قرص ترانکوپین چیست؟

مجله پزشکي دکتر سلام/قرص ترانکوپين، يک داروي آنتي سايکوتيک (ضد سايکوز) يا ضد روان پريشي نسل دوم است که براي درمان بيماري هاي رواني مانند اختلال دوقطبي و اسکيزوفرني تجويز مي شود و به عنوان يک ابزار دارويي ارزشمند براي کاهش و يا بهبود برخي علائم سلامت روان و رفاه حال بيماران محسوب مي شود.
قرص ترانکوپين، داروي ضد روان پريشي (ضد سايکوز) است که براي درمان علائم مرتبط با بيماري هاي زير استفاده مي شود:
-روان گسيختگي
-اختلال دوقطبي
-اختلال افسردگي ماژور (MDD)
اين دارو با تغيير سطح برخي پيام رسان هاي شيميايي به نام انتقال دهنده هاي عصبي در مغز- به ويژه سروتونين و دوپامين- عمل مي کند.
قرص ترانکوپين اگرچه اثر آرام بخشي دارد اما براي بي خوابي توصيه نمي شود. در اين مقاله همچنين بررسي خواهيم کرد آيا اين داروي براي درمان بي خوابي هم موثر است.
قرص ترانکوپين، توسط سازمان غذا و دارو ( FDA) براي درمان بي خوابي تأييد نشده است. با اين حال، به دليل اثرات آرام بخشي آن، هنوز هم گاهي اوقات به صورت کوتاه مدت و آف ليبل براي درمان بي خوابي تجويز مي شود.
اگرچه مشخص کردن ميزان دقيق تجويزي اين دارو براي بي خوابي و اختلالات مربوط به خواب دشوار است، اما طبق تحقيقات اين دارو غالبا تجويز مي شود.
يک مطالعه معتبر در سال 2017 که نسخه هاي قرص ترانکوپين را در بين نوجوانان يک مرکز بستري رواني بررسي مي کرد، نشان داد که از 720 مورد پذيرش شده، 11.5 درصد آن ها از اين دارو به هنگام شب استفاده مي کردند که 57 درصدشان صرفاً براي بهبود بي خوابي بوده است.
و يک منبع معتبر در سال 2012 گزارش کرد که دوز معمول قرص ترانکوپين مورد استفاده براي بي خوابي- در صورت تجويز بدون برچسب- از 25 تا 200 ميلي گرم در روز متغير است.
آيا قرص ترانکوپين مي تواند به بهبود خواب فرد کمک کند؟
تعداد معدودي از مطالعات معتبر، پيرامون اينکه آيا قرص ترانکوپين واقعاً به بهبود خواب کمک مي کند يا خير متمرکز شده اند.
طبق تحقيقات، اثر قرص ترانکوپين ممکن است به اين بستگي داشته باشد که آيا بي خوابي به طور مستقل رخ مي دهد (بي خوابي اوليه) يا در کنار يک بيماري ديگر اتفاق مي افتد (بي خوابي ثانويه).
بررسي معتبري در سال 2012، دو مطالعه را شناسايي کرد که مصرف قرص ترانکوپين را در درمان بي خوابي اوليه ارزيابي مي کردند. طي اين مطالعات، نگراني هاي بالقوه زيادي در مورد سلامتي انسان، مانند افزايش وزن و تغييرات متابوليکي- حتي در دوزهاي پايين مصرفي- ذکر شد.
به طور مشابه، يک بررسي معتبر در سال 2014 تنها دو آزمايش باليني کوچک پيرامون استفاده از قرص ترانکوپين براي کمک به بي خوابي در بزرگسالان را ارزيابي کرد (بدون در نظر گرفتن ساير شرايط سلامتي)، که در نهايت براساس کمبود اطلاعات ايمني و اثربخشي، داروي مذکور براي بهبود بي خوابي توصيه نشد.
يکي ديگر از بررسي هاي معتبر در سال 2016 هم به همين نتيجه رسيد. آن ها در اين نتيجه گيري، تنها به يک مطالعه استناد کردند و چنين اعلام داشتند که قرص ترانکوپين خواب را به طور قابل توجهي بهبود نمي بخشد.
همچنين يک بررسي جامع در سال 2018 به اين نتيجه رسيد که قرص ترانکوپين بي خوابي اوليه را بهبود نمي بخشد. با اين حال، براساس شواهد محدود، چنين پيشنهاد شد که قرص ترانکوپين ممکن است در درمان بي خوابي ثانويه ناشي از افسردگي مرتبط با اختلال دوقطبي مفيد باشد.
آيا اين دارو خطرناک است؟
قرص ترانکوپين، علي رغم مزاياي فراوان، داراي عوارض جانبي نيز مي باشد و همچون ساير داروهاي تجويزي روان گردان، گاها مورد سوء مصرف قرار مي گيرد. اگرچه در کل استفاده از اين دارو بي خطر است، اما درک عواقب احتمالي مصرف آن، براي حفظ سلامتي افراد ارزشمند است.
عوارض جانبي متداول/ کوتاه مدت قرص ترانکوپين
متأسفانه، قرص ترانکوپين عوارض جانبي ناخواسته زيادي به همراه دارد (حتي در برخي افرادي که اين دارو را طبق دستور، مصرف مي کنند). برخي از اين عوارض، ممکن است طي چند روز- پس از شروع مصرف دارو- برطرف شوند، در حالي که برخي ديگر، در طول دوره درمان ادامه پيدا مي کنند.
عوارض جانبي شايع و کوتاه مدت قرص ترانکوپين ممکن است شامل موارد زير باشد:
-ضعف تمرکز
-بروز مشکلاتي در صحبت کردن
-کابوس
-تحريک پذيري و تغييرات خلقي
-افزايش وزن
-سوء هاضمه
-يبوست
-خشکي دهان
-سرگيجه
-سردرد
-ضعف عضلاني
قرص ترانکوپين همچنين ممکن است برخي تغييرات هورموني را به همراه داشته باشد، در نتيجه عوارض جانبي همچون موارد زير را مي تواند ايجاد کند:
-بزرگ شدن بافت سينه در مردان (ژنيکوماستي)
-دوره هاي قاعدگي نامنظم يا عدم خونريزي در زمان قاعدگي در زنان
-کاهش تمايل يا توانايي فعاليت جنسي
سوء مصرف قرص ترانکوپين
اگرچه قرص ترانکوپين مبتني بر کاربردهاي دارودرماني (فارماکوتراپي) است، اما يک ماده کنترل شده نيست و به طور کلي پتانسيل بالايي براي سوء مصرف يا اعتياد ندارد، اما گزارش هايي در مورد سوء استفاده يا سوء مصرف اين دارو وجود دارد. اين ترکيب گاهي اوقات در ترکيب با کوکائين مورد سوء مصرف قرار مي گيرد. ترکيب قرص ترانکوپين و کوکائين را گاهي اوقات” کيو بال” مي نامند.
ساير اصطلاحات عاميانه که براي اشاره به قرص ترانکوپين بعنوان يک دارو سوء مصرفي- به کار گرفته مي شود عبارت اند از:
-بيبي هروئين
-کوئل
-سوزي- کيو
در حالي که ميزان سوء مصرف اين دارو کم است، با اين حال، گزارشاتي در مورد سوء مصرف آن به روش هاي مختلف- از طريق مسير خوراکي، خرد کردن و استنشاق و تزريق آن ارائه شده است.
با اين حال، اين بحث وجود دارد که چرا قرص ترانکوپين، بيش از ساير داروهاي ضد روان پريشي، مورد سوء استفاده قرار مي گيرد! برخي چنين فرض مي کنند که دليل آن اثر آرام بخشي اين داروست.
مطالعه اي نشان داد که قرص ترانکوپين تنها داروي ضد روان پريشي غيرمعمول است که مصرف آن تا حدودي در بين عموم مطلوب است. ارزش خياباني يک دوز قرص ترانکوپين- براي يک قرص 25 ميلي گرمي از آن- چيزي بين 3 تا 8 دلار گزارش شده است.
سوء مصرف قرص ترانکوپين احتمالاً در جامعه بيماران رواني بستري شده در تيمارستان و زنداني ها شايع تر است و طبق گزارشات، اين دارو براي افرادي که دچار اختلالات رواني مانند توهم يا هذيان هستند، تجويز مي شود.
اثرات مزمن (طولاني مدت) سوء مصرف قرص ترانکوپين:
قرص ترانکوپين با گذر زمان- به خصوص در صورت سوء مصرف- مي تواند منجر به ايجاد چندين عارضه جانبي نامطلوب و بالقوه ي مزمن شود. در برخي موارد، اين اثرات برگشت پذير هستند و با پايان مصرف دارو بهبود مي يابند، اما در شرايط ديگر، اين تغييرات مي توانند دائمي باشند.
افزايش وزن
طبق گزارشات، يکي از عوارض جانبي رايج قرص ترانکوپين، افزايش وزن است که با گذر زمان، مي تواند به قلب، ريه ها، معده، کبد، لوزالمعده و ساير اندام ها آسيب برساند. اين در حاليست که با رعايت دستور پزشکي مصرف دارو و رعايت تعادل سالم بين رژيم غذايي و ورزش مي توان از افزايش وزن جلوگيري کرد و در يک وزن سالم باقي ماند.
افزايش قند خون
قرص ترانکوپين همراه با افزايش وزن، ريسک ساير مشکلات متابوليکي همچون افزايش قند خون را نيز در پي دارد. بين مصرف قرص ترانکوپين و تشخيص ديابت رابطه اي وجود دارد. قند خون بالاي مرتبط با اين دارو در بعضي موارد مي تواند شديد باشد و منجر به افت شديد سطح pH خون (کتواسيدوز)، کما يا مرگ شود.
علائم هيپرگليسمي مقاوم ممکن است شامل موارد زير باشد:
-احساس تشنگي شديد
-تکرر ادرار
-ميل زياد به غذا
-احساس ضعف يا خستگي
-حالت تهوع يا احساس ناراحتي در معده
-تنفس با بوي ميوه
-گيجي يا عدم تعادل
-کلسترول بالا
کلسترول بالا نيز مي تواند مضر باشد و خطر سکته هاي مغزي يا قلبي را افزايش دهد. داشتن کلسترول و فشار خون بالا اغلب با اضافه وزن يا سبک زندگي ناسالم همراه است. سوء مصرف قرص ترانکوپين، فرد را در معرض خطر ابتلا به شرايط مرتبط با افزايش وزن قرار مي دهد.
ساير اثرات فيزيکي طولاني مدت
قرص ترانکوپين ممکن است با ساير اثرات فيزيکي مزمن از جمله موارد زير همراه باشد:
تارديو ديسکينزيا: اين وضعيت بر سيستم عصبي فرد تأثير مي گذارد و با حرکات غير ارادي بي شماري مشخص مي شود. فرد مبتلا به تارديو ديسکينزيا ممکن است توانايي کنترل حالت هاي صورت خود را از دست بدهد و در استفاده از زبان و دهان خود با مشکل روبرو شود. از آن بدتر، اين شرايط ممکن است غيرقابل برگشت باشند.
تغييرات فشار خون: قرص ترانکوپين به داروي تغيير دهنده فشار خون مصرف کنندگان، معروف است. جالب اينجاست که کودکان و نوجواناني که از اين دارو استفاده مي کنند به طور کلي فشار خون بالاتري را تجربه مي کنند در حالي که بزرگسالان، احتمالاً فشار خون پايين تري را تجربه مي کنند. هر دو شرايط بالقوه، مشکل ساز است و براي ارزيابي هر گونه خطر احتمالي بايد به پزشک خود مراجعه کنيد (مانند افزايش خطر زمين خوردن در فشار خون پايين).
خطر زمين خوردن: افرادي که قرص ترانکوپين مصرف مي کنند، بيشتر در معرض خطر زمين خوردن و آسيب ديدگي ناشي از آن هستند. اين خطر به دليل خواب آلودگي، تعادل ضعيف، بي ثباتي حسي و فشار خون پايين ايجاد مي شود.
تعداد پايين گلبول هاي سفيد خون: قرص ترانکوپين ممکن است تعداد گلبول هاي سفيد خون (WBC) را کاهش دهد (به ويژه در کساني که سابقه آن را دارند). از نظر پاتولوژيک، پايين بودن تعداد گلبول هاي سفيد (لکوپني) مي تواند خطرناک باشد زيرا اين سلول ها به طور معمول با عفونت مقابله مي کنند. از اين رو، اين شرايط مي تواند فرد را در معرض افزايش خطر ابتلا به عفونت قرار دهد.
آب مرواريد: مصرف قرص ترانکوپين احتمال ايجاد آب مرواريد را افزايش مي دهد، که مي تواند باعث تاري ديد و به حداقل رسيدن بينايي شود.
مشکلات تيروئيد: مصرف اين دارو ممکن است سطح هورمون تيروئيد را کاهش دهد که با افزايش دوز مصرفي، اين مشکل بدتر مي شود.
مشکل بلع: قرص ترانکوپين، بلع را دشوارتر مي کند، که ممکن است منجر به آسپيراسيون پنوموني شود (عفونت ريه ناشي از برگشت غذا).
افزايش دماي بدن: مصرف قرص ترانکوپين، توانايي طبيعي بدن در مديريت و تنظيم حرارت و دماي مرکزي خود را مختل مي کند. افرادي که ورزش سنگين مي کنند يا در معرض آب و هواي گرم قرار مي گيرند- در صورت عدم مراقبت- به راحتي مي توانند دهيدراته شوند.
تشنج: هرچند به ندرت، اما اين دارو خطر تشنج نيز دارد. افرادي که سابقه تشنج- يا ساير موارد ايجاد کننده تشنج- دارند ممکن است، بيشتر در معرض خطر باشند.
مشکلات قلبي: اين دارو- به ويژه اگر با ساير داروها ترکيب شود- مي تواند منجر به ناهنجاري هاي ضربان قلب و احتمالا وضعيت هاي اورژانسي قلب شود.
آيا قرص ترانکوپين براي سالمندان بي خطر است؟
گروه خاصي از افراد ممکن است در معرض خطر بيشتري از عوارض جانبي مرتبط با قرص ترانکوپين قرار بگيرند. به عنوان مثال، هنگامي که قرص ترانکوپين در افراد مسن مبتلا به روان پريشي مرتبط با زوال عقلي استفاده مي شود، خطر سکته مغزي و مرگ ناشي از نارسايي قلبي يا عفونت هايي مانند ذات الريه افزايش مي يابد. از اين رو، سالمندان تنها در صورت عدم وجود بيماري هاي ديگر، مي توانند قرص ترانکوپين مصرف کنند.
مصرف بيش از حد قرص ترانکوپين
در حالي که احتمال اوردوز ناشي از قرص ترانکوپين کم است، اما غيرممکن نيست. در برخي از افراد، حتي مصرف 30 گرم از اين دارو هم منجر به مرگ نمي شود. البته اين مقدار بسيار زياد است و حداکثر دوز مصرفي آن 800 ميلي گرم در روز براي اکثر افراد مبتلا به اختلال دوقطبي و اسکيزوفرني و 300 ميلي گرم در روز- به عنوان درمان کمکي- براي افراد مبتلا به افسردگي است. با وجود اين شاخص ايمني نسبتاً بالا، به هيچ عنوان مصرف بيش از حد اين دارو توصيه نمي شود.
مصرف بيش از حد قرص ترانکوپين ممکن است منجر به عوارض ناخواسته اي چون:
-بيهوشي ملايم يا خواب آلودگي
-ناهنجاري هاي قلبي (به عنوان مثال، طولاني بودن QT)
-ضربان قلب سريع (تاکي کاردي) و فشار خون پايين شود.
-به ندرت، مصرف بيش از حد اين دارو در برخي افراد منجر به کما و مرگ مي شود.
هيچ پادزهري براي مقابله با اوردوز قرص ترانکوپين وجود ندارد و در اين مواقع بايد با اورژانس تماس بگيريد يا بلافاصله به نزديکترين مرکز اورژانسي مراجعه کنيد. پرسنل حاضر در محل، به پشتيباني از مجاري هوايي، تنفس مصنوعي (در صورت لزوم) و پاکسازي دستگاه GI از بقاياي قرص ترانکوپين از طريق شستشوي معده و تجويز شارکول فعال و ملين اقدام خواهند کرد.
اثرات روان شناختي قرص ترانکوپين
افسردگي، اختلال دوقطبي و اسکيزوفرني جزء مشکلات جدي رواني هستند که مي تواند کيفيت زندگي فرد را به شدت تحت تاثير قرار دهند. با اين حال، قرص ترانکوپين اين توانايي را دارد که سلامت روان کودکان، نوجوانان و بزرگسالاني را که مشکلات مختلف روان پزشکي دارند بهبود بخشد.
متاسفانه، اين دارو مي تواند بر سلامت رواني فرد تاثير منفي گذاشته و سلامت جسمي وي را نيز مختل کند. اين دارو توانايي ايجاد اختلال در قضاوت، کاهش مهارت هاي تصميم گيري و هوشياري را دارد. به اين دلايل، فردي که قرص ترانکوپين مصرف مي کند بايد از شرايطي که ممکن است طي آن جان خود يا ديگران را به خطر بيندازند (مانند رانندگي يا کار با ماشين آلات سنگين) اجتناب کند.
افکار و رفتارهاي خودکشي، يکي ديگر از تأثيرات مهم روان شناختي مصرف قرص ترانکوپين است که بايد از آن آگاه باشيد. افراد مبتلا به اختلال افسردگي ماژور که شروع به استفاده از اين دارو مي کنند ممکن است افسردگي شان تشديد شود، که در نهايت ممکن است منجر به خودکشي شود. اين الگو در بزرگسالاني که از قرص ترانکوپين استفاده مي کنند، رخ داده است، اما اين روند در افراد 24 ساله يا کوچک تر شيوع بيشتري نسبت به بزرگترها دارد.
ايده خودکشي در برخي از کودکان، نوجوانان و جواناني که از اين دارو استفاده مي کنند، اتفاق افتاده است. جواناني که از افسردگي يا بيماري روحي ديگري رنج مي برند و از اين دارو، محض سرگرمي استفاده مي کنند، ممکن است از ترس اينکه دچار مشکل شوند، در ابراز علائم خود به پزشک مردد باشند و از اين رو به طور صحيح درمان نشوند.
آيا ترک قرص ترانکوپين علائمي در پي دارد؟
بسياري از داروهاي تجويزي و غيرقانوني با متوقف يا کاهش شديد مصرف آن- بعد از عادت کردن بدن- با برخي نشانه هاي ترک همراه هستند.
ترک اين دارو نيز ممکن است علائم ذيل را در پي داشته باشد:
-مشکل به خواب رفتن
-خواب ماندن
-سرگيجه
-سردرد
-تهوع و استفراغ
-اسهال
-تحريک پذيري
اين اثرات ترک مصرف قرص ترانکوپين، ناراحت کننده نيستند و بخش طبيعي و مورد انتظار روند ترک اند. علائم معمولاً طي يک هفته بعد از آخرين مصرف دارو کاهش مي يابد. کاهش تدريجي دوز دارو- تحت مراقبت پزشک- مي تواند هرگونه ناراحتي ناشي از ترک مصرف دارو را به حداقل برساند.
استفاده از قرص ترانکوپين– طبق دستور مصرف- مي تواند سلامت رواني فرد را بهبود بخشد، اما همچنين مي تواند برخي از عوارض جانبي منفي و عواقب طولاني مدتي ايجاد کند. اگرچه سوء مصرف اين دارو نادر است، اما مي تواند صدمات را به چند روش افزايش دهد. سوء مصرف طولاني مدت قرص ترانکوپين مي تواند خطر بيماري هاي جدي و مزمن را افزايش دهد.
اگر شما يا يکي از نزديکان تان دچار سوء مصرف اين دارو يا عوارض ناخواسته آن هستيد، حتما به يک متخصص اطلاع دهيد. جايگزين کردن قرص ترانکوپين با يک داروي ديگر يا غلبه بر سوء مصرف آن مي تواند کيفيت زندگي شما را به طرز چشمگيري بهبود بخشد.
راه هاي درمان بي خوابي بدون قرص ترانکوپين
انواع مختلفي از گزينه هاي درماني براي بي خوابي اوليه وجود دارد که شامل:
داروهاي تجويزي
داروهاي بدون نسخه (OTC)
مکمل ها
درمان هاي مکمل (جايگزين) و رفتار درماني
تغيير سبک زندگي
برخي از اين روش هاي درماني- به خصوص در مصارف طولاني مدت- خطراتي در پي دارند. با اين حال، گزينه هاي مطمئن ديگري شناخته شده اند که عوارض جانبي مهمي در پي ندارند.
بياييد نگاهي دقيق به اين گزينه ها بيندازيم.
داروهاي تجويزي
نسخه هاي کمکي خواب مي توانند، خواب را براي شما آسان کنند. گزينه هاي تجويزي شامل بنزوديازپين ها و داروهايي با اثرات آرام بخشي، مانند داروهاي ضد افسردگي اند.
برخي از نمونه هاي داروهاي تجويزي خواب شامل موارد زير است:
-دوکسپين (Silenor)
-رمالتئون (Rozerem)
-تريازولام (Halcion)
-زالپلون (Sonata)
-زولپيدم (Ambien)
بسياري از اين داروها براي مصارف طولاني مدت توصيه نمي شوند، زيرا ممکن است اعتياد آور باشند. علاوه بر اين، داروهاي خواب آور تجويز شده مي توانند عوارضي مانند خواب آلودگي روزانه ايجاد کنند.
حتما در مورد خطرات و مزاياي داروهاي تجويزي خواب با پزشک مشورت کنيد.
داروهاي OTC
برخي از افراد از داروهاي بدون نسخه براي خواب کمک مي گيرند. اين داروها شامل داروهاي آنتي هيستامين و ضد تهوع، مانند ديمن هيدرينات است.
هدف اين داروها، درمان بي خوابي نيست و ممکن است عوارض جانبي زير را ايجاد کنند:
-سردرگمي
-سرگيجه
-خواب آلودگي در طول روز
حتما قبل از مصرف داروهاي OTC به منظور بهبود خواب با پزشک خود مشورت کنيد.
مکمل ها
ملاتونين يک مکمل غذايي است که اغلب براي کمک به خواب استفاده مي شود. ساير کمک خواب هاي طبيعي عبارت اند از:
-ريشه سنبل الطيب
-منيزيم
-اسطوخودوس
قبل از مصرف اين مکمل ها حتما با پزشک يا داروساز خود مشورت کنيد.
در حالي که مکمل ها ممکن است عوارض جانبي کمتري در پي داشته باشند، با اين حال مي تواند تداخل دارويي ايجاد کنند.
درمان هاي مکمل (جايگزين) و رفتار درماني
طيف گسترده اي از ابزارها و تکنيک هايي وجود دارند که ممکن است به بهبود بي خوابي تان کمک کنند. اين ها شامل موارد زير است:
رفتار درماني شناختي (CBT) .در اين درمان، شما با يک درمانگر آموزش ديده کار مي کنيد تا الگوهاي فکري تان تغيير يابند، که ممکن است در توانايي شما براي داشتن يک خواب خوب و با کيفيت تغييراتي ايجاد کند.
تکنيک هاي آرامشي. راهنما با مديتيشن، يوگا، تاي چي، بيوفيدبک و تمرينات تنفسي مي تواند به شما کمک کند که به هنگام خواب، آرام بگيريد.
محدود کردن خواب. اين روش، شامل محدود کردن زمان خواب در طول روز است تا شب هنگام احساس خستگي بيشتري کرده و خواب راحت تري داشته باشيد.
نور درماني. استفاده از يک باکس نوري ممکن است به شما کمک کند تا- به ويژه در فصل زمستان- الگوي خواب خود را تنظيم کنيد.
طب سوزني. طبق يک منبع معتبر در سال 2012، طب سوزني ممکن است کيفيت خواب را بهبود بخشد.
تغيير سبک زندگي
گاهي اوقات، ايجاد تغييرات کوچک در برنامه روزانه مي تواند به بهبود خواب شما کمک کند. براي اين کار مي توانيد موارد زير را امتحان کنيد:
در طول روز يا چند ساعت پس از خواب، به صورت منظم ورزش کنيد و در ساعاتي نزديک به زمان خواب، از انجام ورزش هاي سنگين خودداري کنيد.
از خواب هاي نيم روزي اجتناب کنيد.
مصرف کافئين و الکل خود را محدود کنيد- به ويژه در ساعات قبل از خواب.
قبل رفتن به خواب از تناول وعده غذايي سنگين خودداري کنيد.
اگر سيگاري هستيد، سعي کنيد آن را ترک کنيد.
سعي کنيد قبل از خواب ريلکس باشيد. ممکن است بخواهيد حرکات کششي، مديتيشن يا يوگا را براي اين منظور اجرا کنيد. يا مي توانيد با آب گرم دوش بگيريد و به موسيقي گوش دهيد.
سعي کنيد هر روز در يک ساعت مشخصي بخوابيد و از خواب برخيزيد و حتما برنامه اي براي خواب منظم داشته باشيد.
تنها براي خواب و تجربه جنسي به اتاق خواب خود برويد و هنگام خوابيدن در رختخواب از کار کردن يا تماشاي تلويزيون خودداري کنيد.
پيرامون داروها يا ساير شرايط سلامتي که ممکن است در خواب شما تداخل ايجاد کنند، با پزشک تان مشورت کنيد.
اپليکيشن هاي بي خوابي
اگر با رعايت نکات مطرح شده، همچنان در خوابيدن مشکل داشتيد، مي توانيد برنامه هاي ديگر را امتحان کنيد.
اپليکيشن هاي بي خوابي مي توانند در رديابي الگوي خواب کمک تان کنند و برخي از آن ها، روش هاي ريلکسيشن و هيپنوتيزم را براي کمک به خواب بهتر ارائه مي دهند.
به همين ترتيب، پادکست هاي بي خوابي مي توانند به شما کمک کنند تا قبل خواب ريلکس شويد که شامل:
-داستان هاي تخيلي قبل از خواب (که براي به خواب رفتن شما طراحي شده اند)
-پادکست موسيقي درماني آواي طبيعت
-نويز يا نوفه سفيد
اگر بي خوابي شما همچنان ادامه داشت، با پزشک خود در اين باره صحبت کنيد، چراکه وي مي تواند به شما در رفع هرگونه مشکل اساسي که ممکن است منجر به بي خوابي تان شود، کمک کند.
قرص ترانکوپين براي درمان بي خوابي و اختلالات مربوط به خواب توصيه نمي شود، چراکه درباره کيفيت و ايمني آن تحقيقات کافي معتبري انجام نشده است.
ساير روش هاي درماني در دسترس براي بي خوابي اوليه شامل داروها، مکمل ها و تغيير سبک زندگي است. در مورد داروهاي مناسب براي خود با يک متخصص مراقبت هاي بهداشتي مشورت کنيد.