نماد آخرین خبر

تأثیر شیردهی بر رفع افسردگی پس از زایمان

منبع
ايسنا
بروزرسانی
تأثیر شیردهی بر رفع افسردگی پس از زایمان

ايسنا/ به دنيا آوردن فرزند، يکي از عجيب‌ترين و درعين‌حال پرشعف‌ترين اتفاقاتي است که در زندگي مادران رخ مي‌دهد. اما گاهي پس‌ازاين اتفاق شيرين، مادران به دلايل مختلف دچار افسردگي مي‌شوند. محققان کشور براي رهايي از اين مشکل، راه‌حل ساده‌اي را ارائه کرده‌اند.

افسردگي پس از زايمان يا اصطلاحاً PPD، مرحله‌اي از افسردگي ماژور است که ازلحاظ زماني با تولد نوزاد مرتبط است. طبق اطلاعات ارائه‌شده توسط انجمن روان‌پزشکي آمريکا، شروع آشفتگي خلقي در اين بيماري، مي‌تواند طي بارداري يا در ۴ هفته اول پس از تولد نوزاد باشد. از خصوصيات نسبت داده‌شده به PPD مي‌توان به خلق افسرده، اضطراب، افکار اجباري، دشواري در خواب رفتن، اختلال در تمرکز، زودرنجي، از دست دادن کنترل، ترس‌هاي غيرمنطقي، احساس گناه، کاهش ميل جنسي، تفکر خودکشي يا آسيب به فرزند اشاره کرد. بنابر آمارها، افسردگي حول زايمان، از هر ۷ زن يکي را تحت تأثير قرار مي‌دهد که آمار نسبتاً بالايي است.

اين مشکل روان‌شناختي که شيوع آن در کشور ما نيز طبق آمار ارائه‌شده متخصصان، ۸-۶ هفته پس از زايمان ۲۲ درصد و در ۱۴-۱۲ هفتگي ۱۸ درصد است، تأثيرات منفي بسياري بر مادر و فرزند تازه متولدشده دارد. ازجمله مشکلات ايجادشده براي فرزند را مي‌توان اختلال‌هاي رشد و نمو، مشکلات تکلمي، شناختي، اجتماعي و ظهور احتمالي بعدي آشفتگي رفتاري را نام برد. امروزه با آن‌که دلايل ابتلا به PPD هنوز به‌طور کامل شناخته نشده‌اند، اما تعدادي از عوامل در نقش فاکتورهاي پيشگويي‌کننده آن ذکر مي‌شوند.

براي موشکافي بيشتر اين مشکل روان‌شناختي شايع، پژوهشگراني از دانشگاه تربيت مدرس مطالعه‌اي را به انجام رسانده‌اند که در آن ارتباط بين شيردهي و افسردگي پس از زايمان مورد بررسي واقع شده است.

در اين پژوهش، ۳۰۳ خانم که در سي و هشتمين هفته بارداري خود به درمانگاه‌هاي شهرستان دره شهر استان ايلام مراجعه کرده بودند، مشارکت داشتند. اين افراد در ۶ تا ۸ هفته بعد از زايمان مورد بررسي مجدد قرار گرفتند.

نتايج جالب حاصل از اين تحقيق نشان مي‌دهد در صورت شيردهي انحصاري با شير مادر از ميزان ابتلا به PPD يا افسردگي پس از زايمان کاسته مي‌شود.

به گفته معصومه کشکولي، محقق گروه مامايي و بهداشت باروري دانشکده علوم پزشکي دانشگاه تربيت مدرس و همکارش در اين تحقيق، «شيوع افسردگي در زناني که نوزاد خود را با شيردهي انحصاري تغذيه مي‌کنند، کمتر است. لذا به استناد اين نتايج مي‌توان با به‌کارگيري راهکارهايي مانند تشکيل گروه‌هاي حامي ترويج تغذيه با شير مادر و آموزش افراد خانواده در حمايت از تغذيه انحصاري با شير مادر گام بزرگي براي ترغيب مادران به شيردهي انحصاري و کاهش افسردگي پس از زايمان برداشته شود تا از نتايج مضر اين اختلال بر مادر و نوزاد تازه متولدشده و بر خانواده و سيستم بهداشت و درمان پيشگيري يا دست کم کاسته شود».

اين يافته‌هاي پژوهشي که راهکاري ساده و اصولي را براي جلوگيري از ابتلا به افسردگي پس از زايمان مادران ذکر مي‌کنند، در مجله دانشگاه علوم پزشکي سبزوار منتشر شده‌اند.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

دانلود اپلیکیشن آخرین خبر