امسال همه باید واکسن آنفلوآنزا تزریق کنند!

سيناپرس/ هر سال پيش از شروع فصل پاييز و بالا رفتن احتمال ابتلا به آنفلوآنزا، پزشکان توصيه مي کنند که افراد در معرض خطر، مبتلايان به بيماري هاي خاص و کساني که سيستم ايمني ضعيفي دارند،واکسن را تزريق کنند تا از اين بيماري در امان بمانند.اماامسال قضيه فرق مي کند.
حدود 7 ماهي از همه گيري کرونا در جهان مي گذرد و در حال حاضر بيشتر کشورها با آن دست به گريبان اند. پيش بيني ها حکايت از آن دارد که امسال با وجود ويروس کرونا و همزماني آن با بروز سرماخوردگي و آنفلوآنزا که علائمي کاملا مشابه کرونا دارند، پاييز و زمستان بسيار سختي در پيش رو داشته باشيم.
از اين رو، محققان توصيه کرده اند که امسال و پيش از شروع فصل سرما، تقريبا همه افراد بايد واکسن آنفلوآنزا را تزريق کنند. اما باوجود تأکيدهاي صورت گرفته، باز هم پرسش هايي براي همه افراد پيش مي آيد که در ادامه به آنها مي پردازيم.
چرا هر سال بايد واکسن آنفلوآنزا تزريق کرد؟
ويروس آنفلوآنزا انواع مختلفي دارد که مدام در حال تغيير هستند و از اين رو، هر سال با نزديک شدن به فصل پاييز و شيوع بيشتر آنفلوآنزا، واکسن جديدي براي نوع تازه ويروس آنفلوآنزا به بازار مي آيد. درواقع، واکسني که سال گذشته تزريق کرده ايد، ديگر براي مقابله با ويروس تغييريافته جديد مؤثر نيست و بايد تجديد شود.
چه زماني بهترين موقع براي تزريق واکسن است؟
معمولا هر سال در اواخر شهريور و اوايل مهر ماه، همزمان با عرضه جديدترين نوع واکسن آنفلوآنزا، بهترين زمان براي تزريق واکسن است. پيش از اين زمان، واکسن هاي موجود، جديد نيستند و کارآيي لازم را براي ويروس هاي جديد ندارند. ماندگاري اثر واکسن هاي آنفلوآنزا حدود 6 ماه است و با تزريق از اوايل شهريور تا مهر، مي توانيد مطمئن باشيد که بدنتان در 6 ماه سرد سال در مقابل ويروس آنفلوآنزا ايمني کافي را دارد. اما اگر در اين بازه زماني قادر به تزريق واکسن نبوديد، نهايت تا هفته اول آبان زمان داريد که آن را تزريق کنيد. محققان توصيه مي کنند که بعد از هفته اول آبان، ديگر تزريق واکسن تأثيري ندارد چرا که با توجه به اين که بعد از تزريق، چند هفته اي طول مي کشد تا واکسن ايمني کاملي در بدن ايجاد کند.
چه کساني بايد واکسن آنفلوآنزا تزريق کنند؟
مرکز پيشگيري و کنترل بيماري هاي آمريکا توصيه مي کند که همه افراد از نوزاد 6 ماهه گرفته تا افراد سالمند مي توانند هر سال اين واکسن را تزريق کنند. اما امسال، تزريق آن از اهميت بالاتري برخوردار است. از آنجايي که علائم آنفلوآنزا بسيار شبيه به علائم کوويد- 19 است، تزريق واکسن آنفلوآنزا و جلوگيري از ابتلا به اين بيماري مي تواند جان شما را نجات دهد.
واکسن آنفلوآنزا با دوز بالا مناسب چه افرادي است؟
نوعي از واکسن آنفلوآنزا نيز موجود است که دوز بالاتري دارد و براي افراد بالاي 65 سال مورد استفاده قرار مي گيرد تا ايمني بالاتري از آنها در برابر ويروس هاي آنفلوآنزا داشته باشد. ميزان آنتي ژن اين واکسن هاي دوز بالا، حدودا 4 برابر دوزهاي استاندارد است و به همين دليل، اثربخشي واکسن را چند برابر مي کند.
آيا واکسن آنفلوآنزا بي خطر است؟
به طورکلي، مصرف هر داروي شيميايي، عوارض ناخواسته اي را هم به دنبال دارد که بسته به مقاومت بدن هر فرد در برابر آن دارو، ممکن است اين عوارض شديد يا خفيف باشد يا حتي هرگز فرد علامتي از خود نشان ندهد. واکسن آنفلوآنزا هم از اين امر مستثني نيست و تزريق آن ممکن است با عوارضي چون درد در ناحيه تزريق، سردرد، تب، حالت تهوع و درد عضلاني همراه باشد. اين عوارض، هيچ کدام ربطي به ويروس آنفلوآنزا ندارد و واکسن نمي تواند باعث بروز بيماري شود بلکه تنها عوارضي است که در مواجهه بدن با واکسن ايجاد مي شود و واکنش سيستم ايمني شما به واکسن است.
تزريق واکسن آنفلوآنزا مي تواند از بروز کوويد- 19 جلوگيري کند؟
با توجه به همزماني شيوع ويروس کرونا با فصل پاييز و احتمال شيوع آنفلوآنزاي فصلي، پزشکان از ماه ها قبل هشدار داده اند که امسال همه افراد واکسن آنفلوآنزا را تزريق کنند. اما سؤالي که مطرح مي شود، اين است که آيا اين واکسن مي تواند از بدن در برابر ابتلا به کوويد- 19 هم محافظت کند؟
معمولا متخصصان بر اين باورند که تزريق هر واکسني مي تواند از بروز يک ويروس در بدن جلوگيري کند و هنوز اطلاعات دقيقي در دست نيست که مشخص کند واکسن آنفلوآنزا مي تواند مانع از بروز ويروس SARS-CoV-2 که ايجاد کننده بيماري کوويد- 19 است هم باشد.
درواقع، واکسن آنفلوآنزايي که افراد تزريق مي کنند تنها در برابر ويروس آنفلوآنزا از آنها محافظت مي کند و نبايد انتظار داشته باشند که اين واکسن از آنها در برابر ويروس کرونا هم ايمني ايجاد کند. اما به دليل شباهت زياد علائم دو بيماري، الزام تزريق آن مطرح شده تا افراد بي دليل با تشخيص کوويد- 19 در بيمارستان بستري نشوند.
از آنجايي که احتمال مرگ و مير ناشي از ابتلا به آنفلوآنزا به ويژه در سال هاي اخير بالا بوده، تزريق واکسن، احتمال بستري شدن در بيمارستان و ICU را تا 82 درصد کاهش مي دهد. امسال با توجه به همزماني ويروس آنفلوآنزا و کرونا، محققان با جديت بيشتري براي توليد دوزهاي بالاتر واکسن تلاش کرده اند تا با توجه به بالاتر بودن تقاضاي افراد، به موقع براي تزريق آماده شوند.
واکسن هاي استنشاقي آنفلوآنزا هم به اندازه تزريقي مؤثر است؟
بعد از شيوع آنفلوآنزاي خوکي در سال 2009، بعضي مطالعات نشان داد که اثربخشي واکسن استنشاقي آنفلوآنزا نسبت به نوع تزريقي آن به مراتب پايين تر است بنابراين محققان همواره نوع تزريقي آن را پيشنهاد مي کنند. اما عوارض واکسن استنشاقي آنفلوآنزا با نوع تزريقي متفاوت است و بيشتر علائم تنفسي مانند سرفه، آبريزش بيني و خس خس سينه نشان مي دهد.
آيا تزريق واکسن آنفلوآنزا در کودکان بي خطر است؟
همان طور که پيش تر هم اشاره کرديم، تزريق واکسن آنفلوآنزا در همه افراد پرخطر و امسال براي همه افراد توصيه مي شود و کودکان هم جزء کساني هستند که تزريق واکسن براي آنها مشکلي ايجاد نمي کند.
در کودکان از 6 ماهگي به بعد مي توان واکسن آنفلوآنزا را تزريق کرد. اما استفاده از واکسن استنشاقي براي کودکان راحت تر است به شرطي که زير 2 سال نباشند. درواقع، واکسن آنفلوآنزاي استنشاقي براي کودکان زير 2 سال ممنوع است چون ممکن است عوارضي چون خس خس سينه در آنها ايجاد کند.
استفاده از اين واکسن براي کودکان راحت تر است و مي توان در اين مورد اين نوع استنشاقي استفاده کرد. اين واکسن در کودکاني که مبتلا به بيماري هاي تنفسي هستند، ممکن است علائم سرماخوردگي بروز دهد.