تهوعآورترین روش انتقال ویروس کرونا!

باشگاه خبرنگاران/ ۹ ماه از همه گيري ويروس کرونا در جهان ميگذرد. از آنجا که هنوز واکسن موثري براي کوويد ۱۹ کشف نشده است، دولتها تنها ميتوانند به اميد کنترل شيوع ويروس در جامعه، اقدام به اعمال قوانين سختگيرانه کنند.
شناسايي افراد بيمار و قرنطينه آنها يکي از موثرترين روشها براي کنترل و مديريت همه گيري کرونا است، بنابراين دانشمندان به طور پيوسته اقدام به کشف و آگاه سازي عمومي نسبت به علائم ابتلا به اين بيماري ميکنند. تب، سرفههاي ممتد و خشک، تنگي نفس، بثورات پوستي و از دست دادن حس بويايي و چشايي از رايجترين علائم ابتلا به کوويد ۱۹ است.
دانشمندان انگليسي به تازگي اقدام به تشريح علائم گوارشي ابتلا به کرونا کرده اند. آنها اعلام کردند مشکلات گوارشي يکي از رايجترين علائم ابتلا به کروناست به طوري که حتي افرادي که دچار بهبودي شده اند نيز هنوز از اين مشکلات گلايه دارند. اسهال، حالت تهوع و دل آشوبي، استفراغ و ناراحتيهاي شکمي از جمله رايجترين مشکلات گوارشي است که بيماران مبتلا به کوويد ۱۹ از آن شکايت دارند.
در يکي از تحقيقات، دانشمندان اقدام به تجزيه و تحليل مدفوع و احتمال انتقال دهاني – مدفوعي ويروس کرونا کردند. اين امر يکي از مواردي است که احتمال وقوع آن وجود دارد. محققان با بررسي بيش از يک هزار فرد مبتلا به کرونا و بستري شده در دهها بيمارستان در چين اعلام کردند، نزديک به ۱۰ درصد آنها مشکلات گوارشي داشته اند. از اين ميان، ۵ درصد از حالت تهوع يا استفراغ و نزديک به ۴ درصد از اسهال رنج ميبردند.
تحقيقات دانشمندان آمريکايي بر روي بيش از ۲۰۰ بيمار با ميانگين سني ۵۴ سال نشان داد، بيش از ۴۸ درصد بيماران از مشکلات گوارشي شکايت داشتند. شواهد نشان ميدهد افرادي که علائم گوارشي ابتلا به کوويد ۱۹ را نشان ميدهند، به دليل شدت بيماري به مدت بيشتري در بيمارستان بستري ميشوند. طبق تحقيقات ۶۰ درصد بيماران کرونايي که علائم گوارشي نداشتند پس از مدتي از بيمارستان مرخص شدند، اين در حالي است که تنها ۳۴ درصد بيماراني که داراي علائم گوارشي بودند از بيمارستان مرخص شده اند.
متخصصان آمريکايي تاکيد دارند مدفوع ميتواند يکي از راههاي بسيار آسان براي انتقال ويروس کرونا در ميان افراد باشد. از اين رو، بسيار اهميت دارد که افراد در همه گيري ويروس کرونا بهداشت فردي را با دقت بيشتري رعايت کنند. ويروس کرونا ميتواند در نتيجه رعايت نکردن نکات بهداشتي و از طريق تکههاي مدفوع باقي مانده در بدن افراد به ديگران منتقل شود. براي مثال فرد پس از خارش قسمت هاي حاوي تکه هاي مدفوع و تماس دست آلوده با مواد غذايي، باعث انتقال ويروس از راه دهان مي شود.
البته بايد بر اين نکته تاکيد داشت به علت آنکه در فرهنگ جوامع غربي مردم در توالت از دستمال براي پاک کردن مدفوع خود استفاده ميکنند، خطر شيوع ويروس کرونا از اين طريق زياد است، اما در جوامع خاورميانه که مردم به دليل سنتهاي خود از آب براي شست و شو استفاده ميکنند به ميزان قابل توجهي از خطر شيوع کرونا از اين طريق کاسته ميشود و نبايد نگران انتقال ويروس از اين طريق در جوامع اسلامي بود. با اين حال، بايد پس از هر بار اجابت مزاج به مدت ۳۰ ثانيه دستها را با آب و صابون مايع شست.
انگليس يکي از بدترين آمارهاي شيوع ويروس کرونا را در قاره اروپا دارد. تاکنون ۴۲۰ هزار نفر در اين کشور به ويروس کرونا آلوده و از اين ميان، ۴۲ هزار نفر جان خود را از دست داده اند.
علائم گوارشي پيش از ساير علائم خود را نشان مي دهد
محققان ميگويند غالباً مشکلات گوارشي پيش از ساير علائم و بخصوص پيش از علائم تنفسي خود را نشان ميدهد. مطالعات بر روي بيش از ۲۵ هزار بيمار مبتلا به کوويد ۱۹ در چين و ۱۸ کشور ديگر نشان ميدهد، مشکلات گوارشي يکي از علائمي بوده است که بيماران پيش از ساير علائم از آن شکايت داشته اند.
دانشمندان در تحقيقات خود پي بردند ۲ مشکل گوارشي بسيار شايعي که در بيماران کرونايي ديده ميشود بي اشتهايي و اسهال است. همچنين حال تهوع و استفراغ از ديگر علائمي است که محققان در بيماران کرونايي مشاهده کردند. محققان چيني در تحقيقات خود پي بردند برخي از بيماران داراي دردهاي شکمي هستند. محققان در مطالعات مختلف در خارج از چين نيز دردهاي شکمي را در بيماران مبتلا به کوويد ۱۹ مشاهده کرده بودند.
مطالعات در استان هوبي چين، جايي که براي نخستين بار ويروس کرونا از شهر ووهان اين استان به ساير جهان شيوع پيدا کرد، نشان داد همزماني وقوع ۳ علائم گوارشي شامل حالت تهوع، استفراغ و اسهال در ميان بيماران کرونايي بصورت گسترده ديده شده است. مطالعات در کشورهاي ديگر نيز نشان ميدهد، همزماني وجود ۲ علامت اسهال و دردهاي شکمي در اين بيماران بيشتر از موارد گزارش شده در چين بوده است.
اين مطالعات همچنين نشان داد بيماراني که علائم گوارشي داشته اند، احتمال بيشتري دارد که دچار کروناي شديد شده و در بخش مراقبتهاي ويژه (ICU) بستري شوند. دانشمندان تاکيد دارند اين مطالعات تاييد ميکند که مشکلات گوارشي يکي از رايجترين علائم ابتلا به کوويد ۱۹ در انسان است.