سيناپرس/ پژوهشگران برزيلي با انجام تحقيقات گسترده اي روي جانداران، دريافتند که سيستم اشک پرندگان و خزندگان مشابه اشک انسان ها است و مطالعه اين امر مي تواند به درمان بيماري هاي چشم انسان کمک کند.
اشک از روز نخست تولد تا هنگام مرگ، يکي از همراهان هميشگي انسان است و مي تواند در هنگام شادي يا غم از چشم جاري شود. در حقيقت  در انسان ها به دلايل مختلفي از جمله عوامل عاطفي مانند شادي و غم، تماس با مواد تحريک کننده از قبيل گردو غبار و وارد شدن اشياء و حشرات ريز در چشم، اشک جاري مي شود. واقعيتي که شايد کمتر کسي در مورد آن اطلاع داشته باشد اين است که در ميان جانوران نيز ممکن است گريه کردن و جاري شدن اشک از چشم وجود داشته باشد.

اگرچه چشمان پرندگان و خزندگان که وظيفه توليد اشک را بر عهده داشته، ساختار متفاوتي با چشم انسان دارند اما برخي از اجزاي مايع اشک آن ها در غلظت هاي مشابه با آنچه در اشک چشم انسان پيدا مي شود، يکسان است. محققان دريافتند که اشک تمام پرندگان و خزندگان مقادير الکتروليت مشابهي با اشک هاي انسان دارند اما اشک جغد و لاک پشت هاي دريايي حاوي مقادير بيشتري از اوره و پروتئين بودند.
محققان براي درمان بهتر مشکلات چشم انسان ها، دست به تحقيقات گسترده اي براي شناسايي ساختار چشم جانداران و سيستم اشک آنها زدند. پيش از اين تنها تعداد کمي از پستانداران براي شناسايي سيستم اشک مورد بررسي قرار گرفته بودند.

در واقع از آن جهت که اشک نقش بسيار مهمي در سلامت چشم ها دارد، با شناخت شباهت ها و تفاوت هاي بين اشک هاي گونه هاي مختلف مي توان به روش هاي درماني بهتري دست پيدا کرد.
با اينکه انسان ها از نظر آناتومي با پرندگان و خزندگان بسيار متفاوت هستند اما تحقيقات مشخص کرده است که اشک ما شباهت هاي چشمگيري با اين جانداران دارد. اشک تنها از آب تشکيل نشده بلکه حاوي مواد ديگري مانند سديم، کلسيم، اوره، کلريد و پروتئين است.

تيمي به سرپرستي پروفسور آرينان اوريج (Arianne Oriá)، از دانشگاه فدرال باهياي (Bahia) برزيل، با مطالعه انواع مختلف خزندگان و پرندگان از جمله  جغد، شاهين، يکي از گونه هاي طوطي، کايمن (caiman) نوعي تمساح، لاک پشت  زميني و لاک پشت دريايي تلاش کردند تا تصوير بهتري از نحوه عملکرد اشک در چشمان جانوران ديگر به دست آورند.

اگرچه چشمان پرندگان و خزندگان که وظيفه توليد اشک را بر عهده داشته، ساختار متفاوتي با چشم انسان دارند اما برخي از اجزاي مايع اشک آن ها در غلظت هاي مشابه با آنچه در اشک چشم انسان پيدا مي شود، يکسان است.

محققان دريافتند که اشک تمام پرندگان و خزندگان مقادير الکتروليت مشابهي با اشک هاي انسان دارند اما اشک جغد و لاک پشت هاي دريايي حاوي مقادير بيشتري از اوره و پروتئين بودند.
پژوهشگران پس از بررسي ترکيب اشک، ميزان خشکي اشک چشم و الگوي تبلور و کريستاله شدن اشک را نيز در اين جانداران مورد تجزيه و تحليل قرار دادند. مطالعه اين الگوهاي اشک چشم مي تواند براي تشخيص بيماري هاي چشم و درمان آن مورد استفاده قرار گيرد. اگر چه اشک اين جانداران ترکيبات مشابهي با اشک انسان دارد اما الگوي تبلور و کريستاله شدن اشک از تنوع بسيار بالايي برخوردار است.
در ميان تمامي جانوران مطالعه شده، اشک لاک پشت هاي دريايي و کايمن بي نظير بوده و در سالم نگه داشتن  چشم سازگاري منحصر به فردي دارد. تحقيقات بيشتر در اين زمينه مي تواند به تقويت درک محققان از انواع اشک جانداران کمک کند تا در پيدا کردن درمان بيماري هاي چشم جانداران و انسان ها و بهينه سازي سلامت چشم آنها موثر باشد.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar