تشخیص کووید-۱۹ از بیماریهای تنفسی دیگر ممکن شد
مهر/ پژوهشگران چيني يک سيستم هوش مصنوعي (AI) ساختهاند که به پزشکان کمک ميکند در کمتر از سه ثانيه کوويد-۱۹ را از آنفلوانزا و بيماريهاي تنفسي ديگر تشخيص دهند.
به نقل از پژوهشگاه فضاي مجازي، مقالهاي که اوايل اين ماه در مجله علمي Nature Communication منتشر شده حاکي از آن است که پژوهشگران چيني يک سيستم هوش مصنوعي (AI) ساختهاند که به پزشکان کمک ميکند در کمتر از سه ثانيه کوويد-۱۹ را از آنفلوانزا و بيماريهاي تنفسي ديگر تشخيص دهند.
با نزديک شدن فصل آنفلوانزا و خطر موج دوم کوويد-۱۹ در بسياري از کشورها، تشخيص اين دو بيماري تنفسي از يکديگر (که علائم مشابهي نيز دارند) براي کنترل همهگيري ضروري است.
پژوهشگران دانشگاه سينگهوا (Tsinghua) و بيمارستان Union ووهان به همراه دانشگاه علم و صنعت هوآژونگ (Huazhong) با استفاده از دادههاي سيتي اسکن بيش از ۱۱ هزار بيمار مبتلا به کوويد-۱۹، آنفلوانزا، التهاب ريه غير ويروسي و بيماريهاي مشابه اين سيستم هوش مصنوعي را ايجاد کردند.
اين سيستم ميتواند با تشخيص دقيق تفاوت بين سيتي اسکن بيماران، به خوبي اين بيماريها را از يکديگر تشخيص بدهد.
بر اساس اين مقاله، بيشتر تصاوير سيتي اسکن بيماران کوويد-۱۹ بين ماههاي فوريه تا مارس از سه بيمارستان ووهان که مرکز همهگيري کوويد-۱۹ در چين بود جمعآوري شده بودند.
اين مدل هوش مصنوعي که نوعي سيستم شبکهاي عصبي پيچشي به حساب ميآيد، تشخيصهاي متخصصان را به صورت يک الگوريتم در آورد. نتايج نشان داد که اين سيستم ميتواند چهار بيماري تنفسي مختلف از جمله کوويد-۱۹، آنفلوانزا و التهاب ريه را با دقت ۹۷.۸ درصد از يکديگر تشخيص دهد.
تيم پژوهشي با انجام مطالعات بيشتر، عملکرد اين هوش مصنوعي را با پنج متخصص راديولوژي مقايسه کردند. نتايج نشان داد که اين سيستم نسبت به رقباي انسانياش عملکرد بهتري دارد.
اين سيستم هوش مصنوعي به کاهش حجم کاري پزشکان کمک ميکند. مطالعات نشان ميدهد متخصصان راديولوژي براي بررسي تصاوير سيتي اسکن به طور ميانگين به ۶.۵ دقيقه زمان نياز دارند در حالي که هوش مصنوعي اين کار را در ۲.۷۳ ثانيه انجام ميدهد.
به گزارش اين مقاله، عملکرد اين هوش مصنوعي در تشخيص ذاتالريه کمي پايينتر از متخصصان راديولوژي بود.
فنگ جيانجيانگ (Feng Jianjiang) از دانشگاه سينگهوا که در زمينه تشخيص اثر انگشت و بينايي کامپيوتر تخصص دارد، ميگويد: استفاده از سيتي اسکن ريه براي تشخيص کوويد-۱۹ از ذاتالريه کار دشواري است زيرا انواع مختلف التهاب ريه، مخصوصاً در مراحل اوليه، شباهت زيادي با يکديگر دارند و در سطوح مختلف هر بيماري نيز تغييرات زيادي رخ ميدهد. بنابراين ايجاد يک الگوريتم تشخيص کوويد-۱۹ با استفاده از هوش مصنوعي ضروري است.
به رغم وجود ترديدهايي در زمينه استفاده از سيتي اسکن براي تشخيص کوويد-۱۹، فنگ عقيده دارد که سيتي اسکن در ارزيابي شدت بيماري و کنترل بيمار نقش بسيار مهمي دارد. پزشکان بيمارستانهاي ووهان از کارکردهاي ديگر اين سيستم هوش مصنوعي نيز استفاده کردهاند.
به گفته فنگ، الگوريتم تشخيص اين هوش مصنوعي قابليت تکرارپذيري بالايي دارد و به راحتي ميتوان آن را در مقياس بالا پيادهسازي کرد در نتيجه انتظار ميرود از آن به عنوان ابزار جديدي براي کنترل شيوع کوويد-۱۹ استفاده شود.