کشف دارویی جدید برای درمان بیماری ام اس

ايرنا/ محققان دريافتند نوعي داروي ضد سرطان موسوم به bexarotene قابليت بازسازي پوشش اطراف سلولهاي عصبي را دارد که در اثر بيماري ام اس تخريب ميشود. اين دستاورد گام موثري در درمان بيماري ام اس است.
در آزمايش هاي باليني مشخص شد bexarotene قادر است لايههاي ميلين سلولهاي عصبي مغز و نخاع را که در اثر ابتلا به ام اس از بين ميروند، بازسازي کند.
ميلين يک ماده چرب است که به شکل پوششي، آکسونهاي سلولهاي عصبي را در بر گرفته و از آن محافظت ميکند و موجب افزايش سرعت انتقال پالسهاي عصبي درون آکسون ميشود. تخريب ميلين در اثر ابتلا به ام اس، موجب بروز مجموعهاي از مشکلات عصبي از جمله اختلال در تعادل، بينايي و کنترل عضلات و در نهايت از کار افتادگي ميشود.
به گفته محققان دانشگاه کمبريج با وجود اين که به دليل عوارض جانبي شديد نميتوان از داروي bexarotene براي ترميم پوشش سلولهاي عصبي استفاده کرد، اين تحقيقات نشان ميدهد بازسازي ميلين امکانپذير است و در نتيجه ميتوان داروهايي را توليد کرد که امکان درمان ام اس را فراهم کند.
مولتيپل اسکلروزيس (MS) يک بيماري خود ايمني است که در آن سيستم ايمني پاسخ غير متعارفي به سيستم عصبي مرکزي (CNS ) ميدهد. سيستم عصبي مرکزي شامل مغز، نخاع و اعصاب بينايي است. سيستم ايمني بدن به طور معمول عوامل خارجي مانند باکتريها و ويروسها را مورد هدف قرار ميدهد؛ ولي در بيماريهاي خود ايمني، به اشتباه بافتهاي نرمال از بين ميروند.
در بيماري ام اس، سيستم ايمني به ميلين حمله ميکند. ميلين به غلاف چربي اطراف سلولهاي عصبي گفته ميشود. ميلين آسيب ديده سبب بوجود آمدن تصلب بافت (sclerosis) ميشود که نام بيماري نيز از همين واژه گرفته شده است. زماني که پوشش ميلين يا بافتهاي عصبي آسيب ميبينند، ارسال پيامهاي عصبي مختل ميشود که عوارض مختلفي دارد.
بيماري MS انواع مختلفي دارد که عبارتند از:
ام اس پيشرونده مقدماتي
در اين نوع، نشانههاي بيماري به طور پيوسته از زمان تشخيص بيماري سير صعودي دارند. حملهها مشخص نيستند و هيچ علامت بهبودي وجود ندارد. حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد از بيماران، به اين نوع از بيماري مبتلا ميشوند. معمولا بيماري ام اس در افرادي که اين مرحله را تجربه ميکنند، دير و در حدود ۴۰ سالگي تشخيص داده ميشود.
نوع عودکننده – فروکش کننده
حدود ۹۰ درصد از بيماران، به اين نوع مبتلا هستند. معمولا نشانههاي اوليه بيماري در اين افراد، در اوايل بيست سالگي ديده ميشود. پس از آن در دورههاي مختلف، بيماري عود ميکند و در بين دورهها، بيمار بهبودي نسبي دارد. معمولا بيماراني که به اين نوع مبتلا هستند، وارد مرحله ديگري از بيماري به نام پيشرونده ثانويه ميشوند.
ام اس پيشرونده ثانويه
در اين نوع، علايم بيماري به طور پيوسته سالها وجود دارد و هيچ عود يا بهبودي حاصل نميشود. معمولا اين حالت ۱۰ تا ۲۰ سال پس از تشخيص بيماري اتفاق ميافتد. اين نوع از بيماري معمولا به از کار افتادگي بيماران منجر ميشود.
نوع پيشرونده عودکننده
اين نوع از بيماري بسيار نادر است و در آن بيماري در دورههاي مشخص عود ميکند و از يک حمله تا حمله بعدي، نشانههاي بيماري شديدتر ميشود. حدود ۵ درصد از افراد به اين نوع از بيماري مبتلا هستند.
در حال حاضر حدود ۲.۵ ميليون نفر در سراسر جهان به اين بيماري مبتلا هستند.