ویروس کرونا برای چه کسانی مرگبارتر است؟
باشگاه خبرنگاران/ با گذشت ۸ ماه از شيوع ويروس کرونا، تقريباً اين ويروس تمامي کشورهاي جهان را درگير خود کرده است. تاکنون ۲۴ ميليون و ۶۰۰ هزار تن به اين ويروس آلوده شده اند و از اين ميان، ۸۳۵ هزار نفر جان خود را از دست داده اند. با اين حال، نرخ مرگ و مير ناشي از کوويد ۱۹ در ميان تمامي اقشار سني و جنسيتي يکسان نيست. براي مثال، محققان انگليسي اعلام کردند اين ويروس کمترين خطر را براي کودکان دارد. سازمان جهاني بهداشت نيز کساني که داراي بيماري زمينهاي مانند مشکلات ريوي، کليوي و قلبي هستند را در دسته افراد آسيب پذير در مقابل ويروس کرونا قرار داده است.
به تازگي محققان با بررسيهاي آماري، اقدام به تحليل ميزان خطر کرونا براي اقشار مختلف کرده اند. بر اين اساس، دانشمندان با بررسي بيش از يک هزار مبتلا به کوويد ۱۹ که زير ۵۰ سال سن داشتند، مشاهده کردند هيچ کدام از اين افراد به دليل بيماري جان خود را از دست نداده اند. با افزايش سن افراد از ۵۰ سالگي به سمت اوايل ۶۰ سالگي، ميزان مرگ و مير ناشي از ابتلا به ويروس در مردان نسبت به زنان افزايش يافت.
محققان دانشگاه کاليفرنيا ميگويند با افزايش سن به سمت ۷۰ سال و بيشتر به ناگاه خطر مرگ ناشي از کرونا به بيش از ۱۱ درصد افزايش مييابد. پيشتر نيز تحقيقات مشابه ارتباط ميان مرگبار بودن کرونا با کهولت سن را تاييد کرده بود. با اين حال، محققان امريکايي پي بردند سن افراد قويترين عامل در تعيين مرگبار بودن کوويد ۱۹ در بيماران است.
آندرو لوين، اقتصاددان دانشگاه هانوفر با تحليل دادههاي آماري اعلام کرد: ويروس کرونا نه تنها براي افراد بسيار کهن سال، بلکه براي کساني که در ميانه دهه ۵۰ زندگي و بالاتر قرار دارند به شدت مرگبار است. براي مثال، ويروس کرونا براي افراد ۶۰ ساله ۵۰ برابر بيشتر از رانندگي با ماشين ميتواند خطر مرگ را درپي داشته باشد.
با اين حال، هنريک سالج، استاد اپيدمولوژي دانشگاه کمبريج انگليس تاکيد دارد: سن افراد نميتواند به تنهايي پيشگويي مناسبي را درباره مرگبار بودن ويروس کرونا در بيماران ارائه دهد. جنسيت نيز يکي ديگر از عوامل تعيين کننده در ميزان خطرناک بودن کوويد ۱۹ در افراد است. آمارها حاکي از آن است که مردان دو برابر زنان در برابر کرونا جان خود را از دست ميدهند. همچنين با بررسي آماري کشورهاي مختلف به اين نکته پي ميبريم که زير ساختهاي بهداشتي هر کشور نقش تعيين کنندهاي در نرخ مرگ و مير ناشي از کرونا دارد.
پيشتر دانشمندان دانشگاه ييل آمريکا در تفسير اين موضوع اعلام کردند مردان بالاي ۶۰ سال بسيار به واکسيناسيون در مقابل ويروس کرونا نيازمند هستند، زيرا سيستم ايمني بدن آنها پاسخ ضعيفي به کوويد ۱۹ نشان ميدهد. اين در حالي است که سيستم ايمني زنان بالاي ۶۰ سال بسيار متناسبتر و قويتر از مردان هم سن آنهاست.
آويکو ايواساکي، يکي از متخصصان ايمونولوژي دانشگاه ييل در اين باره گفت: زماني که مردان مسن به ويروس کرونا مبتلا ميشوند سيستم ايمني آنها نميتواند پاسخ مناسب را به عامل بيماري زا نشان دهد. از اين رو، اين افراد نيازمند آن هستند که حتما از طريق واکسيناسيون در مقابل ويروس کرونا مقاومت پيدا کنند.
محققان ميگويند بدن زنان پاسخ ايمني سريع و قاطعي به ويروس کرونا نشان ميدهد. اين موضوع احتمالاً به آمادگي بدن زنان در مقابله با عوامل بيماري زاي خارجي مربوط ميشود. زنان به دليل توانايي بارداري که دارند، سيستم ايمني بدنشان به گونهاي توسعه يافته است که آماده مبارزه سريع با عوامل بيماري زاي خارجي هستند.
با اين وجود، اين موضوع هميشه هم خوب نيست. زنان به دليل داشتن سيستم ايمني قويتر از مردان احتمال آنکه دچار بيماريهاي خود ايمني شوند بيشتر است. بيماريهاي خود ايمني هنگامي رخ ميدهند که سيستم ايمني به اشتباه به بافتهاي بدن حمله ميکند و باعث آسيب به آنها ميشود. از اسکيزوفرني تا روماتيسم مفصلي، از گونههاي مختلف بيماريهاي خود ايمني هستند که در زنان نسبت به مردان شايعتر است.
با اين حال، اين موضوع به معناي ايمني زنان در مقابل ويروس کرونا نيست. از آنجا که کوويد ۱۹ به تازگي در ميان انسانها شيوع پيدا کرده است، سيستم ايمني بدن نميتواند به سادگي با آن مبارزه کند. همچنين زناني که داراي بيماريهاي زمينهاي مانند مشکلات قلبي، ريوي و کليوي هستند در مقابل ويروس کرونا آسيب پذيرند.
محققان در جمع بندي خود ميگويند سن، جنسيت، دسترسي به خدمات بهداشت عمومي و بيماريهاي زمينهاي از جمله اصليترين عواملي هستند که ميتواند تحليل مناسبي از ميزان مرگبار بودن ويروس کرونا در ميان افراد ارائه دهد.