نماد آخرین خبر

امکان بهبود ترمیم پوست پس از سوختگی‌های شدید با تلاش دانشمند ایرانی

منبع
ايسنا
بروزرسانی
امکان بهبود ترمیم پوست پس از سوختگی‌های شدید با تلاش دانشمند ایرانی

ايسنا/ افرادي که از سوختگي شديد و زخم‌هاي گسترده پوستي رنج مي‌برند، معمولا بايد با ظاهر بدشکل اين زخم‌ها که اغلب سوزش و خارش زيادي نيز به همراه دارند، زندگي کنند. دليل اين موضوع اين است که فرآيندهاي ترميم بدن، با تمرکز بر پيشگيري از عفونت و بستن فوري زخم‌ها تکامل مي‌يابند؛ در نتيجه بازسازي پوست و بازيابي بافت طبيعي پوست در اولويت قرار ندارد.

پژوهشگران "دانشگاه کلگري" (University of Calgary) کانادا با همکاري دکتر "سپيده عباسي" (Sepideh Abbasi)، دانشمند ايراني اين دانشگاه موفق شده‌اند تا گامي به سوي درک بهتر نحوه ترميم زخم و ارائه داروهاي بهتري براي اين کار بردارند.

دکتر "جف بيرناسکي" (Jeff Biernaskie)، سرپرست اين پژوهش گفت: ما گروه خاصي از "سلول‌هاي پيش‌ساز" (progenitor cells) را شناسايي کرده‌ايم که در غشاي مياني پوست زندگي مي‌کنند و ارتباط عميقي با پوست دارند. سلول‌هاي پيش‌ساز، منحصر به فرد هستند زيرا مي‌توانند دستخوش تقسيم سلولي شوند و سلول‌هاي جديدي را براي حفظ يا ترميم بافت‌ها توليد کنند. سلول‌هاي پيش‌ساز، پس از ايجاد زخم، فعال و تکثير مي‌شوند و سپس به محل زخم مي‌روند تا بافت جديدي را بسازند و جاي زخم را پر کنند.

وي گفت: اين گروه پژوهشي در يک دوره پنج ساله تلاش کردند تا بدانند چرا برخي از سلول‌هاي خاص پوست مي‌توانند به بازسازي پوست و توليد پوست جديد بپردازند. آنها با روش‌هاي بسيار پيشرفته توانستند شکل‌گيري زخم و بازسازي پوست را مقايسه کنند.

بيرناسکي ادامه داد: ما دريافتيم اگرچه اين سلول‌ها، ريشه سلولي مشابهي دارند اما ريزمحيطهايي که زخم در آنها شکل مي‌گيرد، مجموعه کاملا متفاوتي از ژن‌ها را فعال مي‌کنند.

وي افزود: ما در اين پژوهش جديد نشان داده‌ايم که مي‌توان محيط زخم را به وسيله داروها تغيير داد و يا ژنتيک سلول‌هاي پيش‌ساز را به صورت مستقيم اصلاح کرد. هر دو اقدام مي‌تواند رفتار سلول‌ها را طي فرآيند ترميم زخم تغيير دهد و بر اين روند موثر باشد.

اين پژوهش، بينش‌هاي مهمي را در مورد سيگنال‌هاي مولکولي که در فرآيند ترميم زخم موثر هستند، نشان مي‌دهد و سيگنال‌هاي ژنتيکي که مي‌توانند بر فيبروز غلبه کنند و بازسازي پوست بزرگسالان را بهبود ببخشند، شناسايي مي‌کند.

اين پژوهش، در مجله "Cell Stem Cell" به چاپ رسيد.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar