نماد آخرین خبر

کشف دلیل مرگبار بودن کرونا در برخی افراد

منبع
باشگاه خبرنگاران
بروزرسانی
کشف دلیل مرگبار بودن کرونا در برخی افراد

باشگاه خبرنگاران/ با گذشت ۹ ماه از همه گيري ويروس کرونا در جهان، اين ويروس همچنان در حال گسترش و گرفتن جان هزاران نفر است.

محققان در تلاشند تا راهکاري براي کاهش شمار قربانيان کوويد ۱۹ پيدا کنند، يکي از اين راهکارها، شناسايي افراد آسيب پذير است. دانشمندان مي‌گويند سالمندان و کساني که داراي بيماري‌هاي زمينه‌اي هستند، بيشترين آسيب پذيري را در مقابل ويروس کرونا دارند. همچنين کودکان و نوجوانان توانايي بالايي در مقابله با کوويد ۱۹ داشته و به ندرت ويروس در اين قشر باعث مرگ و مير مي‌شود، براي مثال تحقيقات در آمريکا نشان داده است از ۱۹۰ هزار قرباني کرونا در اين کشور، تنها ۱۲۱ نفر زير ۲۱ سال سن داشته اند. با اين حال، کودکان يکي از ناقلان فعال کوويد ۱۹ هستند و نبايد به شيوع ويروس در ميان اين قشر بي توجهي نشان داد.

با اين وجود، دانشمندان به تازگي از ابعاد ديگري از مرگبار بودن ويروس کرونا در ميان افراد پرده برداشتند. در ماه مارس پزشکان با دو برادر جوان که ۲۹ و ۳۱ سال سن داشتند مواجه شدند که به دليل ابتلا به کروناي شديد در بيمارستان بستري شده بودند. هر دو برادر به دليل وخامت حالشان و ناتواني در تنفس در بخش مراقبت‌هاي ويژه (ICU) بستري شدند، اما متاسفانه يکي از برادران پس از مدتي جان خود را از دست داد.

دو هفته پيش و پس از آنکه دو برادر جوان ديگر به دليل کرونا و وخامت حالشان در بيمارستاني در هلند بستري شدند، متخصصان ژنتيک براي تحقيق در اين باره فراخوانده شدند. دانشمندان در اين تحقيقات کشف کردند که بيماراني که به کروناي شديد مبتلا شده اند فاقد ماده حياتي به نام "اينترفرون" هستند که در سازماندهي سيستم ايمني بدن در مقابله با عوامل ويروسي توليد مي‌شود.

اينترفرون‌ها نوعي پروتئين هستند که سلول‌هاي ميزبان آلوده به ويروس آزاد مي‌کنند و موجب تحريک سيستم ايمني و افزايش مقاومت بدن مي‌شوند. اينترفرون‌ها به خصوص در برابر عفونت‌هاي ويروسي مقاومت مي‌بخشند و در واکنش‌هاي ايمني طبيعي بدن، حتي در غياب ويروس‌ها (مثلا در HIV، سرطان يا هپاتيت) شرکت دارند.

حداقل ده نوع متفاوت از اينترفرون‌ها در پستانداران کشف شده که هفت نوع از آن‌ها در انسان شناسايي شده‌اند. اينترفرون‌هاي انساني در سه تيپ طبقه‌بندي مي‌شوند. تيپ يک برحسب اثر ضد ويروسي، ضد رشد و فعال‌سازي سلول کشنده طبيعي به اينترفرون‌هاي IFN-α و IFN-β، IFN-ω تقسيم بندي مي‌شود. از تيپ دو IFN-γ و از تيپ سه IFNLR ۱ قابل ذکرند. اين پروتئين‌ها توسط لوکوسيت‌ها، لنفوسيت‌ها، فيبروبلاست‌ها و ساير سلول‌هاي سيستم ايمني توليد مي‌شوند.

اينترفرون‌ها موجب تحريک سيستم ايمني و افزايش مقاومت بدن در برابر عوامل بيماري‌زا مي‌شوند. برخي موجب فعال شدن سلول‌هاي ايمني مانند سلول‌هاي کشنده طبيعي (Nk) و ماکروفاژ‌ها مي‌شوند. يا با ارائه آنتي ژن عوامل بيماري‌زا به لنفوسيت‌هاي T موجب بهتر شناخته شدن آن‌ها و تشديد پاسخ ايمني مي‌شوند. همچنين مقاومت سلول‌هاي سالم به ويروس‌ها را افزايش مي‌دهند. اينترفرون‌ها در ايجاد برخي از علايم بيماري‌هاي عفوني مانند احساس خستگي و تب نيز نقش دارند. اينترفروني که در پاسخ به يک نوع ويروس توليد مي‌شود سبب بروز مقاومت کوتاه مدت در برابر بسياري از ويروس‌ها نيز مي‌شود.

شواهد نشان مي‌دهد بيماراني که به کروناي شديد مبتلا شده و در بيمارستان بستري شده اند يک پاسخ ضعيف يا ناقص اينترفرون به کوويد ۱۹ نشان داده اند و همين امر باعث ناتواني سيستم ايمني در نابودي ويروس شده است. دانشمندان مي‌گويند ناکافي بودن اينترفرون مي‌تواند به يک ابتلاي خطرناک از کوويد ۱۹ منجر شود.

به همين دليل دانشمندان تاکيد دارند داروي رمدسيوير و پلاسماي افراد بهبود يافته به دليل داراي بودن فاکتور‌هاي ايمني مي‌تواند براي بيماران کرونايي مفيد باشد. هم اينک تحقيقات زيادي درباره "اينترفرون درماني" بر روي بيماران کرونايي در حال انجام است.

دلايل ديگر براي مرگبار شدن ويروس کرونا در افراد

به طور کلي دانشمندان اين نکته را کشف کرده اند که برخي بيماري‌ها مي‌توانند روي يکديگر تاثير داشته باشند و يکديگر را تشديد کنند. براي مثال، دانشمندان پي برده اند بيماري لثه مي‌تواند باعث مرگبار شدن کوويد ۱۹ در بيماران شود.

محققان ارتباط ميان خطر مرگ بار ابتلا به ويروس کرونا و بيماري لثه را کشف کردند. بيماري لثه خود با بيماري قلبي و بيماري مزمن ريوي ارتباط مستقيمي دارد. خود اين دو بيماري نيز به طور مستقيم مي‌تواند خطر مرگ بيماران به کوويد ۱۹ را به شدت افزايش دهد.

محققان در ايالت کاليفرنياي آمريکا و نيز برزيل اعلام کردند: بيماري لثه باعث مي‌شود سطح پروتئين ايمني به نام «اينترلوکئين ۶» در خون بالا رود. مشاهده شده است کساني که سطح اين پروتئين در خونشان بالا بوده است در صورت ابتلا به ويروس کرونا علائم بسيار شديدي از خود نشان خواهند داد و براي زنده ماندن بايد حتماً زير دستگاه تنفس مصنوعي قرار بگيرند همچنين ميزان مرگ و مير اين افراد نسبت به بيماران ديگر مبتلا به کوويد ۱۹ بيشتر است.

اين تحقيقات همچنين نشان داد اگر چه بيماري‌هاي مختلف مي‌تواند سطح اينترلوکئين ۶ خون را در افراد افزايش دهد، اما در صورت درمان بيماري لثه در افراد، سطح اين پروتئين به ميزان قابل توجهي در خون کاهش مي‌يابد.

محققان مي‌گويند افرادي که سطح اينترلوکئين ۶ آن‌ها بيش از ۸۰ پيکوگرم در هر ميلي ليتر است، بسيار بيشتر از سايرين در صورت ابتلا به ويروس کرونا ممکن است جان خود را از دست بدهند يا با تشديد بيماري نيازمند دستگاه تنفس مصنوعي باشند.

شروين ملايم، يکي از جراحان دندانپزشکي لس آنجلس آمريکا در اين باره مي‌گويد: بر اين باوريم بسياري از کساني که سطح بالايي از اينترلوکئين ۶ را در خون دارند پيش از ابتلا به کوويد ۱۹ از بيماري لثه رنج مي‌برده اند و همين امر بر شدت بيماري در آن‌ها خواهد افزود.

محققان تاکيد دارند مردم حتما نسبت به بهداشت دهان و دندان خود حساس بوده و در صورت بيماري لثه به دندانپزشک رجوع کنند.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar