محققان اين موضوع نشان ميدهد که آبنمک درون اين سيارک همچنان در حال بالا آمدن است و نقش مهمي در تحقيقات آينده خواهد داشت. «Maria Cristina De Sanctis»، يکي از محققان مؤسسه INAF مي گويد: «کشف اين مواد در سرس از لحاظ اخترزيستشناسي بسيار حائز اهميت است. ما ميدانيم که اين مواد معدني براي شکلگيري حيات ضروري هستند.»
محققان آزمايشگاه پيش رانش جت ناسا (JPL) نيز از کشف هيدروهاليت در سطح سرس به عنوان «مدرک بيچون و چراي» وجود آب در آن خبر دادند. گروهي ديگر از محققان با انتشار مقالهاي جداگانه اعلام کردند تپههاي سطح اين سيارک حين خروج آب پس از برخورد شهابسنگ با سطح شکل گرفتهاند.