چرا واکسنهای کرونا احتملا دو نوبتی خواهند بود؟

ديجياتو/ واکسن کروناي شرکت فايزر/BioNTech و مدرنا احتمالاً بايد در دو نوبت تزريق شوند. اما چرا واکسن کرونا و بيشتر واکسنها دو نوبتي هستند؟ يکي از متخصصين مرکز پزشکي دانشگاه کاليفرنيا، لس آنجلس به اين سوال پاسخ داده است.
«Otto Yang»، متخصص بيماريهاي واگيردار از مرکز پزشکي دانشگاه کاليفرنيا، لس آنجلس (UCLA Health) ميگويد واکسن بخشي از ويروس را وارد بدن ميکند تا سيستم ايمني خصوصيات آن را تشخيص دهد. تزريق چند دوز از واکسن فرصت و زمان بيشتري به دستگاه ايمني براي مبارزه مؤثرتر با ويروس ميدهد.
Yang ميگويد وقتي براي اولين بار به ويروس کرونا مبتلا ميشويد، دستگاه ايمني بدون پيش زمينه و آگاهي قبلي بايد با آن مبارزه کند. ويروس کرونا قسمتهايي به نام آنتيژن دارد که سلولهاي سيستم ايمني را براي توليد پادتن يا همان آنتيبادي تحريک ميکنند. واکسن کرونا سيستم ايمني را به توليد پادتنها تحريک کرده و تزريق آن در چند دوز به بدن ظرفيت توليد آنتيباديهاي بيشتر را ميدهد.
مزيت ديگر تزريق واکسن در چند دوز، توليد مقدار زيادي سلولهاي «خاطره» است. اين سلولها در صورت مبتلا شدن دوباره فرد به عامل بيماريزا به سرعت وارد عمل ميشوند. سلولهاي خاطره براي هميشه در بدن باقي نمانده و به مرور زمان از بين ميروند، به همين دليل است که براي تقويت سيستم ايمني در برابر بيماريهايي مثل کزاز و ديفتري بايد واکسن تقويتي زد.
متخصص ياد شده در مورد تفاوت واکسن تقويتي با واکسن چند نوبتي ميگويد: «واکسن تقويتي اغلب در يک دوز تزريق ميشود چون واکنش ايمني توسط دستگاه ايمني از قبل ايجاد شده و حالا فقط بايد آن را تقويت کرد. اما براي برخي بيماريها از جمله کرونا به اين دليل واکسن در چند نوبت تزريق ميشود چون ايجاد واکنش ايمني اوليه سختتر از تقويت آن است.»
Yang ميگويد بهترين روش براي ايجاد آنتيبادي و سلولهاي خاطره به ميزان کافي، تزريق واکسن در دو نوبت است. البته چنين رويکردي چالشهايي هم به دنبال دارد چرا که تزريق دو دوز واکسن يعني نياز به توليد دو برابر ماده، سوزن، ويال و واکسن بيشتر که پروسه توليد و توزيع واکسن را پيچيدهتر ميکنند. علاوه بر اين تزريق واکسنهاي دو مرحلهاي براي بسياري از مردم به خاطر مشغله کاري، نگهداري از فرزندان يا مشکل فاصله سختتر ميشود.