سیارات منظومه شمسی هم سن و بچه محل هستند؟
![سیارات منظومه شمسی هم سن و بچه محل هستند؟](https://app.akharinkhabar.ir/images/2020/11/18/a0e86775-8326-46b1-a4d8-bc26a672e96b.jpeg)
خراسان/ زمين ما و سيارات همسايهاش همگي درون حياط خلوتي بهاسم منظومه شمسي هستند و بهدور خورشيد ميچرخند اما آيا آنها همگي در همين منطقه متولد شدهاند يا هريک مربوط به محله متفاوتي بودهاند و برحسب اتفاق به اينجا آمدهاند؟ بياييد کمي به عقب برگرديم؛ به زمان نوجواني و جواني خورشيد. آنزمان خورشيد توسط ديسکي از گاز و گرد و خاک احاطه شدهبود که اين ديسک در مراحل بعد به محلي براي تولد سيارهها تبديل شدهاست.
مدار سيارههاي اوليه درابتدا خيلي به خورشيد نزديک و تقريبا دايرهاي بود ولي همان نيرويي که باعث افتادن سيب از درخت ميشود، يعني جاذبه باعث شد شکل منظومه شمسي ما تغيير کند. نيروي جاذبه کاري کرد که سيارات سنگينتري که ازجنس خاک و سنگ هستند، بيشتر جذب خورشيد شوند و در مدارهايي نزديکتر به خورشيد قرار بگيرند. همچنين سيارههايي که گازي بودند و سبکتر، کمتر توسط جاذبه خورشيد کشيدهبشوند و کمي دورتر و بعد از سيارات سنگي جاي بگيرند. شايد بپرسيد دانشمندان ازکجا ميدانند منظومه شمسي چطور شکل گرفته و بهمرور تغيير کردهاست؟ خب سيارهشناسها با مهندسي معکوس، فرايند شکلگيري سيارات را مدلسازي ميکنند. يعني با دادن اطلاعات فعلي منظومه شمسي ميتوانند شکلهاي اوليه آن را به کمک نرمافزارهاي مخصوص شبيهسازي کنند. انگار که دارند صحنه يک تصادف رانندگي را به عقب برميگردانند تا بفهمند چه اتفاقي افتاده و مثلا کدام خودرو سرعت بيشتري داشته و در چه جهتي حرکت ميکردهاست. در واقع ميشود گفت آنها فهميدهاند که خورشيد و سيارات منظومه شمسي تقريبا همسنوسال هستند و بعد از پديدآمدن خورشيد، کمکم سيارات تکامل پيدا کردند و بهشکل امروزي درآمدند.
نويسنده : مريم ملي / روزنامه نگار