لنزهایی باریکتر از موی انسان!
ايسنا/ پژوهشگران برزيلي، لنزهايي ابداع کردهاند که از موي انسان باريکتر هستند و ميتوان از آنها به عنوان لنز دوربين استفاده کرد.
پژوهشگران بخش مهندسي "دانشگاه سائوپائولو"(USP) برزيل، نوعي لنز ابداع کردهاند که هزار برابر باريکتر از موي انسان است و ميتوان از آن به عنوان لنز دوربين در تلفنهاي همراه هوشمند و يا ابزاري که به حسگر وابسته هستند، استفاده کرد.
"اميليانو رزنده مارتينز"(Emiliano Rezende Martins)، استاد بخش مهندسي برق دانشگاه سائوپائولو و نويسنده ارشد اين پژوهش گفت: کاربردهاي اين لنز در زمينه کنوني فناوري، نامحدود است.
اين لنزها، لايهاي از سيليکون در مقياس نانومتر دارند که در تعامل با نور قرار ميگيرد. اين ساختار، با روش فوتوليتوگرافي چاپ ميشود که روش شناخته شدهاي براي ساخت ترانزيستورها است.
اين نوع لنزها، با عنوان "متالنز"(Metalense) شناخته ميشوند. متالنز نخستين بار ۱۰ سال پيش ابداع شد و به بالاترين وضوحي که از نظر فيزيکي امکانپذير است، دست يافت.
به گفته رزنده مارتينز، متالنزها مدتها با مشکل محدوديت زاويه ديد روبرو بودهاند.
وي افزود: يکي از راههاي حل اين مشکل، ادغام متالنزها و شکل دادن ساختارهاي پيچيده است.
پژوهشگران با آگاهي از اين که افزايش ضريب شکست در لنزهاي معمولي، ميدان ديد را با توجه به ميزان مسطح بودن لنز افزايش ميدهد، يک متالنز طراحي کردند که به يک لنز کاملا مسطح با ضريب شکست نامحدود شبيه است. اين کارآيي شايد با يک لنز معمولي، قابل دستيابي نباشد.
رزنده مارتينز ادامه داد: لنزهاي ما، زاويه ديد دلخواه را دارند که در حالت ايدهآل ميتوانند به زاويه ۱۸۰ درجه هم برسند. ما کارآيي اين لنزها را براي زاويه ۱۱۰ درجه آزمايش کرديم. با زاويه ديد وسيعتر، ميزان انرژي به خاطر اثر سايه کاهش مييابد اما اين مشکل را ميتوان پس از پردازش اصلاح کرد.
ادغام متالنزها، از وضوح فوقالعاده آنها جلوگيري ميکند اما اين ميزان وضوح به دست آمده، براي کاربردهاي معمولي کافي است. مارتينز و گروهش، متالنزها را با يک دوربين چاپ سهبعدي آزمايش کردند و تصاويري با وضوح بالا و زاويه ديد گسترده به دست آوردند.
مارتينز اضافه کرد: ما تاکنون تنها موفق شدهايم با رنگ سبز عکاسي کنيم اما در ماههاي آينده لنز را ارتقاء ميدهيم تا عکاسي با همه رنگها امکانپذير باشد.
اين پژوهش، در مجله "ACS Publications" به چاپ رسيد.