فشار خون بالا و دیابت در میانسالی ساختار مغز را تغییر میدهد

ايسنا/ مطالعه جديدي که توسط دانشمندان علوم مغز و اعصاب "دانشگاه آکسفورد" انجام شده نشان ميدهد، فشار خون بالا و ديابت در ميانسالي به طور قابل توجهي عملکرد شناختي مغز به ويژه عملکرد سرعت تفکر و حافظه کوتاه مدت را مختل ميکنند.
به نظر ميرسد اين تأثيرات در ساختار مغز با استفاده از روشهاي جديد ام.آر.آي و بررسي اسکن مغز قابل شناسايي باشند. در مطالعات گذشته، دانشمندان دريافتند که فشار خون و ديابت در ميانسالي ميتواند توسعه زوال عقل را در مراحل بعدي زندگي افزايش دهد. اين مطالعه جديد نشان ميدهد که اين عوامل همچنين ميتوانند تأثير مستقيمي بر عملکرد شناختي در ميانسالي داشته باشند.
"مسعود حسين"(Masud Husain)، استاد مغز و اعصاب در بخش علوم اعصاب باليني دانشگاه و محقق اصلي مطالعه گفت: در فشار خون، هر ميلي متر فشار در شريانهاي افراد حتي در افرادي که تحت هيچ درماني نيستند، مهم است. براي افرادي که تحت درمان هستند، فشار خون سيستوليک بالاي ۱۴۰ ميلي متر با عملکرد شناختي پايينتري همراه است. هرچه فشارخون بيشتر باشد، اين موضوع بدتر ميشود.
دانشمندان با مشاهده دادههاي پزشکي ۲۲ هزار داوطلب در بانک اطلاعات پزشکي انگلستان که تحت اسکن مغزي قرار گرفته بودند، دريافتند که تواناييهاي شناختي به طور مخربي تحت تأثير عوامل خطرناک بيماريهاي مغزي-عروقي قرار دارند.
دکتر "ميشل ولدسمن"(Michele Veldsman)، دانشمند فوق دکتراي مغز و اعصاب شناختي و يکي از محققان اين مطالعه گفت: اسکن ام.آر.آي نشان ميدهد که فشار خون و گلوکز بالا به نظر ميرسد هم ماده خاکستري و هم ماده سفيد در مغز را تغيير ميدهند. به نظر ميرسد اين تغييرات مستقيماً بر سرعت تفکر و حافظه کوتاه مدت تأثير ميگذارند.
پروفسور "حسين" در انتها گفت: کنترل و درمان فشار خون حتي به ميزان متوسط ممکن است در ساختار مغز و سرعت تفکر در ميانسالي تفاوتي ايجاد کند، همچنين کنترل اين موضوع سبب کاهش خطر ابتلا به زوال عقل ميشود.