از روزهای ۲۵ ساعته در مریخ تا عظیمترین کوه کشف شده در فضا

باشگاه خبرنگاران/ دانستن واقعيتهاي فضايي هميشه جالب بوده است. گذشت زمان و پيشرفت فناوري باعث شده که ما شاهد کشف شگفتيهاي زيادي در خصوص فضا باشيم. اکتشافاتي که در همين سالهاي اخير درباره فضا انجام شده حاصل تلاشها و کاوشهاي دانشمنداني است تمام عمر خود را صرف کشف آنها کردهاند که در ادامه به تعدادي از آنها براي علاقهمندان اين حوزه اشاره شده است؛
عطارد و زهره تنها سيارههاي منظومه شمسي که هيچ قمري ندارند
درمجموع ۱۷۶ قمر تأييد شده در مدار سيارات در منظومه شمسي وجود دارد که برخي از آنها بزرگتر از خود عطارد هستند! و عطارد و زهره دو سياره کره زمين هستند که هيچ قمري ندارند.
اگر يک ستاره از فاصلهاي بسيار نزديک از کنار يک سياه چاله عبور کند، متلاشي ميشود
به مدت ۲۰ سال تيمي از ستاره شناسان، ستارهاي را که در مرکز کهکشان ما در حال چرخش به دور يک سياهچاله بود، رصد کردند؛ و حالا اين ستاره به سياه چاله نزديک شده است تا "تغيير شکل گرانش" رخ دهد، جايي که نور ستاره با افزايش شدت گرانش سياهچاله از بين ميرود.
گرمترين سياره منظومه شمسي زهره است
بيشتر مردم فکر ميکنند که اين ميتواند جيوه باشد، زيرا نزديکترين سياره به خورشيد است، با اين حال زهره داراي گازهاي زيادي در جو است که باعث ايجاد يک اثر گلخانهاي و دماي ثابت ۸۶۴ درجه فارنهايت (۴۶۲ درجه سانتيگراد) در همه جاي سطح سياره ميشود.
منظومه شمسي ۴.۵۷ ميليارد سال قدمت دارد
به گفته محققان، خورشيد به طور دقيق ۴ميليارد و ۵۷۱ ميليون سال قدمت دارد و دانشمندان تخمين ميزنند زمانيکه خورشيد به ۵ ميليارد سالگي خود برسد تبديل به غول سرخ شده و زمين را درگير خواهد کرد؛ بنابراين هنوز ۳۰ ميليون سال ديگر فرصت زندگي داريم.
انسلادوس يکي از قمرهاي کوچکتر زحل ۹۰ ٪ از نور خورشيد را منعکس ميکند
از آنجا که سطح يخي انسلادوس به جاي جذب، نور خورشيد را منعکس ميکند، درجه حرارت در اين قمر به -۳۹۴ درجه فارنهايت (-۲۰۱ درجه سانتيگراد) ميرسد.
بلندترين کوه کشف شده در مريخ واقع شده است
کوه المپوس بلندترين کوه کشف شده در فضاست که ۲۵ کيلومتر ارتفاع دارد و تقريباً ۳ برابر کوه اورست است؛ و نه تنها ارتفاع زيادي دارد، بلکه پهناي آن هم به ۱۱۴ هزار متر مربع ميرسد.
(Galaxy Whirlpool M۵۱) اولين جسم مارپيچ آسماني بود
سحابي مارپيچ از خطوط طولاني ستاره و گاز تشکيل شده است و داراي غبار زيادي از فضاست. اين بازوها به عنوان کارخانههاي تشکيل ستاره عمل کرده و با فشرده سازي گاز هيدروژن باعث ايجاد خوشههاي ستارهاي جديد ميشوند.
خورشيد حدود ۳۳۰ هزار برابر بيشتر از زمين وزن دارد
طبق استنباط و ارزيابي دانشمندان زمين با همه بزرگياش ميتواند در حدود ۱۳۰۰۰۰۰ بار در خورشيد قرار بگيرد! در حقيقت خورشيد آنقدر غول پيکر است که ۹۹.۸۵ ٪ از کل جرم منظومه شمسي را شامل ميشود.
ردپاها هيچگاه از روي سطح ماه پاک نميشوند
فضانوردان متوجه شدند که ردپاي مانده روي ماه از بين نميرود، زيرا هيچ بادي در آنجا وجود ندارد، اما اگر وزش بادي در آن وجود ندارد پس چرا پرچمي که بر سطح آن برافراشته شده، ميوزد؟ پاسخ ساده است: در واقع موج شکني که ميبينيد به دليل وجود ميله افقي تلسکوپي محکمي است که فضانوردان در تلاش بودند تا از قسمت بالايي پرچم خارج کنند.
وزن بدن در مريخ به يک چهارم کاهش مييابد
به گفته فضانوردان وزن بدن در مريخ تقريبا به يک چهارم کاهش مييابد، بر اساس اين واقعيت، دانشمندان طوري برنامه ريزي ميکنند که فضانورد را با تجهيزات بيشتر و از مواد مستحکمتر راهي اين سياره کنند.
۷۹ قمر شناخته شده در حال گردش در مشتري هستند
مشتري سيارهاي در منظومه شمسي ما با بيشترين قمر است؛ بزرگترين قمر منظومه شمسي به نام گانميد به قطر ۵.۲۶۲ کيلومتر نيز متعلق به اين سياره است که بزرگتر از سياره عطارد بوده و با يک دوربين شکاري هم قابل مشاهده است.
يک روز در مريخ ۲۴ ساعت ۳۹ دقيقه و ۳۵ ثانيه طول ميکشد
از آنجا که مريخ نسبت به زمين با دور کندتري به گرد خورشيد ميچرخد، تعداد روزهاي سال در اين سياره بيشتر از زمين بوده و معادل ۶۸۷ روز است، پس اين فرضيه که، چون سرعت گردش آن به دور خورشيد کمتر است بنابراين بايد روزهاي کمتري داشته باشد، درست نيست.
خورشيد هر ۲۵ تا ۳۵ روز يک بار به طور کامل ميچرخد
به گفته دانشمندان يک چرخش کامل خورشيد ۲۵ تا ۳۵ روز زمان ميبرد، در صورتي که در تصور ما اين چرخش تنها يک روز به نظر ميرسد.
زمين تنها سيارهاي است که به خاطر خدا نامگذاري نشده است
هيچکس نميداند که سياره ما چرا زمين ناميده شده است و تنها چيز مشخص، اين است که واژه «زمين» از ترکيب دو نام انگليسي و آلماني براي اين سياره مشتق شده است.
در زهره ۱۶۰۰ آتشفشان وجود دارد
بيش از ۱۶۰۰ آتشفشان اصلي از جمله آتشفشاني به ارتفاع ۸ کيلومتر به نام مات مونز در سطح زهره وجود دارد، اما در حال حاضر هيچ يک از اين آتشفشانها فوران نميکنند و احتمالاً بيشتر آنها منقرض شدهاند.
درخشش آبي اورانوس ناشي از گازهاي موجود در جو است
جو اورانوس از هيدروژن، هليوم و متان تشکيل شده است. متان موجود در جو فوقاني اورانوس تمام نور قرمز خورشيد را فيلتر ميکند، اما نور آبي آن را به فضا بازتاب داده و باعث ميشود اين سياره به رنگ آبي ديده شود.
مشتري، کيوان، اورانوس و نپتون ۴ غول گازي منظومه شمسي هستند
در منظومه شمسي ما ۴ سياره مشتري، کيوان، اورانوس و نپتون به عنوان غولهاي گازي شناخته ميشوند. غول گازي يک سياره بزرگ است که بيشتر از گازهايي مانند هيدروژن و هليوم ساخته شده و فقط يک هسته سنگي نسبتاً کوچک دارد.