گربهها میتوانند ویروس کرونا را به یکدیگر منتقل کنند!

زوميت/ آزمايش جديدي تأييد کرد که گربهها برخلاف سگها ميتوانند ويروس کروناي عامل کوويد ۱۹ را به يکديگر منتقل کنند. البته هنوز هيچ مدرکي مبنيبر اينکه حيوانات خانگي ويروس را به انسانها منتقل ميکنند، وجود ندارد.
گزارش علمي جديد تأييد ميکند که گربهها و سگها ميتوانند به ويروس کروناي جديد آلوده شوند و احتمالا هيچکدام از اين دو حيوان بيمار نميشوند. اگرچه گربهها پاسخ ايمني قدرتمند و محافظي تدارک ميبينند که ممکن است درزمينهي واکسنهاي انساني ارزش مطالعه داشته باشد. اما هنوز هيچ مدرکي وجود ندارد که نشان دهد حيوانات خانگي ويروس را به انسان منتقل کردهاند، اگرچه گربهها ويروس را منتشر ميکنند و گربههاي ديگر را آلوده ميکنند. در مجراي تنفسي فوقاني سگهاي آلودهي مورد مطالعهي ويروسي توليد نشد و آنها اصلا آن را منتشر نميکردند اگرچه برخي مطالعات نتايج متفاوتي پيدا کردهاند. هيچيک از گربهها و سگهاي مورد مطالعه، بيمار نشدند.
نويسندگان گزارش جديد که اخيرا در مجلهي PNAS منتشر شد، براي تأکيد روي اينکه چرا حيوانات خانگي درزمينهي انتقال عفونت ويروس کرونا به انسان عامل نگراني نيستند، به انتقال در دنياي واقعي اشاره ميکنند. پژوهشگران اين مطالعه خاطرنشان کردند که درحاليکه ميليونها انسان در سراسر جهان به ويروس آلوده شدهاند و يک ميليون نفر براثر اين بيماري جان باختهاند، گزارشهاي انگشتشماري درمورد حيوانات خانگي که بهطور طبيعي آلوده شدهاند، وجود داشته است.
اگر گربهها ميتوانند ويروس را منتشر کنند، چرا درحاليکه ازنظر تئوري ممکن است، مردم را عفوني نميکنند؟ يک دليل آن است که تعداد انسانهايي که دچار ويروس شدهاند، بسيار زياد است و انسانها هستند که ويروس را به گربهها ميدهند. دليل احتمالي ديگر آن است که عفونت در زندگي روزمره از عفونت در آزمايشگاه بسيار متفاوت است.
دانشمندان در آزمايش خود ويروس کرونا را ازطريق لولهي کوچکي وارد حفرهي بيني سگها و گربهها کردند. قبل از اين رويه، به حيوانات داروي بيهوشي دادند اما نکته اين است که چنين اتفاقي در دنياي واقعي رخ نميدهد. بعدا، گربههاي ديگر در تماس نزديک با گربههاي آلوده که ويروس را منتشر ميکردند، قرار گرفتند.
آيا چنين چيزي در دنياي واقعي رخ ميدهد؟ شواهدي درمورد گربههاي خياباني در ووهان چين وجود دارد که نشان ميدهد آنها درمعرض ويروس قرار گرفتهاند. اما ممکن است در کشورهايي مانند آمريکا که بسياري از گربهها در فضاهاي داخلي نگهداري ميشوند، انتقال بسيار کم باشد. يا بهگفتهي دکتر آنجلا بوسکو لاوث يکي از پژوهشگران مطالعهي جديد، عفونت گربه با ويروس ممکن است نسبتا رايج باشد اما بهعلت اينکه نشانهاي ندارد، انسانها متوجه آن نشوند.
گربهها همچنين ممکن است ويروس را به جانوران وحشي منتقل کنند. دکتر بوسکو لاوث گفت پژوهش منتشر نشدهاي وجود دارد که نشان ميدهد موشهاي آهويي ممکن است به ويروس کروناي جديد آلوده شوند. همچنين در خارج از آزمايشگاه، عفونت عمدتا به تنفس در ذرات ويروسي حاصلاز فرد عفوني بستگي دارد و لزوما تماس معمولي بهمعناي دچار شدن حيوانات به عفونت نيست.
در آزمايشگاه نشان داده شده است که راسوهاي اهلي نسبتبه عفونت با ويروس کرونا حساس هستند و ويروس را به راسوهاي اهلي ديگر منتقل ميکنند. اما دانشمندان دانشگاه تافتس در مقالهاي که هنوز مورد بازبيني قرار نگرفته است، گزارش کردند که در يک خانه با ۲۹ راسوي اهلي خانگي و دو انسان مبتلا به کوويد، هيچيک از راسوهاي اهلي دچار عفونت ويروسي نشدند. اين ۲۹ راسوي اهلي آزادانه در خانه پرسه ميزدند و هر دو انسان بزرگسال بهاندازهي کافي بيمار بودند که علائمي را نشان دهند، بنابراين در آنجا فرصت زيادي براي عفونت وجود داشت. کيتلين ساواتسکي، ويروسشناس دانشگاه تافتس و يکي از نويسندگان مقالهي مرتبط با راسوي اهلي، گفت: «آيا اين شگفتآور نيست؟ اين آزمايش طبيعي زيبايي بود.»
پژوهشگران چنين نتيجهگيري کردند که ممکن است موانع ژنتيکي دربرابر عفونت وجود داشته باشد که در محيط آزمايشگاه که در آن غلظت بالايي از ويروس استفاده ميشود، قادر به محافظت نباشند. بهنظر ميرسد مينکها که از همان خانوادهي جانوري هستند که راسوي اهلي در آن قرار دارد، بهسادگي آلوده شوند و بيمار شوند. پژوهشگران همچنين انتقال از حيوانات به انسانها را در مزارع مينک در هلند گزارش کردهاند که مقالهي آنها هنوز مورد بازبيني قرار نگرفته است. دکتر ساواتسکي گفت مقاله شواهد بسيار محکمي درمورد چندين رويداد مستقل انتقال مينک به انسان را نشان ميداد.
پژوهشگران دانشگاه ايالتي کلرادو توصيه ميکنند که گربهها در فضاهاي داخلي نگهداري شوند، خصوصا اگر فردي در خانواده بيمار شده باشد زيرا آنها ميتوانند ويروس را به گربههاي ديگر منتقل کنند. دکتر استفاني پورتر يکي ديگر از پژوهشگران مطالعهي جديد، پيشنهاد کرد اگر فرد مبتلا به کوويد بايد در بيمارستان بستري شود و داراي گربهي خانگي باشد، بايد مراقبان گربه اين موضوع را بدانند که فاصلهگيري اجتماعي را همانطور که درمورد انسانها رعايت ميکنند، درمورد گربهها نيز رعايت کنند.
دکتر بوسکو لاوث گفت گربههاي آلودهاي که ايمني نشان دادند، حيواناتي بودند که ازطريق تماس با گربههاي ديگر آلوده شده بودند نه اينکه ويروس با لوله به بيني آنها منتقل شده باشد. پاسخ ايمني اين گربهها قويتر از برخي حيوانات آزمايشگاهي ديگر بود، اگرچه اين موضوع که آن محافظت تا چه مدت دوام دارد، کاملا ناشناخته است.