مادر ستارهشناسی ایران با دختر ماری کوری در آزمایشگاه همکاری داشت
ايسنا/ استاد رياضي دانشکده علوم دانشگاه تبريز گفت: يکي از خاطرات خوش دکتر آلنوش طريان مادر ستاره شناسي ايران و استاد دانشگاه تهران، همکاري با دختر ماري کوري در آزمايشگاه دانشگاه پاريس بود.
دکتر مگرديچ تومانيان استاد رياضي دانشکده علوم دانشگاه تبريز و رييس شاخه رياضي فرهنگستان علوم در همايش ملي مجازي نکوداشت يکصدمين سال تولد استاد فقيد دکتر طريان با اشاره به ايجاد تغييرات اساسي نظام آموزشي در دانشگاههاي کشور از نظام فرانسوي به نظام آمريکايي در سال ۱۳۴۳، گفت: در آن سالها به دنبال انتخاب درس واحد اختياري بودم که به نام دکتر آلنوش طريان برخورد کردم و وارد کلاس ايشان شدم.
وي ادامه داد: دکتر طريان به پدرش گفته بود که اينکه گفته ميشود دختران نميتوانند رياضيات بخوانند من را آزرده و ميخواهم کاري را انجام دهم که از عهده کمتر کسي بر ميآيد و ميخواهم ثابت کنم که ميان دختران و پسران تفاوتي وجود ندارد و اگر انسان پشتکار داشته باشد، از عهده هر کاري بر ميآيد.
تومانيان، با تاکيد بر اينکه ايشان اين گفته را ثابت کرد، يادآور شد: پس از اخذ ليسانس و در پي نتيجه نگرفتن براي متقاعد کردن مديرگروه دانشگاه و مخصوصا با شنيدن اين جمله که تا اين اندازه براي يک خانم بس است و نيازي به تحصيل بالاتر نيست، با هزينه شخصي با تشويق پدر در سال ۱۳۲۸ عازم فرانسه شد.
رييس شاخه رياضي فرهنگستان علوم با تاکيد بر اينکه دکتر طريان در فرانسه در رشته فيزيک اتمسفر مشغول به تحصيل شد و از خاطرات شاد ايشان در دوران تحصيل کار کردن با دختر ماري کوري در آزمايشگاه بود.
انتشار کتابي از مفاخر علمي ارامنه
دکتر شاپين ابراميان، رييس هيات مديره انجمن دانشگاهيان ارامنه ايران و دبير اجرايي همايش ملي نکوداشت يکصدمين سال توليد استاد دکتر طريان در اين همايش ملي، با اشاره به سابقه راه اندازي اين انجمن گفت: اين انجمن در ۷۸ سال قبل به همت گروهي از دانشجويان دانشگاه تهران با هدف خدمت به جامعه ايراني تاسيس شد و از ثمرات آن در کنار انتشار، به تاسيس کتابخانه، درمانگاه و چند انجمن ديگر اشاره کرد که تاکنون همه آنها فعال هستند.
وي با بيان اينکه بانو طريان در سالهاي پس از جنگ جهاني دوم يعني در سال ۱۹۴۵ تا ۱۹۴۸ ميلادي مسووليتهايي را در انجمن داشت، ادامه داد: تحقيقي جامع مطابق با استانداردهاي بين المللي پژوهش در ۱۰ سال گذشته تحت عنوان بناي پژوهشي در خدمات علمي، فرهنگي صنعتي و اجتماعي ارمنيان به انجام رسيده که در آينده منتشر خواهد شد. در اين کتاب به برخي از اسناد از فعاليتهاي دکتر طريان پرداخته شده است.
وقف خانهاي براي دانشجويان
روبرت بيگلريان، نماينده چهار دوره ارامنه اصفهان در مجلس شوراي اسلامي در همايش ملي مجازي نکوداشت يکصدمين سال تولد دکتر آلنوش طريان، مادر نجوم ايران با اشاره به فراموشي سپردن سرمايههاي علمي، گفت: در سال ۱۳۸۹ بزرگداشتي براي دکتر طريان برگزار شد و در آن زمان اين توفيق حاصل شد که ايشان را بيشتر بشناسيم و قدر وي را بدانيم، اگر چه قدري دير بود.
وي اضافه کرد: علاوه بر آن در آذر سال ۱۳۸۹ اين امکان نيز فراهم شد که به همت دانشجويان ارامنه اصفهان نودمين سالروز تولد ايشان برگزار شود و بنابراين اين بزرگداشت کمي اطمينان بخش و کمي از دين ما را ادا کرد.
بيگلريان خاطر نشان کرد: وي خانه خود را به خليفه ارامنه جنوب ايران و کتابخانه خود را به سازمان اسناد اهدا کرد.
وي با اشاره به خدمات ارامنه در توسعه علمي کشور يادآور شد: توسعه علمي در صنعت چاپ، توسط ارامنه در ونيز در سال ۱۵۱۲ انجام شده و اولين چاپخانه خاورميانه نيز از سوي ارامنه در ۱۳۳۸ ميلادي در جلفا تاسيس شد ضمن آنکه ارامنه در حوزههاي تئاتر و سينما از پيشگامان بودند.