دستگاه ایرانی تشخیص سریع کرونا تاییدیه جهانی گرفت

باشگاه خبرنگاران/ سعيد سرکار دبير ستاد توسعه فناوري روز دوشنبه در نشست مجازي معرفي و رونمايي از دستگاه تشخيص سريع کرونا با اشاره به خدمات عبدالاحد دانشيار دانشکده فني دانشگاه تهران، اظهار کرد: دستگاه پيشرفته تشخيص سريع ميزان اکسيژن فعال براي شناسايي افراد با احتمال ابتلا به کرونا که توسط دانشيار دانشکده فني دانشگاه تهران طراحي و توليد شده، تاييديه جهاني را دريافت کرد. طراحي و ساخت دستگاه تشخيص سريع کوويد ۱۹ در رده محصولات خلاقانه و بديع است. اين دستگاه ارديبهشت جاري در آزمايشگاه به نتايج خوبي دست يافت و با مجوز دانشگاه علوم پزشکي تهران به نيابت از وزارت بهداشت آزمونهاي کلينيکي با همکاري تيم تخصصي از محققان راديولوژي، آي سي يو، ويروس شناس و متخصصان عفوني اجرايي شد.
او افزود: اين دستگاه موفق به دريافت تاييديه مکتوب از سوي متخصصان داخلي شده است. علاوه بر آن قابليتهاي اين دستگاه در قالب مقالهاي تهيه و توسط داوران بين المللي مورد ارزيابي قرار گرفت و در نهايت در ژورنال "Biosensor And Bioelectronic" منتشر شد.
سرکار ادامه داد: امروز در اين مراسم دستگاهي رونمايي و معرفي ميکنيم که از نظر علمي مورد داوري جهاني قرار گرفته و تمام فرآيندهاي تحقيق تا توليد اعم از فرآيندهاي آزمايشگاهي، آزمونهاي باليني با استفاده از جامعه قابل قبول، تاييد متخصصان گرايشهاي مختلف و تاييديه اداره کل تجهيزات پزشکي را طي کرده است.
تشخيص فوري کرونا
سرکار در خصوص جزييات اين دستگاه گفت: زماني که ويروس کرونا وارد بدن ميشود، وارد سلولهاي ريه شده و در آنجا مادهاي به نام Reactive Oxygen Species يا ROS (راس) ترشح مي کند. اين ترشحات در گلوي شخص مبتلا ظاهر ميشود که با گرفتن خلط و يا ترشحات ته گلوي فرد، آن را با يک سيسي آب مخلوط مي کنيم و با قرار دادن پروب دستگاه که مجهز به نانو سنسور است، در داخل نمونه و فشار دادن دکمهاي، در کمتر از ۱۵ ثانيه نانو سنسور وجود "راس" را در نمونه گرفته شده تشخيص ميدهد.
او با تاکيد بر اينکه اين دستگاه قادر به تشخيص "راس" که يک محصول جانبي وجود ويروس به شمار ميرود، است، افزود: اين دستگاه ويروس کرونا را تشخيص نميدهد، بلکه وجود راس را در ته گلوي فرد مبتلا تشخيص خواهد داد. ماده "راس" در بيماريهايي چون "کوويد۱۹"، "آسم" و "سل" ترشح ميشود.
دبير ستاد توسعه فناوري گفت: سه بيماري "کوويد۱۹"، "آسم" و "سل" از جمله بيماريهاي التهاب ريوي هستند که ماده "راس" در آنها ترشح ميشود. با بررسي هاي انجام شده در مقابل اين سوال قرار گرفتيم زماني که اين دستگاه تشخيص "راس" ميدهد، چگونه ميتوان آن را نشانه ابتلا به کرونا تلقي کرد. با انجام بررسيهايي متوجه شديم در شرايط پاندمي کمتر از يک درصد افرادي که با التهابات ريوي به بيمارستانها مراجعه ميکنند، مبتلا به سل و آسم هستند و در ۹۹ درصد بيماران در شرايط پاندمي، وجود راس در ترشحات گلو ناشي از کوويد است. اين دستگاه در سه فاز قادر به تشخيص راس است؛ "اگر نتيجه آزمايش منفي شود"، "نتيجه آزمايش مشکوک باشد" و "اگر نتيجه آزمايش مثبت باشد، نياز است مورد بررسيهاي پزشکي بيشتري قرار گيرد".
قابليت تشخيص بيماران بدون علامت
او بيان کرد: بسياري از افراد مبتلا به ويروس کرونا هستند، ولي هيچ علائمي ندارند و اين افراد ناقل هستندکه اگر بتوانيم آنها را شناسايي کنيم قادر خواهيم بود از سرايت کرونا به ديگران جلوگيري کنيم.
سرکار ادامه داد: به اعتقاد بسياري از متخصصان، دستگاه RT-PCR درصد خطاي بالايي دارد؛ ضمن آنکه متوسط زماني اعلام نتايج ۴۸ ساعت است. فردي که جواب آزمايش او منفي اعلام شود ممکن است در مدت ۲ روز آلوده شود و در صورتي که جواب آزمايش مثبت باشد ممکن است در اين دو روز افراد زيادي را آلوده کرده باشد.
اوگفت: دستگاه تشخيص سريع کوويد۱۹ توليد شده در کمتر از ۳۰ ثانيه قادر به تشخيص است؛ ضمن آنکه هزينههاي آن نصف هزينههاي تست RT-PCR است. علاوه بر آن اين دستگاه پرتابل است و ميتوان در مراکز حساس مانند فرودگاهها از قابليتهاي آن براي غربالگري سريع بهره برد؛ ضمن آنکه تمام قطعات به کاربرده شده در اين دستگاه ساخت ايران است و در هيچ کدام از قطعات آن وابسته نيستيم و قابليت توليد انبوه را دارد.
سرکار مطرح کرد: اميد است نه تنها جامعه ايران بلکه جامعه جهاني بتوانند از اين قابليت استفاده کنند. مشکل عمدهاي که در دنيا وجود دارد و اشتغال را تحت تاثير قرار داده، ظرفيت انجام اين تستها است. با استفاده از اين دستگاه ميتوان در هر روز ميليونها تست انجام داد و افراد بدون هيچ گونه نگراني سر شغل خود حاضر شوند. اماکن عمومي مانند رستورانها، فرودگاهها و ساير اماکن عمومي ميتوانند از اين دستگاه استفاده کنند.
انبوه سازي دستگاه تشخيص سريع علايم کرونا در دستور کار است
او با اشاره به آغاز توليد انبوه اين دستگاه گفت: اين دستگاه مورد تاييد ستاد ملي مقابله با کرونا است و در حال حاضر برخي از آزمايشگاهها و برخي دستگاهها اين ابزار تشخيصي را خريداري کرده اند و با برخي اماکن عمومي مانند فرودگاهها براي تجاري سازي وارد مذاکره شديم.