رقابت "اسپیسایکس" و "آمازون" و شلوغی فضا

ايسنا/ ممکن است فضا بي نهايت پهناور به نظر برسد، اما آسمان بالاي زمين واقعاً بسيار شلوغ است و حتي در حال شلوغ تر شدن نيز هست. براساس آخرين محاسبه آژانس فضايي اروپا، بيش از ۲۹ هزار شيء با قطر بيش از ۱۰ سانتيمتر از جمله هزاران ماهواره فعال و از کار افتاده وجود دارد که در ارتفاعات مختلف در مدار زمين مي چرخند و هر ساله بيش از ۱۰۰ موشک به فضا پرتاب مي شود و چيز جديدي را در مدار زمين مستقر مي کند.
تخمين زده مي شود که تا سال ۲۰۲۵ تعداد اشياي ساخته دست انسان در فضا ساليانه از عدد ۱۱۰۰ نيز تجاوز خواهد کرد.
اخيراً شلوغ ترين فعاليت هاي فضايي از جانب شرکت فضايي خصوصي اسپيس ايکس ناشي مي شود. پروژه ماهواره هاي اينترنتي "استارلينک"(Starlink) امسال تقريبا هر ماهه تعدادي ماهواره را روانه فضا کرده است و از زمان آغاز به کار، تاکنون بيش از ۶۰۰ ماهواره را به مدار زمين ارسال کرده و قصد دارد هزاران ماهواره ديگر را نيز پرتاب کند.
در حال حاضر، تيم استارلينک هر ماه ۱۲۰ ماهواره را در مدار زمين مستقر مي کند. کميسيون ارتباطات فدرال آمريکا(FCC) مجوز پرتاب ۱۲ هزار ماهواره استارلينک را به اسپيس ايکس اعطا کرده است و اين شرکت تقاضاي صدور مجوز براي پرتاب ۳۰ هزار ماهواره ديگر را ارائه داده است.
"مايکل دومينگوئز" يکي از مقامات ارشد سابق وزارت دفاع آمريکا و رئيس آکادمي ملي مديريت عمومي(NAPA) مي گويد: فضا ممکن است بي پايان به نظر برسد، اما فرصت ها براي قرار دادن ايمن و نگهداري يک شي در مدار زمين اينچنين نيست. خطر برخورد بين اشياء در فضا جدي است و برخوردهايي نيز تاکنون رخ داده است. حتي يکي از اين تصادف ها مي تواند زباله هاي خطرناکي ايجاد کند که مي توانند طيف وسيعي از ماهواره هاي مهم را که ما به آنها وابسته هستيم، از جمله ماهواره هاي ارتباطاتي و مسيريابي جهاني، فلج کند و فضانوردان مستقر در ايستگاه فضايي بين المللي را به خطر بيندازد. علاوه بر اين، عواقب مالي آن نيز مي تواند از اهميت ويژه اي برخوردار باشد.
از طرف ديگر، ساير تلاش ها از ديگر شرکت هاي فضايي خصوصي از جمله آمازون و "وان وب" در حال رقابت با اسپيس ايکس در اين حوزه جديد هستند.
اواخر ماه گذشته، آمازون مجوز کميسيون ارتباطات فدرال را براي استقرار يک صورت فلکي اينترنتي موسوم به "کوئيپر"(Kuiper) دريافت کرد که چيزي شبيه به پروژه استارلينک خواهد بود. اين برنامه شامل استقرار ۳۲۳۶ ماهواره در مدار زيرين زمين خواهد بود.
شرکت "وان وب" نيز براي دستيابي به برنامه اي مشابه و استقرار يک صورت فلکي کوچکتر مشتمل بر ۱۰۰۰ ماهواره برنامه ريزي کرده است. اين شرکت در ماه مارس درخواست حمايت براي عدم ورشکستگي داد و هم اکنون در حال مذاکره با دولت انگليس در خصوص دريافت بودجه نجات است.
در ايالات متحده آمريکا، اطلاعات مربوط به بقاياي ماهواره ها و زباله هاي فضايي توسط وزارت دفاع ارائه مي شد. اما با افزايش تعداد اين اشياء در مدار زمين طي سال هاي اخير، وزارت دفاع از عهده آن برنيامد. بنابراين دولت ترامپ در سال ۲۰۱۸ دستورالعملي موسوم به "دستورالعمل سياست فضايي ۳" را براي انتقال مسئوليت هاي هماهنگي فعاليت هاي ترافيک فضايي به وزارت بازرگاني صادر کرد.
اکنون آکادمي ملي مديريت عمومي(NAPA) از جانب کنگره مأموريت دارد ارزيابي کند که کدام سازمان دولتي از ميان ناسا، وزارت دفاع(FAA) و اداره هوانوردي فدرال(DOD) بهترين ظرفيت را براي مديريت ترافيک فضايي دارد.